موسسه مطالعاتی چاتم هاوس؛
منافع ترکیه از حضور نظامی در اطرف موصل
هرگونه اقدام بازیگران خارجی از جمله ترکیه در مداخله در عراق به مثابه حمله تلقی خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی تحت عنوان « منافع ترکیه از حضور نظامی در اطراف موصل چه می تواند باشد؟» نوشت: رناد منصور کارشناس امور عراق در موسسه مطالعاتی چاتم هاوس به این خبرگزاری گفت ترکیه به لحاظ تاریخی در منطقه نفوذ دارد و طبیعی است مانند هر بازیگر منطقه ای دیگر می خواهد اطمینان یابد که پس از بازپس گیری موصل از داعش منافع آنکارا نیز تامین خواهد بود.
منافع ترکیه در عراق تقریبا روشن است و به کردها مربوط می شود، گروهی استقلال طلب که بر بخشهایی از سوریه و عراق و ترکیه ادعای مالکیت دارند. همزمان با آغاز حملات بر ضد داعش در موصل بزرگترین شهر شمال عراق در بامداد روز دوشنبه، ترکیه تلاش می کند تا اطمینان یابد کردها پس از داعش در منطقه قدرت پیدا نمی کنند.
وی می افزاید در صورت بیرون رانده شدن داعش از موصل، نوعی خلا قدرت در منطقه ایجاد می شود که گروه های مختلف مورد حمایت از سوی قدرتهای منطقه ای مانند ایران، درصدد پر کردن آن بر خواهند آمد. ترکیه با وارد کردن نیروهای نظامی خود قصد دارد تا قدرت نفوذ را در شمال عراق به چنگ آورد و در برابر نیروهای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) دست بالاتر را داشته باشد.
منصور تاکید کرد در حالیکه حضور نیروهای ترکیه در حومه موصل، با اکراه از سوی مقامات عراقی تحمل می شود ولی اشغال مستقیم موصل از سوی آنکارا ، اقدامی است که نه تنها از سوی مقامات عراقی بلکه خود مردم موصل نیز کاملا غیر مشروع و غیر قانونی محسوب می شود.
وی با اشاره به اقدامات اخیر دولت ترکیه در پاکسازی صفوف ارتش این کشور پس از کودتای نافرجام در ترکیه گفت از طرفی آنکارا از نیروی انسانی کافی برای اجرای چنین عملیاتی برخوردار نیست و در عین حال این برای ترکیه هزینه ای به مراتب کمتر دارد که بخواهد نیروهایش را در حومه موصل حفظ کند و به جای مشارکت مستقیم در عملیات نظامی تمام عیار در موصل، از نیروهای نیابتی خود در منطقه حمایت های گاه و بیگاه به عمل بیاورد.
این کارشناس تصریح کرد آمریکا ادعا می کند از تمامیت ارضی عراق حفاظت می کند. بنابراین هرگونه اقدام بازیگران خارجی در مداخله در عراق به مثابه حمله تلقی خواهد شد. هم عراق و هم ترکیه متحد آمریکا محسوب می شوند و با وجود اینکه ائتلاف ترکیه و آمریکا در وضعیت شکننده ای قراردارد ولی دو کشور احتمالا تلاش می کنند تا در شرایط کنونی همین ائتلاف را به هر نحو ممکن حفظ کنند.
بنابراین بیشتر به نفع ترکیه خواهد بود تا به جای دخالت مستقیم در عملیات بازپس گیری موصل، از طریق نیروهای نیابتی خود در منطقه وارد عمل شود و در عین حال شاید نشان دادن برخی واکنش های شدیدتر در برخی موارد ضروری به نظر برسد.