ادامه دیوارگرگان درضلع شرقی دریای خزر به 10 کیلومتر رسید
در ادامه هشتمین فصل کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان، 10 کیلومتر از ادامه این دیوار به سمت دریای خزر شناسایی شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ مدیر پایگاه دیوار تاریخی گرگان در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی مانا اظهار داشت: با بررسی های هشتمین فصل کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان، 10 کیلومتر از ادامه این دیوار به سمت دریای خزر واقع در ضلع شرقی این دریا در محدوده شهرستان گمیشان شناسایی شد.
حمید عمرانی تصریح کرد: بقایای دیوارهای به جا مانده در این مسیر در عمق یک و نیم متری زیر رسوبات دریا شناسایی شده است.
وی ادامه داد: این کشف با بررسی ژئوفیزیک از طریق دستگاه های GPS مدرن در قسمت غرب دیوار گرگان به سمت دریای خزر شناسایی شد.
در طول این ده کیلومتر مسیر شناسایی شده از بقایای دیوار گرگان، نمونه های زمین شناسی برداشته شده است تا استقرار دوره ساسانی در زمان های مختلف در حاشیه این دیوار بررسی شود.
عمرانی با اشاره به اینکه بررسی های زیرآب در خلیج گرگان با استفاده از دستگاه های مخصوص و با کمک غواصان صورت خواهد گرفت ، تصریح کرد : در هفتمین فصل از کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان در سال گذشته ، بررسی های ژئوفیزیک دریا در خلیج گرگان، یک و نیم کیلومتر دیگر از ادامه دیوار تمیشه را شناسایی کرد.
وی با اشاره به اینکه کشف ارتباط واقعی دیوار گرگان و دیوار تمیشه از اهمیت بسیار زیادی در حوزه کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان برخوردار است، تاکید کرد : بر اساس مطالعات ژئوفیزیک دریای انجام شده در خلیج گرگان در محدوده گمیشان تا بندر ترکمن طی سال گذشته، هیچ گونه اثری از وجود دیوار گرگان و یا دیوار تمیشه دیده نشد.
وی خاطرنشان کرد : امسال نیز طی هشتمین فصل کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان، همچنین داخل خلیج گرگان به عمق دومتر، نمونه برداری از یک و نیم متر نمونه زیر آب انجام شده تا مشخص شود که بقایای این دیوار متعلق به اوایل ساسانی یا اواخر ساسانی است.
مدیر پایگاه دیوار تاریخی گرگان بیان کرد: همچنین این امر باعث خواهد شد تا ارتباط دقیق بین دیوار تمیشه و دیوار گرگان به اثبات رسد.
وی اذعان داشت: در دوره ساسانی برای جلوگیری از یورش اقوام از طریق دریای خزر و شمال کشور به ایران، ساسانیان با ساخت یدوار گرگان در طول نوار ساحلی موفق به دفاع از کشور شدند.
عمرانی همچنین از شناسایی چندین نقطه مختلف در طول نوار ساحلی که دیوار در آنجا ساخته شده، خبر داد و گفت: به دلیل پیشروی آب دریای خزر در دوره های مختلف و خراب شدن دیوار، ساسانیان چندین بار مجبور به جابه جایی دیوار گرگان در طول نوار ساحلی شده است.
وی بیان کرد: با نمونه برداری های صورت گرفته زمان های دقیق ساخت دیوار گرگان در نوار ساحلی دریای خزر مشخص خواهد شد.
هشتمین فصل کاوشهای مشترک باستان شناسی دیوار گرگان با حضور باستان شناسان بریتانیایی از تاریخ چهارم مهر ماه امسال آغاز شده است.
مدیر پایگاه تاریخی دیوار گرگان با اشاره به اینکه گروه باستان شناسان ایرانی و بریتانیایی هم اکنون در حال کاوش های باستان شناسی در قسمت های مختلف دیوار گرگان هستند، اظهار داشت: کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان با تلاش کارشناسانی از موسسات تحقیقاتی کشور های بریتانیا، آلمان، فرانسه، روسیه ، گرجستان و ایرلند در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان با همکاری مشترک گروه بریتانیایی انجام می شود، گفت : بنابراین بخشی از این اعتبارات را گروه بریتانیایی و بخشی دیگر را پژوهشکده باستان شناسی تامین می کند.
عمرانی اظهار داشت : امسال نیز از سوی پژوهشکده باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری به منظور انجام کاوشهای دیوار گرگان، مبلغ 200 میلیون تومان اعتبار تخصیص یافته است.
وی گفت :کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان تا تاریخ یازدهم آبان ماه امسال ادامه خواهد داشت.
دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ که در متون قدیمی مار سرخ نامیده می شد، نخستین بار در سال 1316 توسط اریک اشمیت خلبان آمریکایی شناسایی شد و عکس های هوایی او سندی برای تحقیقات باستان شناسان ایرانی و خارجی قرار گرفت.
قدمت این دیوار به دوره ساسانی باز می گردد که برای مقابله با قوم هون و سایر اقوام شمالی ایران ساخته شد.
این دیوار به طول 200 کیلومتر، پس از دیوار چین بزرگترین دیوار دفاعی جهان است که 29 تیرماه سال 1387 به ثبت ملی رسید.
دیوار بزرگ گرگان در حاشیه شرقی دریای کاسپین (مازندران)در جلگه گرگان قرار دارد و با شماره 2345 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است .