بومی سازی یکی از ابزارهای صنعت هواپیماسازی در بیرجند
ماشین لپینگ پرداخت کاری ساچمههای سرامیکی برای اولین بار در کشور به همت محققان دانشگاه بیرجند بومی سازی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، طراح و مجری این طرح که دانشیار گروه مهندسی مکانیک دانشگاه بیرجند است گفت : ساچمه های سرامیکی از جمله قطعاتی هستند که امروز ه به دلیل خواص فیزیکی و مکانیکی ویژه ای که دارند مورد توجه صنعت قرار گرفته اند. دکتر حسین امیرآبادی افزود: برای ساخت این ماشین، سازمان هواپیمایی ایران با دانشگاه بیرجند قرارداد 30 میلیون تومانی بسته است که طرح در مدت یک سال و با هزینه بیشتر از مبلغ قرارداد اجرا شد.
وی گفت : ساچمه های سرامیکی که در ماشین لپینگ، پرداخت کاری می شود در مواردی نظیر شیرهای یک طرفه، یاتاقانهای سرامیکی، گیجهای اندازه گیری، فلومتر انداز گیری دبی و ساخت برخی قطعات هواپیما کاربرد دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه بیرجند در خصوص نحوه کار این دستگاه گفت : ساچمه های سرامیکی پس از فرآیند اولیه ساخت، توسط فرآیند لپینگ به صافی سطح، گردی و قطر مورد نظر می رسند که در ماشین طراحی شده، ساچمه های سرامیکی با قطر 75.4 میلیمتر و صافی سطح 0.038میکرومتر به دست می آید.
دکتر حسین امیرآبادی با بیان اینکه تاکنون این دستگاه در داخل کشور ساخته نشده و ساچمه های سرامیکی مورد نیاز از خارج وارد می شده است افزود : این طرح پژوهشی با همکاری آقای محمد رضا درمیانی دانشجوی دوره دکترای مهندسی مکانیک دانشگاه بیرجند انجام شده و به شماره 85949 در سازمان ثبت اختراعات کشور به ثبت رسیده است .