مجید انصاری:
سیاست های کلی انتخابات؛ فرصتی ارزشمند برای همه
معاون حقوقی رئیس جمهور ابلاغ سیاست های کلی انتخابات از سوی رهبر معظم انقلاب را فرصتی ارزشمند برای دولت، مجلس، شورای نگهبان، احزاب و مردم دانست.
مجید انصاری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ساختار قدرت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را متکی به رای مستقیم مردم دانست و تصریح کرد: از عالی ترین مقام کشور یعنی رهبر معظم انقلاب تا رئیس جمهور، نمایندگان مجلس، اعضای مجلس خبرگان و شوراهای اسلامی شهر و روستا همگی برآمده از انتخاب و رای مردم هستند که گاهی مستقیم و گاهی غیرمستقیم صورت می گیرد.
وی معدل جمهوری اسلامی ایران را از حیث برگزاری انتخابات و مشارکت مردم در سرنوشت خود رکورددار خواند و افزود: طبعا برای کشوری که همه امور آن با انتخابات صورت می گیرد داشتن سیاست های کلی انتخابات لازم بود.
انصاری گفت:از این پس قوانین انتخاباتی کشور جامع تر بوده و مشکلات در فصل انتخابات کاهش خواهد یافت.
وی افزود: ناپایداری در قوانین انتخاباتی به خصوص در قوانین مجلس شورای اسلامی زیاد بوده و ما در هر دوره انتخابات مجلس شاهد بودیم که کرارا قوانین انتخاباتی دستخوش تغییر می شد.
معاون حقوقی رئیس جمهور همچنین گفت: این موضوع مشکلاتی را برای مردم، داوطلبان و مجریان ایجاد می کرد لذا از مدت ها پیش سیاست های کلی انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت مطرح شده بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به حضور خود در کمیسیون های ذیربط در مجمع تشخیص مصلحت نظام، تصریح کرد: خوشبختانه این سیاست ها براساس دیدگاههای دقیق کارشناسی و متکی بر تجربه 37 ساله نظام و همچنین نظامات انتخاباتی دیگر کشورها تنظیم شده است که نهایتا رهبر معظم انقلاب روز شنبه (24 مهر 95 ) آن را برای اجرا ابلاغ کردند.
انصاری با اشاره به فرصت مغتنمی که این سیاست های کلی برای همه بوجود می آورد، گفت: براساس این سیاست های کلی قوانین انتخاباتی در موارد مورد نیاز باید اصلاح و بازنویسی شود و همچنین دستورالعمل ها و شیوه های اجرای آن نیز ابلاغ شود.
وی این سیاست های کلی را دارای نکات برجسته و ویژه دانست و افزود: نظام مند و قانون مند کردن فعالیت احزاب یکی از بندهای مورد تاکید در سیاست های کلی انتخابات است.
انصاری گفت: همچنین شفافیت مالی و هزینه های انتخاباتی داوطلبان، گروه ها و تشکل های سیاسی در انتخابات از موارد بسیار مهم این سیاست هاست.
وی افزود: هزینه های انتخاباتی اگر شفاف نباشند ممکن است پول هایی با منشاء نادرست وارد انتخابات شود که اگر انتخاباتی متاثر از پول، ثروت و احزاب سرمایه باشد طبعا نهاد شکل گرفته دچار آسیب خواهد شد.
معاون حقوقی رئیس جمهور گفت: بر این اساس باید نحوه تبلیغات، میزان هزینه های انتخاباتی و منابع این هزینه ها مشخص و شفاف باشد تا مشکلات گذشته کاهش یافته و یا از بین برود.
انصاری خاطرنشان کرد: در برخی انتخابات شاهد بودیم که گاهی فردی در حوزه انتخابیه کوچک میلیاردها تومان هزینه کرده و برای مردم سوال بوده که مگر یک نماینده مجلس و یا عضو شورای شهر چقدر درآمد دارد که می تواند چنین هزینه هایی کند.
وی تاکید کرد: شفافیت در تامین هزینه های انتخاباتی و ضابطه مند کردن آنها بسیار ضروریست.
انصاری به پاسداری از حرمت آرای مردم و صیانت از آرا به عنوان حق الناس در این سیاست ها اشاره کرد و گفت: ایجاد امکان برای داوطلبان در تمامی مراحل انتخابات اصل دیگری است که به سلامت انتخابات کمک خواهد کرد.
وی افزود: گرچه در گذشته نیز این موضوع از سوی رهبری به عنوان حق الناس مطرح شده بود اما ابلاغ سیاست های کلی انتخابات از سوی رهبری و تقویت این موضوع در قوانین موجود در این سیاست ها ضمانت صحت و سلامت انتخابات را در پی خواهد داشت.
انصاری با اشاره به بند 16 سیاست های کلی انتخابات درباره منع دخالت قوای سه گانه، دستگاه های دولتی، عمومی و نیروهای مسلح و استفاده از امکانات نظام در انتخابات تصریح کرد: براین اساس این دستگاه ها حق ندارند وارد دسته بندی های سیاسی در انتخابات شوند و به نفع یا علیه یک جریان و یا نامزدی موضع بگیرند.
وی این مسئله را موضوعی مهم دانست و افزود: بعضا در گذشته شاهد مداخلات جریانات و نهادها و یا نیروهای برخی قوا در برخی حوزه های انتخابیه بودیم که موجب خدشه بر انتخابات شده است.
معاون حقوقی رئیس جمهور گفت: استفاده عادلانه همه داوطلبان و جریانات سیاسی از امکانات رسانه ای و تبلیغی مانند صدا و سیما، فضای مجازی و رسانه ها و تریبون های عمومی موجب خواهد شد که ما شاهد عدالت رسانه ای و تبلیغی در عرصه انتخابات باشیم.
انصاری اعلان کتبی علت ابطال انتخابات در حوزه انتخابیه ای و یا رد صلاحیت به کاندیداها را از جمله موارد مهم این سیاست های کلی خواند و افزود: این موضوع همواره چالشی بزرگ در انتخابات بوده که با این بند و ضابطه مند کردن آن در قوانین ، مشکلات ناشی از آن نیز برطرف خواهد شد.
معاون حقوقی رئیس جمهور در ادامه استفاده از فناوری های نوین در تمامی مراحل انتخابات را منجر به ایجاد فرصتی جدید دانست و تصریح کرد: در برخی از شهرهای بزرگ مانند تهران بعضا حدود دو هزار نفر برای انتخابات مجلس نامزد می شوند و نام نویسی می کنند که از این تعداد 30 نفر باید به مجلس راه یابند لذا شیوه سنتی و دستی شمارش آرا و تجمیع آن زمان بر خواهد بود و همچنین ضریب اطمینان را کاهش می دهد.
انصاری خطای ناخواسته انسانی در شمارش و تجمیع آرا را از جمله مضرات شیوه سنتی اجرای انتخابات دانست و خاطرنشان کرد: همچنین در این شیوه زمان اعلام نتایج به طول می انجامد و باتوجه به اینکه استفاده از فناوری های نوین در دنیا مرسوم بوده است لذا باتوجه به زیر ساخت های نرم افزاری و سخت افزاری مناسب در داخل کشور، استفاده از فناوری های نوین می تواند انتخابات را مطلوب تر برگزار کند.
وی تاکید رهبر معظم انقلاب بر لزوم رعایت اخلاق انتخاباتی را از دیگر موارد مهم در سیاست های ابلاغی ایشان دانست و گفت: رعایت اخلاق از سوی داوطلبان و حامیان آنها در نظامی اخلاقی و اسلامی امری ضروریست.
انصاری تاکید کرد: نباید در هنگامه انتخابات اختلافات در جامعه پیش بیاید و یا تشدید شود و حق افراد از رهگذر بداخلاقی ها و اتهام افکنی ها ضایع شد.
وی انتخابات را تمرینی برای مشارکت عمومی، دموکراسی، اخلاق مداری و رعایت حقوق شهروندی دانست و گفت: در برخی نظامات انتخاباتی برخی کشورها که ادعای ابرقدرتی و رهبری جهان را دارند مانند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شاهد چه بداخلاقی ها و اتهامات زننده ای از سوی دو نامزد به هم هستیم.
معاون پارلمانی رئیس جمهور تصریح کرد: رعایت اخلاق، انصاف و قانون اصل اجتناب ناپذیر در برگزاری انتخاباتی سالم و اسلامیست.
انصاری همچنین درخصوص تاکید بر تنظیم زمان و تاریخ انتخابات در کشور گفت: باتوجه به دوره های چهارساله انتخابات مجلس، ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا و همچنین دوره هشت ساله انتخابات مجلس خبرگان ما هر ساله باید یک انتخابات برگزار می کردیم.
وی افزود: این موضوع موجب افزایش هزینه ها و زحمت برای مردم می شد لذا از مدتی قبل تدبیر بر این شد که تلاش شود تا زمان برگزاری انتخابات را به گونه ای تنظیم شود که به طور متوسط هر دو سال یک بار انتخابات برگزار کنیم.