لاک پشت های فراتی زیر چتر حمایت کنوانسیون سایتیس + فیلم
مدیرکل دفتر ذخایر ژنتیک محیط زیست : پنج گونه از لاک پشت های پشت چرمی از جمله فراتی در ضمیمه دو و زیر چتر حمایتی کنوانسیون سایتیس قرار گرفتند.
اصغر مبارکی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، افزود: یکی از گونه های منحصر به فرد و بسیار شگفت انگیز جانوری در کشور لاک پشت فراتی یا پشت نرم است و همانطور که از اسمش معلوم است این لاک پشت در منطقه فرات و پراکنش آن کشور ترکیه، عراق، سوریه و ایران است.
وی ادامه داد: در یک دهه گذشته این گونه در سوریه دیده نشده و گمانه زنی ها برآن است که نسل آن در سوریه منقرض شده و جمعیت باقی مانده آن در کشورهای ایران، ترکیه و عراق زندگی می کنند.
مدیرکل دفتر موزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: لاک پشت های پشت نرم دارای لاکی نرم و پوزه ای عقابی هستند که در منطقه خوزستان در رودخانه های دز، کرخه، شاپور، بهمن شیر، منطقه تالاب شادگان، حورالعظیم و رودخانه کارون زیست می کنند.
وی با اشاره به انقراض این لاک پشت منحصر به فرد در جهان ادامه داد: لاک پشت های پشت نرم در معرض انقراض جهانی هستند و جمعیت آنها هر ساله از طریق صیادی و طعمه گذاری از بین می روند از آنجاییکه این لاک پشت ها گوشت خوار هستند و صیادان طعمه را از طریق قلاب به آب می اندازند طعمه را لاک پشت می بلعد اما قلاب آن در دهانش باقی می ماند و با قطع طناب این لاک پشت ها کشته می شوند.
مبارکی با اشاره به دیگر عوامل از بین برنده این گونه در حال انقراض افزود: کمبود میزان آب و تخریب زیستگاهها با سدسازی، فاضلاب ها و زباله های رها شده در حریم رودخانه ها از دیگر عوامل کشتار این گونه ها است.
وی با اشاره به برگزاری جلساتی با کشور ترکیه برای جلوگیری از انقراض این گونه گفت: اخیرا جلسه ای با کشور ترکیه داشته ایم و طبق آن طرحی برای حفاظت از لاک پشت پشت نرم مصوب شد و این گونه در زیر چتر حمایتی cites (سایتیس) و جزو ضمیمه اصلی و شماره 2 این طرح قرار گرفت و لایحه حمایت جلوگیری از تجارت این لاک پشت تدوین شده تا از انقراض آن جلوگیری شود.
مبارکی افزود: سرشماری این گونه به دلیل اینکه زندگی مخفیانه در زیر آب دارد بسیار سخت است و عموما از آب بیرون نمی آید حتی برای آفتابگیری و از آنجاییکه در حاشیه رودخانه زیست می کنند همرنگ محیط می شوند و در برخی موارد طعمه صیادان قرار می گیرند.
مدیرکل دفتر موزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: کشور ما می تواند نقش بسیار مهمی در جلوگیری از انقراض این گونه داشته باشد در واقع لاک پشت پشت نرم گونه ایست که از لحاظ ظاهری، گفتاری، اکولوژیکی و حتی اقتصادی بسیار مهم است.