اختصاصی - قاسمی:
اقدام عربستان در یمن به عنوان «جنایت جنگی» ثبت شود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: اقدام اخیر عربستان سعودی در کشتار غیر نظامیان در یمن باید به عنوان جنایت جنگی حتماً در دادگاه های بین المللی بررسی شود.
بهرام قاسمی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما گفت: تجاوز آشکار و ددمنشانه رژیم آل سعود به یمن موضوع جدیدی نیست و مدت هاست که شاهد اینگونه حملات ناجوانمردانه علیه مردم بی دفاع یمن هستیم.
وی افزود: با توجه به اینکه حکام سعودی در بیش از یک سال گذشته نتوانستند به دستاوردهایشان در تجاوز به یمن دست یابند و با مقاومت های ملت این کشور با ناکامی های بسیار مواجه شدند اقدامات شدیدتر و تندتری را علیه ملت یمن در دستور کار قرار داده اند.
قاسمی گفت: حمله دو روز پیش هواپیماهای سعودی به مجلس ختم در یمن که به کشته و زخمی شدن صدها نفر از مردم این کشور منجر شد یکی از فجایع بزرگ عصر ماست که می توان آن را به ثبت رساند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: متأسفانه این کشتار ملت یمن که می توان آن را جنایت جنگی نامید با سلاح هایی انجام می شود که برخی کشورهای غربی بویژه آمریکا تحویل دولت سعودی دادند و سلاح های مخوف آنان ، اینگونه جان انسان های بی گناه را می گیرد.
قاسمی افزود: کشتار غیر نظامیان در یمن در زمانه ای رخ می دهد که صحبت از جان انسان ها و حقوق بشر مطرح است و متأسفانه سکوت مجامع جهانی نیز تا حد زیادی نارساست و موضع گیری ها علیه این جنایت سعودی ها متناسب با عمق جنایت و فاجعه ای که اتفاق افتاد نیست.
وی با ابراز تسلیت به بازماندگان این فاجعه در یمن ، برای ارسال کمک های انسان دوستانه ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران به این کشور اعلام آمادگی کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: متأسفانه به علت محاصره یمن امکان کمک و امدادرسانی به یمن وجود ندارد ؛ البته دیروز خواستیم که تحت نظارت سازمان ملل متحد و به کمک این سازمان برای ارسال کمک ها بویژه دارو و حتی انتقال مجروحان به بیمارستان های کشورمان یا هر جای دیگر ، دالان امن هوایی ایجاد شود.
قاسمی بار دیگر اقدام عربستان در کشتار اخیر ملت یمن را فاجعه ای عظیم دانست و تاکید کرد: ما خواهان آن هستیم که جامعه جهانی و سازمان های مدعی حقوق بشر که در این باره شعار می دهند در مقطع کنونی این اقدام سعودی ها را به عنوان جنایت جنگی در محافل حقوق بشری مطرح کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: سازمان های بین المللی با این اقدام می توانند از ادامه اقدامات دولت هایی که مقاصد و اهداف شومی را در هر جای جهان بویژه این منطقه پیگیری می کنند و جان مردم را می گیرند جلوگیری کنند.
وی گفت: برای برخورد با دولت متجاوز سعودی راهکارهای بسیاری در عرصه حقوقی بین المللی وجود دارد و سازمان ملل می تواند از اهرم های بسیاری در این خصوص استفاده کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: در مقاطعی از گذشته هم دولت های بزرگ و سازمان ملل با برخی کشورهای متجاوز برخوردهایی داشته اند و اگر درخصوص تجاوز سعودی ها نیز اراده لازم را برای مقابله با کشتار ملت یمن داشته باشند راهکارهای بسیاری وجود دارد.
قاسمی تاکید کرد: دادگاه های مختلفی در سطح جهان دایر است که باید عملکرد دولت سعودی در یمن بویژه جنایات آنان در کودک کشی ها را بررسی کنند و این پذیرفتنی نیست که در مقطع کنونی صرفاً با چند شعار و موضع گیری بخواهند از جنایات سعودی ها عبور کنند.
وی همچنین درباره ادعای آمریکایی ها مبنی بر بررسی ادامه حمایتشان از ائتلاف سعودی ها علیه ملت یمن تصریح کرد: سخن گفتن همواره آسان است ، عملکرد کشورها اهمیت دارد باید بدانیم آمریکا چگونه عمل می کند ؛ مواضع آمریکا در این باره کافی نیست.
قاسمی با طرح این پرسش که انبوه سلاح ها از کجا و کدام کشورها و دولت ها به عربستان سعودی سرازیر شده است، گفت: با وجود توصیه پارلمان و دیگر مجامع اروپایی و برخی مراکز حقوق بشری هنوز ارسال سلاح های مرگبار به عربستان سعودی ادامه دارد.
وی افزود: این در حالی است که در بیش از یک سال گذشته بسیاری از سازمان های جهانی درباره اینگونه جنایات و کودک کشی عربستان سعودی هشدار می دهند و خواستار توقف فروش سلاح های آمریکا به این کشور شده اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: وقتی در عمل چنین اتفاقی نمی افتد و در شعار چنین موضع گیری هایی می شود این احساس بوجود می آید که ما با استانداردهای دوگانه مواجهیم به نحوی که چیزی را بیان می کنند و در عمل به گونه دیگری عمل می شود که این قابل قبول نیست.
قاسمی تاکید کرد: یگانه راه مقابله با این جنایات آن است که در اجماعی جهانی از طریق اعمال تحریم ها و فشارها ، توقف فروش سلاح و محکومیت دولت عربستان سعودی با این رژیم برخورد قاطع شود.
* بان کی مون زمینه ارسال کمک به ملت یمن را فراهم کند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی از دبیرکل سازمان ملل متحد خواست در پایان دوره مسئولیتش با ثبت اقدامی مثبت در کارنامه عملکرد خود زمینه امدادرسانی و ارسال عاجل کمک های بشردوستانه برای ملت یمن را فراهم کند.
بهرام قاسمی گفت: ما در چارچوب سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی و براساس نگاهی که برای کمک به ملت های مظلوم منطقه و جهان داریم از ابتدا درباره دخالت سعودی ها در یمن صحبت کردیم و مواضع مشخصی داریم.
وی افزود: البته هشدار داده بودیم که اگر مجامع جهانی در قبال تجاوز سعودی ها در یمن سکوت کنند و اقدام قاطع و عاجلی انجام ندهند شاهد چنین روزهایی خواهیم بود و تلفات انسانی و جنایات بشری گسترده می شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: بر همین اساس پس از بمباران های اخیر مقامات و نهادهای مختلف کشورمان این جنایات را محکوم کردند و خواستار شکستن محاصره یمن و ایجاد فضای مناسب برای ارسال کمک های انسان دوستانه، امدادرسانی ، نجات مجروحان و انتقال آنان به مراکز درمانی امن از طریق کانال های امن شدیم.
وی همچنین با اشاره به نامه آقای ظریف به آقای بان کی مون برای کمک به مردم یمن گفت: ما منتظر پاسخ دبیرکل سازمان ملل متحد به این نامه هستیم و امیدواریم وی در مقطعی از پایان دوره مسئولیتش با اقدام مثبت و عاجل در کارنامه عملکردش اقدام مثبتی در این باره در افکار عمومی منطقه و جامعه جهانی به ثبت رساند.
وی تاکید کرد: آقای بان کی مون باید با قدرت ها و دیگر کشورها صحبت کند تا از ساز و کارهای موجود در سازمان ملل برای جلوگیری از ادامه تجاوز سعودی ها به یمن و کشتار ملت این کشور جلوگیری شود.
قاسمی افزود: اقدام بعدی امدادرسانی به ملت یمن و نجات مجروحان این کشور است و در ادامه باید برای حل و فصل بحران یمن و توقف تجاوز سعودی ها و آغاز مذاکرات یمنی ها فکری کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: این مذاکرات باید تحت نظارت سازمان ملل باشد و مشارکت همسایگان و دیگر کشورها نیز می تواند مطرح شود اما حتی الامکان باید مذاکرات خود گروه های یمنی آغاز شود تا برای ایجاد ثبات و برقراری امنیت در این کشور به راه حلی برسیم.