گزارشی برای جلوگیری از پیگرد سعودی ها در محاکم بین المللی
همانطور که پیش بینی می شد گروه تحقیق وابسته به ائتلاف متجاوز سعودی اعلام کرد حمله هوایی به مراسم ختم در صنعا نتیجه اطلاعات غلط و عملیات خودسرانه خلبان جنگنده سعودی بوده است.
![](/files/fa/news/1395/7/25/431899_803.jpg)
جنگنده های ائتلاف موسوم به «طوفان قاطعیت» عربستان شنبه گذشته (هشتم اکتبر)مجلس ترحیمی را که به مناسبت درگذشت پدر جلال الروشان وزیر کشور یمن برگزار شده بود و در آن صدها نفر از یمنی ها از جمله شخصیت های برجسته و بزرگان قبایل مختلف شرکت کرده بودند، در دو نوبت بمباران کردند.
به گفته جیمی مک گولدریک هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در این بمباران هوایی بیش از یکصد و چهل نفر کشته و بیش از پانصد و بیست نفر زخمی شدند.
مقام های سعودی پس از این حمله به ویژه پس از بازتابها و واکنشهای گسترده جهانی حمله هوایی خود را به این مراسم انکار کردند اما بعد از اینکه آنها نتوانستد دروغ خود را توجیه کنند ناچار لب به اعتراف گشودند و هیئت نمایندگی این کشور در سازمان ملل در نامه رسمی به شورای امنیت از حمله به این مراسم ابراز تاسف و با صدور بیانیه ای تأکید کرد قصد دارد تدابیر لازم اصلاحی را که شامل بازخواست و انتشار نتایج تحقیقات خود در این باره است، اتخاذ کند.
اقدام عربستان در این زمینه یاداور شیوه رژیم صهیونیستی است که در ابتدا کوشید با وقت کشی جنایت خود را مشمول مرور زمان نماید و در مرحله دوم در صورتی که مجبور به انتشار گزارش شود آن را به گونه ای تنظیم کند که مسئولیت جنایت را از دوش دولت سعودی بردارد و به خطای انسانی بسنده کند.
روز شنبه کمیته تحقیق وابسته به ائتلاف سعودی پس از گذشت یک هفته از بمباران مجلس عزا در صنعا در بیانیه ای که در رسانه ها از جمله رویترز بازتاب داشت اعلام کرد: «یک طرف وابسته به ستاد مشترک تحت فرمان منصور هادی رئیس جمهور فراری و مستعفی یمن اطلاعات نادرستی درباره حضور رهبران حوثی در یک مکان معین در صنعا ارائه کرد و اصرار داشت که این مکان بی درنگ بمباران شود.»
در این بیانیه همچنین با هدف رفع مسوولیت از مقام های سیاسی سعودی ادعا شد: عملیاتی که انجام شد بدون مراجعه به طرف های مسئول و بدون کسب موافقت افراد مسئول در ائتلاف سعودی انجام شده بود .
با انتشار نتایج تحقیات این کمیته مشخص شد که پیش بینی کارشناسان سیاسی در مورد شیوه سعودی ها در برخورد با این حادثه درست بوده است.
با این حال در مورد این گزارش تحقیق، ذکر چند نکته ضروری به نظر می رسد. نخست اینکه انداختن گناه این اقدام جنایتکارانه به دوش منصور هادی از بروز اختلافات سعودی ها با وی حکایت دارد.
دوم اینکه سعودی ها در این گزارش با رفع مسوولیت از مقام های سیاسی دولت عربستان کوشیده اند از پیگیرد و محاکمه در دادگاههای بین المللی به جرم جنایت جنگی خود را مصون سازند.
سوم اینکه تکرار این فجایع در استان های مختلف یمن از جمله شبوه، تعز،حدیده و دیگر مناطق این کشور، حکایت از آن دارد که این حملات با دستور مقام های سعودی و بطور هدفمند صورت می گیرد گزارش سازمان ملل هم که تاکید می کند علت مرگ بیش از دو سوم غیرنظامیان یمنی حملات هوایی عربستان است هدفمند بودن این حملات را به اثبات می رساند. حملات عمدی به بیمارستان ها، بازارها، نیروگاههای برق، خطوط آبرسانی، مدارس و حتی اردوگاه های آوارگان همه از مواردی است که طی 18ماه گذشته از تجاوز ائتلاف سعودی به یمن بارها اتفاق افتاده است و به نظر می رسد این بمباران ها با نقشه های از پیش تعیین شده و عمدی و اوامر صادره از سوی مقامات سیاسی به منظور ایجاد رعب و وحشت در بین غیر نظامیان و از کار انداختن شرایط معیشت غیر نظامیان و محروم کردن آنان از امکانات حیاتی است که نقض آشکار معاهده ژنو و جنایت جنگی محسوب می شود.
نکته چهارم اینکه در این بیانیه آمده است بر اساس اطلاعات غلط مبنی بر حضور مسوولان انصارالهر در این مجلس، اقدام به بمباران شد که همین مسئله بیانگر دستور مقام های مافوق سعودی برای اجرا شدن عملیات بوده است.
نکته پنجم اینکه به فرض حضور مسوولانی از انصارالله در مجلس عزا که صدها غیر نظامی در آن شرکت کرده اند و مکان یک منطقه غیر نظامی بوده که تهدیدی برای سعودی ها محسوب نمی شده این حمله توجیهی نداشته است چرا که بر اساس قوانین بین المللی حقوق بشر، در جنگ ها عملیات نظامی فقط باید علیه مواضع و اماکن نظامی صورت گیرد بنابر این عملیات و عملیات هایی این چنینی نقض توافقنامه چهارم ژنو بوده و مشمول جنایت جنگی است.
------------------------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد