پس لرزههای بحران اقتصادی در عربستان
خشم و نارضایتی مردمی عربستان از اوضاع بد زندگی، وارد مرحله جدیدی شده و با فراخوان برای برگزاری اعتصاب، از چارچوب شبکه های اجتماعی فراتر رفته است.
پس لرزه بحران اقتصادی در عربستان وزارت دارایی این کشور را لرزاند.
ابراهیم العساف که از بیست سال پیش تا کنون وزیر دارایی بود، بر اساس دستور پادشاه عربستان سعودی، برکنار شد و محمد الجدان به عنوان وزیر دارایی جدید عربستان سعودی انتخاب شد.
درحالی وزیر دارایی عربستان سعودی از سمتش برکنار شد که این کشور درتلاش است تا برای جبرای کاهش درآمدهای نفتی، هزینههای جنگ طلبی و تروریست پروری خود اقتصاد کشور را اصلاح کند.
در چند سال اخیر مداخله خصمانه در کشورهای منطقه و حمایت از تروریستها منجر به عقد قراردادهای تسلیحاتی متعدد این کشور با کشورهای غربی (495 میلیون دلاری، 1/15 میلیارد دلار با آمریکا و سه میلیارد دلاری عربستان با انگلیس) سبب شد، که زخائر ارزی سعودیها خالی گردد.
کاهش شدید قیمت نفت که مهم ترین منبع درآمدی عربستان را تشکیل می دهد و هزینه های جنگ یمن - مشکلات اقتصادی این کشور تک محصولی را دو چندان کرده است - به همین دلیل - همه این مسائل دست به دست هم داده تا تکاپوی رهبران ریاض برای برون رفت از تنگناهای مالی پیش روی این کشور شدت گیرد.
کسری بودجه عربستان در سال 2015 میلادی به 16 درصد رسید که در میان 20 اقتصاد قوی در جهان در بالاترین سطح قرار دارد. دولت سعودی در پرداخت حقوق و دستمزد پیمانکاران تاخیر داشت و میزان یارانه دولت به بخش سوخت کاهش یافت.
درپی بحران اقتصادی و مالی عربستان شرکت پیمانکاری "بن لادن" مجبور شد تا 77 هزار کارگر خارجی خود را اخراج کند.
علاوه بر این، از سال 2014 تا کنون قیمت نفت تقریبا به نصف کاهش یافته است به طوری که کشورهای تولید کننده نفت را مجبور کرده است تا تدابیر سختگیرانه بی سابقه ای مانند کاهش یارانه ها را اتخاذ کنند.
بحران شدید اقتصادی و مالی در عربستان باعث شده شهرهای مختلف عربستان تقریبا هر روزه شاهد تظاهرات کارگران اخراجی برای دریافت حقوق عقب مانده خود باشد، موج اعتراضات مردمی از بحران اقتصادی و مالی نشان دهنده این است که تدابیر ریاضت اقتصادی آل سعود بی نتیجه بوده است. موج اعتراضات مردمی در بحران اقتصادی در منطقه به حدی رسید که «هشتگ اعتصاب» روز یکشنبه در عربستان در اعتراض به بدی اوضاع زندگی، در رتبه چهارم هشتگ های پرطرفدار قرار گرفته است.
خشم و نارضایتی مردمی در عربستان از اوضاع بد زندگی، وارد مرحله جدیدی شده و با فراخوان برای برگزاری اعتصاب، از چارچوب شبکه های اجتماعی فراتر رفته است. مردم عربستان با پیوستن به هشتگ اعتصاب روز یکشنبه، مخالفت خود را با تصمیمات اقتصادی سران این کشور اعلام کرده اند، تصمیماتی که بر سطح رفاه و آسایش و زندگی روزمره، تأثیر منفی گذاشته است.
سازمان آمار عربستان روز یکشنبه در گزارش ماهیانه خود تاکید کرد که کسری تجاری کالاهای غیر نفتی این کشورنسبت به مدت مشابه سال 2015 از 11 5 به 7 2 میلیارد دلار رسیده است. از سوی دیگر، بنابر آمارهای رسمی ذخایر عربستان سعودی در ماه اوت تا 562 میلیارد دلار کاهش داشته است. این درحالی است که در پایان سال 2014، ذخایر این کشور 732 میلیارد بوده است. قیمت هر بشکه نفت درحال حاضر حدود پنجاه دلار است. این درحالی است که قیمت هر بشکه نفت در اواسط سال 2014 به بیش از یکصد دلار رسیده بود.
----------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی