گوترس: باید تلاش ها برای صلح در سوریه شدت بیشتری بگیرند
آنتونیو گوترس که به تازگی به عنوان دبیرکل آتی سازمان ملل منصوب شده است، در مصاحبه با سی.ان.ان گفت جنگ سوریه صلح و امنیت کل دنیا را تهدید می کند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از
شبکه تلویزیونی سی ان ان؛ آنتونیو گوترس که به تازگی به عنوان دبیرکل آتی سازمان ملل منصوب شده است، در مصاحبه با سی.ان.ان گفت جنگ سوریه صلح و امنیت کل دنیا را تهدید می کند.
آنتونیو گوترس درباره راه حلی که برای پایان دادن به بحران مهاجران و بخصوص بحران جاری در سوریه در پیش خواهد گرفت گفت پیش از همه باید بگویم که من هنوز دبیرکل سازمان ملل نشده ام و از اول ژانویه، وقتی که کار خود را شروع کردم به صورتی جدی کار را دنبال می کنم. اگر قرار است امروز کاری انجام شود، همان تلاش دیپلماتیک برای صلح است. ما شاهد منازعات چندگانه ای هستیم؛ منازعات قدیمی نیز خاموش نشده اند. روابط قدرت دچار ابهام شده است، همه جا مصونیت وجود دارد و (اوضاع) غیر قابل پیش بینی است. باور دارم که ضروری است همه درک کنند که این جنگ ها، هیچ برنده ای ندارد و همه در آن بازنده خواهند بود.
وی ادامه داد از این رو برای همه بهتر است که کنار هم باشند، منافع و چشم اندازهای متفاوت را کنار بگذارند و به واقع شرایطی را ایجاد کنند تا صلح برقرار شود و اطمینان حاصل شود که اخلال کنندگان نتوانند از استقرار صلح جلوگیری کنند. ما شاهد رنج انسان ها هستیم، اگر به سوریه نگاهی داشته باشید باید بگویم تعهداتی شخصی در این میان مطرح است. مردم سوریه همواره مردمی سخاوتمند بودند. وقتی بحران در عراق روی داد، آنها دو میلیون آواره عراقی را پذیرفتند و همه چیز خود را با آنها شریک شدند. فلسطینی ها در سوریه، در مقایسه با همه کشورهای منطقه، از بهترین حقوق برخوردار بودند. دیدن اینکه این مردم سخاوتمند تا این اندازه در رنج باشند، تعهدی اخلاقی برای ما ایجاد می کند تا همه سعی خود را برای پایان دادن به این جنگ به کار گیریم.
دبیرکل تازه منصوب شده سازمان ملل درباره تحولات اخیر سوریه گفت به باور من سازمان ملل و دبیرکل این سازمان ملزم به احترام به نقش کشورهای عضو و در عین حال ایفای نقش میانجی است. به ویژه در شرایط این چنینی، باید هر کاری که می تواند انجام دهد تا کشورهای مختلف درک کنند که حال این جنگ در وضعی است که می تواند همه را تهدید کند؛ این جنگ با تروریسم بین المللی مرتبط است. وقتی فجایعی مانند پاریس یا دیگر پایتخت های اروپایی را می بینید، وقتی شاهد حملات تروریست های انفرادی و غیر سازمان یافته، در استرالیا یا کانادا هستیم، می بینیم که این جنگ به تهدیدی برای امنیت همه تبدیل شده است و همه باید با کنار گذاشتن اختلاف ها، طرف های درگیر در جنگ را قانع کنند که به این درگیری ها پایان بدهند. البته این کار ساده ای نیست و زمان بر خواهد بود ولی باید در دیپلماسی به دنبال صلح باشیم.
وی تصریح کرد در این میان وظیفه دبیرکل سازمان ملل نیز این است که به صورتی فعالانه تلاش کند تا طرف های مختلف را گرد هم آورد و اطمینان حاصل کند طرف ها درک می کنند تا چه میزان ادامه وضع موجود باعث خسارت برای آنها و تهدید امنیت مردمشان خواهد شد. این تنها کاری است که ما می توانیم انجام دهیم و دبیرکل سازمان ملل رهبر دنیا نیست، ارتشی در اختیار ندارد و نیروهای صلح بان سازمان ملل عملکردی کاملا متفاوت دارند.
گوترس درباره اینکه آیا وی به دنبال تشکیل دادگاه رسیدگی به جنایات جنگی در سوریه خواهد بود یا نه گفت چیزی که اهمیت دارد این است که شرایطی را مهیا کنیم تا دیوان بین المللی کیفری این فرصت و این ماموریت را از سوی جامعه جهانی داشته باشد که در برابر تحولات چالش ساز بین المللی، بتواند فعال تر وارد عمل شود.
دبیرکل آتی سازمان ملل درباره عمده ترین چالش های پیش روی خود گفت به نظر من بزرگترین چالش ها مواردی مثل نبود تکان دهنده صلح ، روند فزاینده منازعات، ارتباط بین تروریسم بین المللی و منازعات و الزام دبیرکل سازمان ملل برای اولویت دادن به اقدام، با در نظر گرفتن محدودیت های اختیارات و نقش میانجی گرانه اش؛ شامل می شود.
وی گفت بسیار اهمیت دارد درک کنیم دنیا در وضع دو قطبی که بود قوانین روشن خود را داشت، سپس تک قطبی شد و در آن زمان نیز قوانین روشن بودند ولی اکنون در دنیایی زندگی می کنیم که نه به شکل واقعی چند قطبی است نه مثل گذشته یک یا دو قطبی است و می توان گفت دنیایی آشفته است. در این دنیای آشفته است که تلاش برای صلح در دشوار ترین وضع؛ با آن روبرو هستیم. من به واقع به چند جانبه گرایی و دنیای چند قطبی باور دارم ولی باید تلاش های زیادی در حوزه اداره جهانی صورت گیرد تا دنیا در چنین مسیری قرار گیرد و از این هدف، فاصله زیادی داریم.
وی بر برجسته تر کردن نقش زنان در سازمان ملل در دوران دبیرکلی خود تاکید کرد.