گزارش مکتوب ؛ سراب انتخاب همسر در سایت های غیرمجازهمسریابی
سایبر، اینترنت و فضای مجازی ... ، فضایی بی رحم و در عین حال دوست داشتنی که طی سال ها مهمان ما شده است .
سایبر، اینترنت و فضای مجازی ... ، فضایی بی رحم و در عین حال دوست داشتنی که طی سال ها مهمان ما شده است ، بتدریج جای خود را در میان همه قشرهای جامعه باز کرده است... هم خوبی های فراوان دارد و هم بداخلاقی...فضای ناکجا آبادی که برای هریک از بخش ها و چالش های زندگی ما برنامه دارد... برنامه هایی گاه راه گشا و گاه چاه کن...
ازدواج هم مانند همه جنبه های زندگی انسان در عصر فناوری ،گذری سریع از سنت به مدرنیزه داشته که همزمانی این گذر ، باگسترش استفاده از اینترنت فرزند نارسی به نام سایت های همسریابی را متولد کرده است؛ سایت هایی که برخی با نیتهای خیرخواهانه و برخی دیگر با نیتهای سوء، اقدام به همسریابی اینترنتی می کنند.
تعداد این صفحه های مجازی با نیت سوء استفاده تا حدی افزایش یافته است که چندی پیش سردار هادیانفر رئیس پلیس فتا از مسدود شدن بیش از 700 سایت همسریابی توسط پلیس فتا خبر داد.
پروندههای هتک حیثیت مرتبط با ثبتنام در سایتهای همسریابی ؛
رئیس پلیس فتا با اشاره به تشکیل پروندههای متعدد کلاهبرداری و هتک حیثیت مرتبط با ثبتنام در سایتهای همسریابی در پلیس فتا، می گوید: این امر ، خود گواه غیر قانونی بودن فعالیت سایتهای همسریابی بوده و گویای این است که این سایتها با چه انگیزهای فعال شدهاند.
سردار هادیانفر یادآور می شود: حتی برخی از این سایتها پا را فراتر گذاشته و ادعا داشته اند که آنها برای مشروعیت فعالیت خود در خصوص همسرگزینی از مراجع معظم تقلید استفتاء کرده و این مراجع مهر تائید بر فعالیت آنها در فضای سایبر زدهاند، در حالیکه بنابر استعلام پلیس فتا از دفاتر مراجع عظام تقلید ادعای کذب این سایتها ثابت و مشخص شده است که هدف گردانندگان سایتهای همسریابی بیش از آنکه حل مشکلات ازدواج جوانان باشد، کسب درآمد است و برای آنها اصلاً مهم نیست که در این راه آبروی افراد ثبتنام کننده در سایت آنها برود و یا برای آنها از سوی مجرمانی که در این سایتها ثبتنام کردهاند مشکلاتی به وجود آید.
کاهش مراودات خانوادگی علت اقبال جوانان به سایت های همسریابی؛
در ادامه دکتر بتول راهب روانشناس و مشاور خانواده در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صداو سیما؛علت اقبال جوانان به سایت های همسریابی را کاهش مراودات خانوادگی می داند.
وی به فساد عملکردی این سایت ها وکارگزاران آنها اشاره می کند و می افزاید: در فضای مجازی هویت واقعی افراد پنهان است چه بسا افرادی وارد این حیطه بشوند که بیماران روحی رفتاری و یا سوء استفاده کننده های مالی و اقتصادی باشند ، این افراد ممکن است از ساده لوحی افراد داوطلب استفاده و جلب اعتماد کنند وکلاهبرداری مادی، اخلاقی و جنسی داشته باشند.
سردار هادیانفر رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ناجا ایجاد مراکز و پایگاههای همسریابی در فضای مجازی را منوط به اخذ مجوز از وزارت ورزش و جوانان می داند که در این باره مریم نجابتیان مدیرگروه مشاوره وزارت ورزش و جوانان در گفتگو با خبرنگار ما می گوید : در حال حاضر تنها سایتی که درزمینه همسرگزینی مورد تایید وزارت ورزش وجوانان است سایت همسان گزینی تبیان است و در این حوزه هیچ سایتی غیر از تبیان مورد تائید نیست .
نجابتیان می افزاید: فرایند انتخاب همسر در موسسه همسان گزینی تبیان سالم و منطبق بر مسائل فرهنگی و دینی جامعه است و تفاهم نامه دیگری نیز میان وزارت ورزش و جوانان و سازمان تبلیغات اسلامی درحال انجام است تا فعالیت این موسسه به صورت گسترده تری ادامه پیدا کند .
وی ادامه می دهد: همه فرایند سایت همسریابی (همسان گزینی) تبیان به تایید وزارت ورزش و جوانان رسیده است که مهمترین آن ارتباط این سایت با مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده وزارت ورزش وجوانان و دارای نظام نظارتی قوی است.
مدیرگروه مشاوره وزارت ورزش و جوانان همچنین می گوید: وزارت ورزش و جوانان درصورتی از مردمی شدن این فعالیت ها استقبال و حمایت می کند که مدیران این سایت ها علاوه بر داشتن شرایط و ضوابط لازم، دارای مرکز حقیقی باشند و زیر نظر دستگاه نظارتی قوی فعالیت کنند.
نجابتیان داشتن پروانه از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور را از اولویت های مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده می داند و می افزاید: در صورتی که متقاضیان اینگونه سایت ها تمایل به فعالیت در حوزه همسر گزینی داشته باشند باید ابتدا مجوز فعالیت مرکز تخصصی ازدواج و خانواده را دریافت کنند.
ازدواج 1100نفر از طریق سایت تبیان ؛
در ادامه مدیر پروژه همسان گزینی سایت تبیان نیز در مصاحبه با خبرنگار ما با بیان اینکه تاکنون 1100 نفر از طریق فعالیت همه معرفان این طرح در تهران ، اصفهان و البرز ازدواج کرده اند، می گوید: زوج هایی که از طریق همسان گزینی تبیان ،همسر خود را یافته اند تا 4 سال پس از ازدواج هر شش ماه رصد می شوند و به طور دوره ای آزمون های سنجش میزان رضایت از زناشویی از آنان گرفته می شود تا چنانچه مشکلی هر چند کوچک در زندگی شان باشد از طریق همیاری مشاوران زوج درمانگر؛ حل شود و پایداری ازدواجشان از این طریق تضمین شود.
زهره حسینی با اشاره به سایت های متعدد همسریابی می افزاید: با توجه به اینکه مبنای کار سایت های بدون مجوز علمی نیست و در این سایت ها دختران و پسران با هم ارتباط می گیرند بدیهی است که مشکلات و آسیب های فراوانی همچون شناخت نداشتن صحیح دختر و پسر از یکدیگر، کم رنگ شدن نقش خانواده، بروز آسیب هایی نظیر افسردگی ؛ اضطراب و استرس بدنبال رابطه های متعدد بی نتیجه برای افراد داشته باشد.
وی خاطر نشان می کند: شک نکنید که در این نوع روابط احتمال بالای فریب خوردن ، افتادن در دام کلاهبرداران اینترنتی ، امکان سوء استفاده از اطلاعات شخصی افراد، فریبکاری و پنهان شدن در ورای هویت مجازی، نادیده گرفتن حرمت افراد به ویژه دختران و افزایش رابطه های فرازناشویی برای مردان وجود دارد.
....واما
به نظر می رسد انتخاب همسر در سراب فضای سایبر امری دشوار است بویژه اینکه این فضا می تواند از افراد ، شخصیت دوگانه ای نیز بسازد مگر اینکه سایت های یادشده در بستری هدایت شده با حضور کارشناسان مذهبی، روانشناسان و مشاوران خانواده با نمادی مشخص ایجاد شود تا بتواند از سوء استفاده افراد سودجو در قالب این بستر جلوگیری کند و در همین راستا نیز باید اقدامات جدی دستگاه های قضایی و امنیتی برای مسدود سازی و جرم انگاری صاحبان سایت های متقلب پیش بینی شود.
گزارش از زینب سلیمانی طامه.