دبیرکل حزب الله لبنان تاکید کرد تلاش ها برای فتنه انگیزی بین این حزب و متحدانش در لبنان بی نتیجه خواهد ماند.
نصرالله در ادامه سخنرانی خود در مراسم هفتمین روز شهادت الحاج حاتم حماده از فرماندهان حزب الله گفت: مسئله دوم آن است که برای همه مسلم است و من هم با قاطعیت و به طور جدی تاکید می کنم، هیچ کسی امروز در لبنان وجود ندارد که با ذهنیت مدیریت دوگانه کشور فکر کند. دوگانه مذهبی، دوگانه طایفه ای و دوگانه حزبی مطرح نیست. همه طرف ها آگاهی، هوشیاری و تجربه کافی دارند و به خوبی درک می کنند که با ترکیب کنونی، هیچ دوگانه ای نمی تواند لبنان را اداره کند. هر چند که این دوگانه جایگاه مهمی از نظر سیاسی یا مردمی در کشور داشته باشد. من احساس می کنم همه چه متحدان و چه طرف مقابل، این باور را دارند. اما در این باره اجازه بدهید با صراحت و شفافیت بگویم که اطلاعات و مسایلی وجود دارد که باعث نگرانی هایی شده است که باید این نگرانی برطرف شود. این نگرانی ها دلایلی دارد و ما و شما دستکم سران سیاسی از این دلایل آگاهی دارند. همه ما باید برای برطرف کردن این عوامل نگرانی تلاش کنیم. در این کشور حتی اگر اعتماد کامل وجود نداشته باشد به سطحی از اعتماد نیاز داریم. باید با صراحت درباره عوامل نگرانی با یکدیگر سخن بگوییم و پرداختن به این نگرانی ها امکان پذیر است.
نصرالله افزود: مسئله سوم آن است که ما همواره در گذشته در حزب الله می گفتیم که باید مسئله انتخاب رئیس جمهور به شکل مثبت و مناسب صورت گیرد. من به طور کلی سخن می گویم تا امکان ادامه گفتگوها و رایزنی ها فراهم باشد. ما می گوییم طرف اساسی در کشور به نام جریان المستقبل وجود دارد. زمانی که این جریان موضع خود را اعلام می کند و تصمیم نهایی خود را اتخاذ می کند، زمینه ای برای بحث و گفتگو فراهم خواهد شد تا این مسایل را بهتر از هر زمان دیگری با بقیه متحدان و دوستان مان درباره انتخاب رئیس جمهور بررسی کنیم. بحث ها بین ما و متحدانمان در مرحله گذشته ادامه داشت و هرگز متوقف نشده بود. تلاش های ما در این زمینه مستمر بود و به دنبال راه هایی برای برون رفت از این مسئله بودیم. این تلاش های ما با هدف اعمال فشار و به معنای پیروی از یک طرف نبود. باید در چنین دیدگاهی بازنگری شود. دو حزب یا گروه که با یکدیگر متحد هستند، زمانی که درباره مسئله خاصی اختلاف پیدا می کنند، با یکدیگر گفتگو می کنند تا به نقاط مشترکی برسند. ائتلاف و اتحاد به معنای پیروی و وابستگی نیست. ائتلاف به معنای آن نیست که اگر یک طرف تصمیمی اتخاذ کرد دیگر طرف ها باید از آن پیروی کنند. عده ای در لبنان، ائتلاف را به مفهوم پیروی و وابستگی می دانند و طرفداران خود را هم بر این اساس تربیت کرده اند. به همین علت زمانی که یک نقطه اختلاف پیدا می کنند، به طور گسترده به این اختلاف می پردازند تا بین دو متحد، شکاف ایجاد کنند. چنین اقدامی اشتباه است. این دو متحد که درباره بسیاری از مسایل توافق نظر دارند، ممکن است درباره بعضی مسایل هم با هم اختلاف داشته باشند. اما اگر ائتلاف بین آنها پایدار و متکی بر اعتماد، دوستی و درک مشترک باشد، هر نوع اختلافی در هر مسئله کوچک یا بزرگی باعث از بین رفتن ائتلاف نمی شود. ما در حزب الله ائتلاف را به این صورت تفسیر می کنیم. به همین علت از زمان مشارکت در صحنه سیاسی با متحدان خود با احترام تعامل داشته ایم و خواهان تعامل همراه با احترام با آنها هستیم. ما به متحدان خود دستور نمی دهیم و آنها هم در موضعی قرار ندارند که بپذیرند کسی به آنها دستور بدهد. ما متحدان خود را زیر فشار قرار نمی دهیم، بلکه با آنها گفتگو می کنیم. آنها بر اساس باورها و اصول خود عمل می کنند. عده ای از ما می خواهند یا یک طرف خاص را زیر فشار قرار دهیم، اما ما چنین کاری نمی کنیم. ما موضع کلی داریم و تا جایی که بتوانیم به آن پایبند هستیم و با متحدان خود گفتگو می کنیم.
وی خاطر نشان کرد: ما به تلاش های خود ادامه خواهیم داد و امیدواریم انتخاب رئیس جمهور در شرایط آرام، منطقی و اطمینان بخش صورت گیرد و بتوانیم مسایل و مشکلات را برطرف و دیدگاه ها را به یکدیگر نزدیک کنیم. ما تلاش ها در این زمینه را آغاز کردیم و به این تلاش ها ادامه خواهیم داد. اما اینکه در این تلاش ها موفق شویم یا نشویم بستگی به شرایط دارد. چهارمین مسئله آن است که از زمان مطرح شدن لزوم انتخاب رئیس جمهور جدید در لبنان، متاسفانه بعضی طرف های سیاسی و به طور خاص بعضی گروه های سیاسی تنها دغدغه شان آن بوده است که چگونه از تنوع یا اختلاف نظرها درباره انتخاب رئیس جمهور استفاده کنند تا شکاف یا اختلاف، بلکه فتنه ایجاد کنند.
خواست آنها ایجاد فتنه است. من فقط بر اساس حدس و گمان حرف نمی زنم، بلکه با اطمینان می گویم که می خواهند بین حزب الله و جریان ملی آزاد لبنان و نیز بین حزب الله و جنبش امل و نیز بین حزب الله و جریان المرده و یا بین حزب الله و بقیه متحدانش فتنه انگیزی کنند. من این مسئله را صرفنظر از حمایت بقیه متحدانمان از ریاست جمهوری میشل عون یا سلیمان فرنجیه می گویم. متاسفانه از ابتدا تاکنون بر چنین هدفی متمرکز شده اند و در ماههای اخیر این تلاش خود را تشدید کردند. درباره روابط حزب الله و جنبش امل باید به آنها که به دنبال فتنه انگیزی هستند و به همه ناظران بگویم که روابط بین حزب الله و جنبش امل در سطح سران و در سطح طرفداران و در سطح مردمی عمیق تر، قویتر و محکم تر از آن است که با این سوء استفاده ها یا تلاش های ساختگی که عده ای به آن متوسل می شوند، بتوانند بر آن تاثیر بگذارند. روابط بین حزب الله و جنبش امل مبتنی بر پایه های فکری، اعتقادی و ایمانی، سیاسی، فرهنگی است و سرچشمه واحدی دارند و دوست یکدیگر هستند و این مسایل نمی تواند تاثیری بر آن بگذارد. بین ما و جنبش امل و شخص استاد نبیه بری روابط بسیار عمیق تر از اینها وجود دارد.
دبیر کل حزب الله لبنان گفت: تمامی اعضای فراکسیون وفاداری به مقاومت میشل عون را به عنوان رئیس جمهور برخواهند گزید.
سید حسن نصر الله در ادامه سخنرانی خود در مراسم هفتمین روز شهادت حاتم حماده از فرماندهان حزب الله گفت: اجازه بدهید بگویم به لحاظ شخصی نیز میان من و نبیه بری روابط بسیار خوبی وجود دارد. ما و نبیه بری به خوبی همدیگر را درک می کنیم و با هم تفاهم داریم. اعضای حزب الله و جنبش امل نیز این مساله را به خوبی می دانند.
حتی در مسائلی که ما درباره آن اختلاف نظر داریم، همدیگر را درک می کنیم. برخی تلاش می کنند بگویند اختلاف هایی که میان حزب الله و جنبش امل دیده می شود، تقسیم نقش هاست. اشکال ندارد هرچه دلتان می خواهد بگویید.
مثلاً در جلسه نخست پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور همه حاضر شدیم، زیرا بر اساس قانون اساسی انتخاب رئیس جمهور نیز به دو سوم آرا دارد. نامزدی دو سوم آراء را به دست نیاورد و ما بر اساس قانون اساسی در جلسه شرکت کردیم.
در جلسه دوم ما رایزنی کردیم جناب رئیس گفت من رئیس پارلمان هستم و صرف نظر از اینکه من از چه کسی حمایت می کنم و اینکه چه کسی خود را نامزد پست ریاست جمهوری می کند من و تشکل ام در جلسه پارلمان حضور پیدا می کنیم. این موضع گیری نتیجه جایگاه من به عنوان رئیس پارلمان است. این حرف ایشان حرف درستی است و حق طبیعی وی نیز هست. رئیس پارلمان و فراکسیون توسعه و آزادسازی تصمیم گرفت در همه جلسه های پارلمان شرکت کند و در هیچ جلسه ای غیبت نداشته باشد. اما فراکسیون وفاداری به مقاومت تصمیم گرفت در جلسات حضور نداشته باشد. این به معنای آن بود که جنبش امل در جلسات حاضر می شد اما حزب الله غیبت داشت. این اختلاف نظر در ابزارهای سیاسی ای بود که حزب الله و امل به کار می گرفتند و تقسیم نقش نبود. نبیه بری موضع ما را درک می کند. اگر ما صادقانه از میشل عون حمایت کنیم اگر آمدیم و در جلسه ای شرکت کردیم که کسی غیر از عون به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود این مساله با صداقت ما نسبت به میشل عون متناسب نخواهد بود. بنابراین نبیه بری موضع ما را درک می کند و ما نیز موضع ایشان را درک می کنیم. آنها در جلسات پارلمان حاضر شدند و ما حضور پیدا نکردیم این مساله اسمش تقسیم نقش ها نیست بلکه به معنای وجود همپیمانانی است که همدیگر را درک می کنند و همدیگر را می فهمند و به یکدیگر احترام می گذارند.
امور پیش رفت تا اینکه مساله نامزدی سلیمان فرنجیه برای احراز پست ریاست جمهوری از سوی رئیس جریان مستقبل پیش آمد. ما تعهد انتخاباتی خود را داشتیم. نبیه بری رئیس پارلمان و مسئولان جنبش امل ملاحظات و دیدگاه های خود را داشتند و بر اساس همین ملاحظات تصمیم گرفتند از سلیمان فرنجیه حمایت کنند. ما بر موضع خود باقی ماندیم و نبیه بری نیز موضع خود را داشت. بار دیگر تکرار می کنم این تقسیم نقش نبود بلکه تفاهم بود. ما موضع آنها ملاحظات، دیدگاه ها و علل حمایت شان از نامزد مورد نظرشان را درک می کردیم و آنها نیز موضع، ملاحظات و دیدگاه ها ما را درک می کردند.
میان ما جنبش امل در تمامی موضوعات سیاسی تا کنون گفتگوها، بحث ها و ارزیابی های بسیاری صورت گرفته است. در خوانش سیاسی می توان گفت ممکن است گاهی میان ما و جنبش امل تفاوت هایی به سبب داده هایی که در اختیار ما قرار دارد به وجود آید اما هیچ لحظه ای هیچ یک از ما به دیگر شک نکرده است و هیچ یک از ما دیگری را متهم نکرده است. یا اینکه یکی از ما بخواهد دیگری را کنار بزند. ما همیشه برادران خود در جنبش امل را در جریان امور قرار می دهیم و آنها نیز همیشه ما را در جریان امور قرار می دهند. این مساله باعث می شود که تحمل پذیری ها افزایش یابد. تحمل پذیری چیزی است که با تلاش به دست می آید و با تلاش تقویت می شود.
ما وقتی به جلسه آتی برویم در همه حال با تفاهم کامل با جنبش امل در این جلسه شرکت می کنیم. ممکن است در رایی که می دهیم و موضعی که می گیریم با یکدیگر اختلاف داشته باشیم و شاید هم توافق نظر داشته باشیم. و البته تمام این مسائل به بحث و گفتگوهای روزهای آتی مربوط می شود. با این حال چنانچه گزینه سیاسی ما در انتخاب رئیس جمهور با گزینه سیاسی جنبش امل در انتخاب رئیس جمهور متفاوت باشد این مساله در دوستی میان ما هیچ مشکلی به وجود نمی آورد. همچنان که در مورد انتخاب ریاست جمهور ما از همان آغاز کار اهل صدافت و وفاداری با همپیمان خود بودیم در تمام طول مسیر آتی نیز ما اهل صداقت و وفاداری با همپیمان خود خواهیم بود. در هر موضعی که بر سر آن توافق کنیم یا بدان متعهد گردیم همپیمان ما از ما چیزی جز صداقت و وفاداری نخواهد دید.
در مراسم یادبود شهید حاتم حماده این حرف را می زنم و این را باور کنید که ما به دنبال داشتن کشوری امن، نیک، متحد و با تفاهم هستیم ما حاضریم در این راه از خود نیز مایه بگذاریم. ما چیزی برای خودمان نمی خواهیم. در تمامی بحث و گفتگوهای سیاسی سابق نیز ما به دنبال سر و سامان گرفتن اوضاع ملی و آینده کشور بوده ایم. روزها و هفته های آینده این مساله را ثابت خواهد کرد. روابط میان حزب الله و جنبش امل بسیار مستحکم است و اجازه نمی دهد که هیچ اختلاف میان این دو ایجاد شود دیگر چه برسد به آنکه میان این دو فتنه ای ایجاد شود. ما به عنوان دو جریان بزرگ سیاسی با پایگاه مردمی ممکن است در برخی مسائل اختلاف داشته باشیم. وقتی اختلاف میان یک حزب و سازمان امری طبیعی است مسلماً وجود اختلاف میان دو حزب نیز امری طبیعی است اما این اختلاف ها چیزی نیست که کسی بخواهد بر آنها سرمایه گذاری کند.
همین مساله در خصوص دوست عزیز ما سلیمان فرنجیه نیز وجود دارد ما از موضع شرفتمندانه ایشان در برخورد با ما تقدیر می کنیم. سلیمان فرنجیه از همان لحظه نخستی که رئیس جریان المستقبل وی را به عنوان نامزد ریاست جمهوری مطرح کرد از جنبه های اخلاقی و سیاسی موضع ما را درک می کرد. او از موضع یک همپیمان شریف در زمینه انتخاب رئیس جمهور با ما تعامل کرد. ما با سلیمان فرنجیه روابط خوبی داریم و این رابطه خوب ادامه خواهد داشت. ما با سایر همپیمانان مان نیز به روابط خوب خود ادامه می دهیم ما با آنها در تماس هستیم و این روزها تماس های ما بیشتر هم خواهد شد تا ببینیم در مساله انتخاب رئیس جمهور به کجا می رسیم.
آخرین مساله درباره فراکسیون اصلاح و تغییر و جریان ملی آزاد است.
متاسفانه و ضمن پوزش از میشل عون دوست و عزیز ما که رئیس جریان ملی آزاد است باید قواعد موجود در «جریان ملی آزاد» مورد انتقاد قرار دهم، من به عنوان یک دوست مخلص توصیه هایی به شما دارم و امیدوارم که به این توصیه های من توجه کنید. به هیچ کس اجازه ندهید که به روابط میان ما و شما لطمه بزند، نگذارید کسی روابط میان ما و شما را تخریب کند. من نمی خواهم اسم کسی را ببرم همه مردم دقیقاً می فهمند منظور از کسی که به دنبال لطمه زدن به روابط ماست چه کسی است. اجازه این کار را ندهید. مثلاً گفته می شود که حزب الله با ریاست جمهوری میشل عون مخالف است. کسی که چنین سخنی را می گوید از کجا می داند، آیا علم غیب داری که این حرف را می زنی؟ از کجا این را فهمیدید. با رمل و اسطرلاب از این مساله آگاه شده اید؟
آیا جلسه انتخاب میشل عون به عنوان رئیس جمهور برگزار شد، و حزب الله در آن جلسه شرکت نکرد یا شرکت کرد و میشل عون را انتخاب نکرد، که حالا شما می گویی که حزب الله با ریاست جمهوری میشل عون مخالف است.
از همان لحظه اول، یک جریان داشتند می گفتند که حزب الله به میشل عون دروغ می گوید، آنها حیله کرده اند، آنها وقت کشی می کنند. همه این حرف ها را زدند. وقتی ما - با وجود آنکه سلیمان فرنجیه به عنوان نامزد ریاست جمهوری مطرح شده بود- موضع حمایت گرانه خود را از نامزدی میشل عون برای نامزدی ریاست جمهوری اعلام کردیم، کسی از آنها نیامد بگوید که این موضع حزب الله نشان دهنده تعهدی مشخص است بلکه گفتند حزب الله اصلاً دنبال انتخاب رئیس جمهور نیست، حزب الله نه می خواهد سلیمان فرنجیه رئیس جمهور شود و نه می خواهد میشل عون رئیس جمهور شود.
یعنی شما از ذهن و نیت ما با خبرهستید؟ این مساله که عده ای اینگونه رفتار کنند برای کشور عیب است.
حزب الله از روز اول خواهان انتخابات ریاست جمهوری بوده است. اگر روز بعد از آن، جلسه ای برگزار می شد که تصور می کردیم با حضور ما در آن جلسه میشل عون به عنوان رئیس جمهور انتخاب می شود از همان روز دوم در جلسه پارلمان شرکت می کردیم. این امر قطعی است. حزب الله به دنبال انتخاب شدن رئیس جمهور است و ما خواهان انتخاب میشل عون به عنوان رئیس جمهور بودیم.
من می توانم بر صفحه تلویزیونی ظاهر شوم و بگویم ما از انتخاب میشل عون به عنوان رئیس جمهور حمایت می کنیم اما ما مثلاً با نخست وزیری سعد الحریری مخالفیم. من چنین کاری می توانم بکنم زیرا هیچ چیزی مجانی به دست نمی آید. بیش از یک ماه است که بحث و گفتگو وجود دارد که چنانچه میشل عون رئیس جمهور بشود تکلیف نخست وزیری چه می شود. میشل عون در این باره جواب ما را گرفته است. با این حال همچنان پافشاری دارند که از ما در این باره بپرسند و جواب ما را در این خصوص بشنوند. ما هم گفته ایم که مانع نخست وزیری حریری نیستیم. با همه معیارها چه معیار سیاسی و چه معنوی این موضعگیری ما یک موضعگیری بزرگ است. ما با اعلام اینکه مانع انتخاب سعد الحریری به عنوان نخست وزیر نمی شویم امروز فداکاری بسیار بزرگی کرده ایم. با همه معیارها، این اقدام ما یک فداکاری بسیار بزرگ محسوب می شود.
ما این مساله را پذیرفتیم برای اینکه امور کشور پیش برود برای اینکه راه باز شود برای اینکه خلا سیاسی پایان یابد.
حرف و حدیث بسیار است. می شد من امروز بیایم و از سخنرانی سعد الحریری در خصوص نامزدی میشل عون سواستفاده کنم و با سخنان بسیار تندی به وی جواب بدهم. من برای اینگونه سخنرانی هیچ چیزی کم ندارم. برای پاسخ به وی اطلاعات کافی در دست دارم، حقایق بسیاری در اختیار دارم، به لحاظ زبان و ادبیات هم کم نمی آورم. با این سخنان می توان کل کشور را متشنج کرد و مساله انتخاب رئیس جمهور را با این سخنان شش هفت ما دیگر به عقب بیاندازیم. اما ما چنین رفتاری نمی کنیم زیرا برای ما مساله انتخاب رئیس جمهور مهم است ما به دنبال انتخاب رئیس جمهور هستیم. ما صادقانه به دنبال آن هستیم که آن نامزدی که از روز اول از وی حمایت کرده ایم به قصر بعبدا راه پیدا کند. این واقعیت موضع ماست.
این تجربه می تواند مصونیت ایجاد کند. در آینده ممکن است در هر قضیه سیاسی میان ما و دیگران اختلاف ایجاد شود همچنان که میان ما و جنبش امل اختلاف ایجاد شد همچنان که میان ما و جریان ملی آزاد و حزب مرده و سایر همپیمانان ما اختلاف ایجاد شد. اما این مساله باعث نمی شود که یک ائتلاف از هم بپاشد یا دوستی به دشمنی و کینه تبدیل شود. این ائتلاف ها اگر در گذر روزگاران سخت به وجود آمده باشد و با فداکاری های بزرگ شکل گرفته باشد و با امید به آینده ایجاد شده باشد باید آن را حفظ کنیم و از آن پاسداری کنیم.
موضع حزب الله در قبال انتخاب رئیس جمهور آینده این است که وقتی جلسه آتی پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور تشکیل شود فراکسیون وفاداری به مقاومت، با تمامی اعضای خود در این جلسه حاضر خواهد شد و میشل عون رئیس فراکسیون تغییر و اصلاح را به عنوان رئیس جمهور انتخاب می کند.
اگر قانون انتخاب رئیس جمهور در پارلمان اجازه بدهد اعضای فراکسیون وفاداری و مقاومت برگه های رای خود را در برابر دوربین ها می گشایند و آنچه را که بر آن نوشته اند نشان می دهند تا همگان آن را ببینند که بر آن نوشته است میشل عون.
متاسفانه در لبنان در جایی بی اخلاقی و بی وجدانی حاکم است، که پس از انتخاب رئیس جمهور برخی مدعی خواهند شد که حزب الله آرا خود را میان میشل عون و سلیمان فرنجیه تقسیم کرده است. ما و سلیمان فرنجیه از مواضع یکدیگر درک متقابل داریم، با این حال ما تمامی آراءمان متعلق به میشل عون است. اگر قانون اجازه دهد ما محتوای برگه های رای خود را نشان می دهیم.
ما با تماس با تمامی نیروهای سیاسی و فراکسیون های پارلمانی تلاش می کنیم به دیگران اطمینان خاطر دهیم و تردیدها را بزداییم و تکلیف ریاست جمهوری را مشخص کنیم و آینده را بر اساس آن بسازیم.
بار دیگر روح فرمانده شهیدمان حاج علا را مخاطب قرار می دهیم و به او می گوییم برادران تو آنچه را که تو آغاز کرده ای و به خاطر آن به شهادت رسیدی به سرانجام خواهند رساند. ما در این معرکه باقی خواهیم ماند. ما همگی می گوییم « ما آنجایی خواهیم بود که باید باشیم». این نبرد نبرد دفاع از امت و عزت و وجود امت اسلامی، ملل و طوائف آن است. ما با خون های پاک از آن دفاع می کنیم. ما به این راه ادامه خواهیم داد و انشاالله در مسیر پیروزی خواهیم بود. این ظلمت و این ظلمت پرستان شکست خواهند خورد. خون شریف شما بر هر شمشیری پیروز خواهد شد.