شکست امریکا در جنگ های نیابتی منطقه، ورود به فاز مداخله مستقیم نظامی
دولت اوباما رئیس جمهور امریکا پس از شکست جنگهای نیابتی درسوریه و یمن، گزینه مداخله مستقیم نظامی را با مشاوران خود بررسی می کند.
به گزارش رویترز، مقامات آمریکایی به این خبرگزاری گفته اند باراک اوباما و مشاوران وی در زمینه سیاست خارجی، قرار است روز جمعه چهاردهم اکتبر ( 23 مهرماه) به منظور بررسی گزینه نظامی و دیگر گزینه ها در سوریه، دیدار کنند.
این مقامات گفتند برخی مقامات ارشد استدلال می کنند آمریکا باید با قدرت بیشتری در سوریه اقدام کند چرا که در غیر اینصورت هر میزان نفوذی را که همچنان بر مخالفان مسلح ( به اصطلاح ) میانه رو و متحدان عرب، کرد و ترکیه ای خود در مبارزه علیه گروه داعش دارد، از دست خواهد داد.
یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود گفت این مجموعه از گزینه ها ، اقدام نظامی آمریکا مانند حملات هوایی علیه پایگاه های نظامی سوریه، انبارهای مهمات یا رادارها و پایگاه های پدافند هوایی را شامل می شود.
اوباما ومشاورانش در شرایطی در حال بررسی اتخاذ دیگرگزینه ها برای مداخله در سوریه هستند که یکصد روز بیشتر از زمان حضور اوباما در کاخ سفید نمانده و با شکست گروههای مسلح مورد حمایت امریکا در تمامی جبهه ها به ویژه در حلب، اوضاع به نفع دولت بشار اسد در حال تغییر است و این اتفاق خوشایند امریکایی ها و متحدان غربی و منطقه ای اشان نیست چرا که تغییر وضعیت درسوریه فقط به نفع دولت بشار اسد تمام نخواهد شد بلکه این وضعیت از شکل گیری شرایط جدیدی در خاورمیانه حکایت خواهد داشت که با نقش آفرینی روسیه و ایران چندان خوشایند غرب و متحدانش نیست.
به نظر می رسد امریکایی ها تصور می کردند از طریق حمایت از گروههای تروریستی و تکفیری خواهند توانست به اهداف خود در منطقه دست یابند و اکنون با شکست این راهبرد، مجبورند با عقب نشینی از ادعاهای خود، دوباره به بررسی راهبردی بپردازند که پیش از این جرج بوش با لشکرکشی به عراق و افغانستان دنبال می کرد.
شاید فعال شدن انگلیس و سخن گفتن وزیر خارجه این کشور از اقدام نظامی در سوریه تحت فرماندهی امریکا در این راستا باشد. بر اساس گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، بوریس جانسون وزیر امور خارجه انگلیس در پارلمان این کشور اعلام کرد لندن باید استفاده از نیروی نظامی در سوریه را برای حل بحران در این کشور بررسی کند. جانسون افزود: بررسی مداخله نظامی انگلیس در مناقشه سوریه اقدامی درست است ولی هر گونه اقدام در این زمینه باید در چارچوب بخشی از ائتلاف با مشارکت آمریکا صورت گیرد.
با استناد به سخنان جان ساورز رئیس سابق سرویس اطلاعاتی انگلیس (MI6) که گفته است، مصوبه مجلس عوام انگلیس مبنی بر عدم مداخله در سوریه پس از آنکه دمشق متهم به استفاده از سلاح شیمیایی شد و بعد از آن تصمیم آمریکا مبنی بر پرهیز از حمله هوایی به سوریه، باعث شدند در نهایت غرب منطقه را با حداقل گزینه ها ترک کند. می توان این ارزیابی را تقویت کرد که دولت اوباما و متحدانش تصور نمی کردند که راهبرد استفاده ابزاری آنها از تروریسم در سوریه به شکست و تقویت روسیه ومحور مقاومت منجر بشود. چنانچه ساورز در ادامه افزود: ما صحنه را خالی کردیم و روسیه فرصت تحرک بیشتری یافت، این کار، اشتباه بود.
در مورد فضاسازی اخیر امریکا برای حمله نظامی مستقیم امریکا به یمن هم این ارزیابی صدق می کند بطوریکه می توان گفت همانطور که گروههای تروریستی در سوریه در حال شکست خوردن هستند، دولت تروریستی آل سعود هم در تجاوز نظامی به یمن هیچ دستاوردی نداشته و احتمال محاکمه آل سعود در دادگاههای بین المللی به اتهام جنایت جنگی و از هم پاشیدگی این رژیم، امریکا را به دخالت نظامی مستقیم به نفع سعودی ها واداشته است.
جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنج شنبه با اذعان تلویحی به کمکهای نظامی و غیر نظامی آمریکا در تجاوز رژیم سعودی به یمن گفت اگر حمایتهای آمریکا از سعودی ها نباشد، ممکن است کارآمدی آنها از نظر نظامی کاهش پیدا کند.
در چنین چارچوبی می توان حمله نظامی امریکا به سایت های راداری یمن را با ادعای پاسخگویی به حمله موشکی حوثی ها به یک ناوشکن امریکایی در سواحل یمن تحلیل کرد، در حالیکه انصارالله و ارتش یمن هر گونه حمله به سوی کشتی ها امریکایی را تکذیب نمود.
اقدام مستقیم امریکا حکایت از این دارد که ریاض با کمک سلاح های امریکایی و قراردادهای منعقد شده در دولت اوباما برای خرید تسلیحات به ارزش بیش از 110میلیارد دلار نتوانسته به هیچ یک از اهداف خود در یمن دست یابد و اکنون امریکا با فضاسازی و مداخله مستقیم به دنبال تاثیرگذاری در روند اوضاع میدانی در دو جبهه سوریه و یمن است.
به نظر می رسد روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال هم با توجه به این موارد در مقاله ای نوشت، درست زمانی که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، تعهد کرد عقب نشینی آمریکایی ها صلح را به منطقه باز می گرداند، تحولات منطقه به شکلی پیش رفت که وی را وادار کرد از این دیدگاهش عقب نشینی کند.
نکته اینجاست که این روزنامه در توجیه این اقدام دولت اوباما نوشت حمایت اوباما از سعودی ها در یمن بخشی از تلاش وی برای اطمینان دادن به آنها درباره حمایت های آمریکا پس از توافق هسته ای ایران است که سعودی ها با آن مخالف بودند. و اینکه آنها تصور نکنند امریکا به متحدان خود خیانت کرده است.
در مورد مداخله در سوریه نیز خبرگزاری رویترز همین بهانه را می آورد که این اقدام ممکن است حس مورد خیانت قرار گرفتن را در میان مخالفان مسلح که احساس می کنند اوباما با درخواست از اسد برای کناره گیری، آنها را به قیام تشویق کرد اما بعدا به حال خود رهایشان کرد، تعدیل کند.
اما آیا دولت اوباما در این مدت باقی مانده توانایی تکرار راهبرد بوش را برای مداخله مستقیم نظامی در سوریه و یمن را خواهد داشت؟ آن هم پس از اینکه ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در نشست خبری در مسکو گفت: روسیه اجازه تعرض به نظامیان خود را نمی دهد و به هر حمله ای به نیروهای خود پاسخ خواهد داد. هر اقدام خصمانه ای ضد نیروهای روسی در سوریه بدون پاسخ نخواهد ماند. یا همه این اقدامات با هدف فشار بر محورمقاومت و موازنه قدرت در آستانه نشست وزیران امور خارجه امریکا و روسیه در لوزان سوئیس است؟
--------------------------------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد