صالحی :
اتمام 95 درصد کارها برای امضای قرارداد تجاری راکتور اراک
رئیس سازمان انرژی اتمی از اتمام 95 درصد کارهای لازم برای امضای قرارداد تجاری بازطراحی راکتور اراک خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ علی اکبر صالحی در حاشیه همایش کاربرد فناوری های هسته ای در باستان شناسی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما گفت: براساس برجام ،کمیتهای کاری متشکل از ایران، چین و آمریکا درخصوص بازطراحی این راکتور تشکیل شده است.
وی افزود: متخصصان هر سه کشور هرازچندگاه در این کمیته تشکیل جلسه می دهند و درباره مدرن سازی راکتور اراک باهم تبادل نظر فنی می کنند اما کار در اختیار متخصصان کشورمان است یعنی ما کارفرما هستیم و طراحی را انجام می دهیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: اکنون طراحی مفهومی راکتور به اتمام رسیده و طراحی پایه آغاز شده است که تا حد قابل توجهی نیز در این طراحی پیش رفته ایم و در مقایسه با زمانبندی که از قبل در ذهن داشتیم جلوتر هستیم.
صالحی افزود: طراحی مفهومی که در اختیار متخصصان چینی و آمریکایی گذاشتیم به اتمام رسیده و اکنون موضوع طراحی پایه مطرح است که با آنان در تماس مستمر هستیم و هرازگاهی یا چینی ها به ایران آمده اند یا ما به چین رفته ایم و قرار است در سه کشور آمریکا، چین و کشورمان گردش کار صورت بگیرد.
وی گفت: براین اساس متخصصان این سه کشور در نشست های مشترکی موضوع را بررسی می کنند همچنان که همین چند روز پیش با حضور هیات فنی چین در تهران در جلسه مفصلی این موضوع را بررسی کردیم.
معاون رئیس جمهور افزود: قرارداد تجاری که تعهدات 1 + 5 درخصوص بازطراحی راکتور اراک را مشخص می کند تا 95 درصد انجام شده است.
صالحی گفت: فقط دو سه مورد باقی مانده است که در مذاکرات اخیر آن را تقریبا حل و فصل کردیم و امیدواریم در آینده نه چندان دور شاهد امضای این قرارداد باشیم.
وی افزود: البته این به معنی توقف کار نیست و تا زمان امضای قرارداد کارها انجام می شود و جلو می رود.
صالحی تاکید کرد: به نحوی تدبیر کرده ایم که اگر به فرض محال مثلا بگویند آماده همکاری با ما نیستند خودمان کارفرمای کاریم و کار را جلو می بریم.
وی در پاسخ به این پرسش که عملیات فیزیکی در تکمیل راکتور اراک از چه زمانی آغاز می شود، گفت:
برای این کار باید طراحی پایه به اتمام برسد و آن وقت می توانیم ابعاد تجهیزاتی را که باید بسازیم مشخص کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در این چارچوب قطعاتی را که از قلب راکتور خارج کرده ایم باید با قطعات جدید جایگزین کنیم به همین منظور آن را زمانی می توانیم سفارش دهیم که ابعاد نشیمنگاه سوخت مشخص شود بعد بتوانیم این کار را انجام دهیم.
صالحی پیش بینی کرد: از یک تا یک و نیم سال آینده بتوانیم سفارش ساخت تجهیزات عمده مدنظر برای راکتور تحقیقاتی اراک را بدهیم و بعد کار تمام شود چون بخش عمده این راکتور به اتمام رسیده و فقط قسمت قلبش باقیمانده است که برای آن طراحی جدیدی کرده ایم.
وی افزود: قرار است قلب جدید را به نحوی جاسازی کنیم که میزان پلوتونیوم تولیدی آن کمتر باشد اما به نحو مطلوب از آن استفاده می کنیم.
صالحی اضافه کرد: برای این کار جمعیت نوترونی را بالا بردیم و اصلا راکتورها براساس جمعیت نوترونی از نظر کیفیت دسته بندی می شوند و هرچه جمعیت نوترونی راکتور بالاتر باشد راکتور کارآمدی بیشتری دارد.
وی ادامه داد: با مدرن سازی راکتور این فرصت برایمان پیش آمد که جمعیت نوترونی آن را چندبرابر افزایش دهیم تا بتوانیم کبالت 60 هم تولید کنیم درحالیکه اکنون آن را از خارج وارد می کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین نخستین بار از ایجاد مرکز جدیدی به نام تکنولوژی کوآنتومی در این سازمان خبر داد.
صالحی گفت: اگر بخواهیم این موضوع متبادر به ذهن شود که چه اتفاقی در دنیا می افتد، می گویم تصور کنید دنیای قبل از برق و پس از برق چه تفاوتی دارد؟
وی افزود: تکنولوژی کوآنتومی مبداء تحولی خواهد شد که می توان گفت دنیای قبل از تکنولوژی کوآنتومی و پس از آن.
صالحی گفت: خوشبختانه در سازمان انرژی اتمی این مرکز را دایر کرده ایم و اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است، همچنین با فرهنگستان علوم هماهنگی های لازم را انجام دادیم و با ریاست جمهوری نیز نامه نگاری کردیم تا فعالیت در این عرصه را به عنوان فعالیتی مهم تلقی کنند که کارها بسیار خوب پیش می رود.
وی با اشاره به موفقیت چین در پرداخت نخستین ماهواره کوآنتومی به فضا در روزهای اخیر افزود: آنان در این زمینه پیش رفته اند اما سایر کشورهای دنیا در این زمینه پیشرفت نکرده اند همچنان که اتحادیه اروپا امسال به تازگی نقشه راه ورود به این تکنولوژی را تدوین کرده است.
صالحی با تبیین کاربردهای تکنولوژی کوآنتومی گفت: یکی از مهمترین کاربردهای این فناوری در عرصه محاسبات پیچیده است.
وی افزود: در گذشته محاسبات با رایانه هایی انجام می شد که زمان زیادی می برد اما اکنون با استفاده از رایانه های میزی این کار به سرعت انجام می شود با این حال با استفاده از تکنولوژی کوآنتومی این محاسبات در زمان بسیار سریع تر قابل انجام است.
رئیس سازمان انرژی اتمی محاسبات و پیش بینی های شرایط آب و هوایی را یکی از کاربردهای تکنولوژی کوآنتومی دانست که محاسبات بسیار سنگین آن در لحظه قابل انجام است.
صالحی همچنین گفت: یکی از مشکلات کنونی در ارایه اطلاعات ورود دیگران در حین ارسال اطلاعات و هک آن است و هرچند رمزنگاری هم می شود اما به راحتی می توانند رمزها را بگشایند درحالیکه یکی از فواید تکنولوژی کوآنتومی این است که هک رمزنگاری دیگر به هیچ عنوان ممکن نیست.
رئیس سازمان انرژی اتمی استفاده از تکنولوژی کوآنتومی را در عرصه پزشکی و سلامت از دیگر عرصه های علمی دانست که پیشرفت ها در این بخش را دگرگون خواهد کرد.
وی گفت: به عنوان نمونه در موضوع درهم تنیدگی الکترون ها و یون ها زمانی انیشتین آن را غیرممکن می دانست اما اکنون در آزمایش ها مشخص شده که این ممکن است و تحقق آن دنیای عجیبی را پیش روی ما بازخواهد کرد.
صالحی افزود: خوشبختانه پس از برجام امکان فعالیت کشورمان در این عرصه فراهم شده است همچنانکه در سفر اخیر به بروکسل اعلام کردم که علاقه مندیم در این عرصه فعالیت کنیم و طرف مقابل نیز آمادگی خود را برای همکاری لازم با ما در این زمینه اعلام کرد.
وی اضافه کرد: قبل از برجام چنین تصوری بعید بود که اصلا چنین آمادگی وجود داشته باشد؛ بنده آینده را در این خصوص بسیار روشن می بینم.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین از طرح این سازمان برای تامین آب بسیار ارزان با استفاده از دستگاه های ویژه تبدیل رطوبت هوا در مناطق مختلف کشور خبرداد.
صالحی گفت: باتوجه به کمبود آب در پی ابتکار عمل و نوآوری جدیدی هستیم که بتوانیم آب را ولو در حد دو سه لیتر باشد با استفاده از دستگاه های بسیار ساده با قیمت بسیار ارزان تولید کنیم.
وی افزود: برای این کار باید آب و رطوبت موجود در هوا در این دستگاه جذب و به آب تبدیل شود.
صالحی گفت: امروز در نشستی با حضور متخصصانی از دانشکده فنی و سازمان انرژی اتمی این موضوع را بررسی و منابع مالی آن را نیز تامین کردهایم که با اجرای این طرح و استفاده از هر دستگاه برای یک خانواده می توانیم آب شرب آنان را در مناطق دوردست کشور تامین کنیم.
وی افزود: حتی می توان کل کشور را درختکاری کرد و کنار هر نهال یکی از این دستگاه ها را قرار داد به نحوی که آب درختان را تامین کند و دیگر نیازی به آبیاری نباشد.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره برنامه این سازمان برای فصل جدید همکاری ها با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: یکی از کاربردهای صنعت هسته ای در این عرصه تعیین زمان یا عمر اشیاء باستانی است که کاوش می شود.
صالحی افزود: در سمیناری که با حضور کارشناسان دو سازمان برگزار شد نحوه ارایه خدمات هسته ای به سازمان میراث فرهنگی برای عمریابی اشیاء کاوش شده را بررسی کردیم.
وی گفت: ما با مرکز علمی دانشگاهی IFNF ایتالیا قراردادی قراردادی را امضا کرده ایم تا فناوری و دانش آنان را برای بکارگیری فناوری هسته ای در عمریابی اشیای قدیمی به کشور منتقل کنیم.