توسعه صنعت برق در مسیر اقتصاد مقاومتی
صنعت تولید برق زیربنایی ترین بخش در هر اقتصاد و جامعه ای است و هیچ بخش یا فعالیتی را نمی توان یافت که بی نیاز از خدمات انرژی برق باشد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ به همین خاطر صنعت برق همراه و همپای همه نسل ها و انقلاب های اقتصادی ( کشاورزی تا فراصنعتی و هوشمند) در جهان رشد کرده است.
جمهوری اسلامی ایران با 74 هزار مگاوات ظرفیت تولید برق نصب شده جزء 14 کشور اول دنیاست و در زمینه تولید تجهیزات نیروگاهی هم جزو هشت کشور برتر جهان قرار دارد.
این صنعت اگر می خواهد به بخش پویایی اقتصاد تبدیل شود باید اقتصاد برق هم توسعه یابد به عبارت دیگر توجیه اقتصادی و شکل عبور درامد از هزینه را پیدا کند که جدایی یارانه از ویژگی های ان محسوب می شود.
در سال اقتصاد مقاومتی و اقدام وعمل باید ریکردهای توسعه این بخش بهبود یابد و حداقل بخش یارانه را از رفتارها و عملکردهای این صنعت جدا کنیم و برنامه های بخش خصوصی و جذب سرمایه گذاری داخلی و غیردولتی هویت رقابتی پیدا کند و با شاخص های رقابتی هم تراز شود.
البته می توان پرداخت یارانه را در ساختاری جدا ادامه داد و صنعت برق را رقابتی کرد و روش های متعددی برای این کار وجود دارد و توصیه نمی شود یکباره یارانه انرژی حذف شود بلکه توصیه می کنیم روش پرداخت و منابع یارانه انرژی را جداسازی کنیم.
صنعت برق در ایران از توانمندی فناوری و دانش و مزیت های نسبی و مطلق تولید انرژی های تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی برخوردار است اما باید توجیه اقتصاد پیدا کند تا بخشی خصوصی وارد سرمایه گذاری شود یعنی توامنمدی عمل و فناوری و سرمایه بخش خصوصی ، اقتصادی سازی شود و سوداور باشد.
بیش از 90 درصد فنآوری مورد نیاز بخش برق کشور در داخل تولید میشود و فنآوریهای تولید تجهیزات نیروگاهی به چند کشور دیگر صادر شده است وزارت نیرو تلاش می کند نسل جدید نیروگاههای گازی در کشور است .
در بخش تولید تجهیزات پست و خطوط انتقال به درجهای از خودکفایی در کشور رسیدهایم که در پروژهها از 100 درصد تجهیزات داخلی استفاده میکنیم.
ایران در توسعه و ساخت نیروگاههای سیکل ترکیبی در یک کلاس مشخص تقریبا به خودکفایی رسیده است.
تجهیزات و خدمات فنی مهندسی در بخش آب و برق به 40 کشور دنیا صادر می شود و همه اینها را شرکتهای خصوصی انجام داده است.
ظرفیتهای موجود نیازمند بازارهای بزرگ است،، زیرا بسیاری از طرحها در حوزه آب و برق کشور به اشباع رسیده است و صنعت برق ایران قابلیت تبدیل به قطب و هاب منطقه را دارد .
درحال حاضر شبکه برق ایران به همه کشورهای همسایه به جز کشورهای حاشیه خلیج فارس متصل است و ایران به افغانستان، پاکستان و عراق برق صادر می کند و از ارمنستان و ترکمنستان نیز در فصل گرما برق وارد می کند.
قرار است تا پایان امسال شبکه برق ایران به جمهوری آذربایجان متصل شود.
در سالهای گذشته حجم صادرات برق به بیش از 10 میلیارد کیلووات ساعت رسید و امسال نیز به 10 میلیارد کیلووات ساعت می رسد.
در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده است صادرات برق سالانه به 25 میلیارد کیلووات ساعت برسد که قابل دسترسی است.
ایران به همه کشورهای همسایه برق می فروشد و قرار است به کانون و هاب منطقه تبدیل شود.
البته تحقق اهداف تعیین شده در صنعت برق در برنامه ششم نیازمند 123 هزار میلیارد تومان است در حالی که درآمد این صنعت سالانه کمتر از 15 هزار میلیارد تومان است.
33 میلیون مشترک برق در کشور داریم که تا 43 میلیون اشتراک در آینده نزدیک افزیش می یابد.
حرکت به سمت استفاده از انرژی های نو و تجدید پذیر برای صنعت برق یک راهبرد اساسی است.
در برخی نقاط استفاده از یک مدل سنتی برای تامین برق پایدار مشترکین توجیه اقتصادی ندارد و لازم است با استفاده از ظرفیت و مشارکت بخش خصوصی در جهت تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر (خورشیدی) حرکت کنیم.
با تولید پراکنده برق (D&G) می توان بسیاری از مشکلات از جمله افت ولتاژ برق را برطرف کرد.
پیشبینی میشود تا پایان برنامه ششم توسعه صنعت برق کشور 3 تا 4 هزار مگاوات نیاز خود را از نیروگاههای مقیاس کوچک تامین کند.
میزان تلفات انرژی به جهت نزدیکی محل تولید و مصرف کاهش مییابد و کاهش تلفات از جمله سیاستهای اساسی صنعت برق کشور است.
قرارداد 2700 مگاواتی برای خرید تضمینی برق با استفاده از ظرفیت تولید پراکنده برق بسته شده است و در مجموع ظرفیت استفاده از این نیروگاهها در کشور به 500 مگاوات میرسد.
اما اقتصاد برق همچنان با هویت رقباتی و کارامد فاصله دارد و با یارانه قیمتی همچنان فروش می رود ، امروز قیمت یک کیلووات ساعت برق برای صنعت برق حدود 80 تومان تمام می شود، درحالی که آن را به مردم به طور متوسط 30 تا 40 تومان ضرر میفروشیم.
اگر این نرخ ها ساماندهی و واقعی شود صادرات برق ایران هم افزایش می یابد.
اقتصاد مقاومتی و توسعه صنعت برق به نظرمی رسد همبستگی کامل دارند و توسعه تولید انرژی برق ، توان و شتاب حرکت در مسیر تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی را تضمین و مطمئن تر خواهد کرد.
یادداشت : اسماعیل محمدی
فقط مساله اين است كه خداوند در قرآن هم گفته كه با كوشش بندگان به آنها نعمت ميدهد. پس اگر كار(كار گروهى) و مديريت نباشد هيچ نخواهيم داشت.