شواهدی بر عمدی بودن جنایت سعودی ها در بمباران صنعا
دبیر کل سازمان ملل متحد و مقام های غربی در حالی خواستار تحقیق در باره بمباران مجلس عزا در صنعا شده اند که همه شواهد دال بر دست داشتن عربستان در این جنایت است.
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد خواهان تحقیقات فوری درباره حمله روز شنبه ائتلاف متجاوز عربی به مراسم ختم در صنعا شد وضمن غیر قابل قبول دانستن این حمله گفت آنهایی که مسئول این حمله هستند باید محاکمه شوند.
جنگنده های ائتلاف موسوم به «طوفان قاطعیت» عربستان عصر شنبه مرتکب جنایت دیگری شدند که به مجموعه جنایت های این کشور در یمن اضافه می شود. این جنگنده ها مجلس ترحیمی را که به مناسبت درگذشت پدر جلال الروشان وزیر کشور یمن برگزار شده بود و در آن صدها نفر از یمنی ها از جمله شخصیت های برجسته و بزرگان قبایل مختلف شرکت کرده بودند، در دو نوبت بمباران کردند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، جیمی مک گولدریک هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در یمن در بیانیه ای اعلام کرد در این بمباران هوایی بیش از یکصد و چهل نفر کشته و بیش از پانصد و بیست نفر زخمی شدند که به علت وخامت خال بسیاری از مجروحان، شمار قربانیان احتمالا افزایش خواهد یافت.
پس از این حمله، آمریکا به عنوان متحد عربستان اعلام کرد قصد دارد حمایت خود را ریاض کاهش دهد. کاخ سفید اعلام کرد همکاری با عربستان سعودی چک سفید امضاء نیست. فرانسه هم روز یکشنبه بمباران مجلس ختم در صنعا را محکوم کرد و خواستار تحقیقی مستقل در این باره شد.
استفان دیون وزیر امور خارجه کانادا نیز در بیانیه ای با محکوم کردن این حمله، گفت: ائتلاف تحت هدایت عربستان اکنون باید به تعهدات خود در قبال تحقیقاتی که در مورد این حمله صورت می گیرد پایبند بماند."
مقام های سعودی پس از این حمله به ویژه پس از بازتابها و واکنشهای گسترده جهانی حمله هوایی خود را به این مراسم انکار کردند. هر چند مسوولیت عربستان در این جنایت فجیع مانند روز روشن است اما به نظر می رسد در پاسخ به رویکرد ریاکارانه سعودی ها و درخواست بان کی مون و مقامات غربی برای تحقیق در باره این جنایت اشاره به چند نکته این واقعیت را آشکار می کند که سعودی ها مسوول این بمباران هستند و جهانیان منتظر واکنش مجامع بین المللی و مقام های غربی مدعی حقوق بشر در این زمینه هستند.
نکته اول / ارزیابی سعودی ها این بوده که در مجلس ختم وزیر کشور یمن شخصیت های عالیرتبه ای نظیرعلی عبد الله صالح رئیس جمهور سابق یمن، عبد الملک الحوثی و صالح الصماد رئیس شورای عالی سیاسی و چهره های برجسته انصارالله شرکت خواهند کرد و با بمباران این مجلس و از بین بردن این شخصیت ها می توانند شکست در تجاوز نظامی به یمن را به پیروزی تبدیل کنند. هر چند اگر چنین ارزیابی هم درست می بود چنین جنایتی توجیه ناپذیر است.
نکته دوم / شیوه بمباران مجلس ترحیم از نوع جنایت هایی است که وهابی ها مرتکب می شوند به این صورت که پس از یک انفجار و تجمع مردم انفجار دیگری را برای وارد کردن تلفات بیشتر ترتیب می دهند
در اینجا هم یک ربع بعد از حمله اولیه که شهروندان و نیروهای امدادی برای انتقال مجروحان به بیمارستان تجمع کرده بودند، دومین حمله هوایی صورت گرفت که بیشترین تعداد شهید و زخمی را برجا گذاشت.
نکته سوم/ پس از حملات اخیر هوایی به صنعا، آمریکا به عنوان متحد ریاض اعلام کرد قصد دارد حمایت خود را از ریاض کاهش دهد. مقام های امریکایی متهم هستند با فروش میلیاردها دلار سلاح به عربستان زمینه استمرار تجاوز سعودی ها را به یمن فراهم می کنند و اکنون آنها نگران این مسئله هستند که درگیر جنایت جنگی شوند و از این رو پس از بمباران مجلس ترحیم در صنعا، کاخ سفید اعلام کرد به عربستان چک سفید نداده است که در یمن هر اقدامی کند.
نکته چهارم / یمن از 18 ماه پیش که هدف تجاوز نظامی عربستان و متحدانش قرار گرفت در محاصره هوایی، زمینی و دریایی ائتلاف سعودی هاست. بطوریکه هیچ هواپیمایی قادر نیست در آسمان این کشور پرواز کند در این باره به شواهدی اشاره می شود:1/ وزارت بهداشت یمن اعلام کرده است حدود سیصد نفر از زخمی های کشتار صنعا برای پیگیری معالجات نیازمند انتقال به خارج از کشور هستند واینت امکان برای آنها افراهم نیست.2/ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان از بان کی مون دبیر کل سازمان ملل خواسته است تا « نهایت کمک» خود را به منظور مهیا ساختن زمینه پرواز یک فروند هواپیمای ایرانی حامل کمکهای بشردوستانه برای قربانیان این بمباران و انتقال مصدومان به کار گیرد.3/ ائتلاف متجاوز سعودی پس از شکست مذاکرات صلح در کویت اجازه نمی داد که هواپیمای عمانیِ حامل هیئت صنعا اجازه پرواز از مسقط به صنعا را داشته باشد و این هیات مجبور شد هفته ها در مسقط بماند.
نکته پنجم / ائتلاف متجاوزان سعودی تا کنون بیش از سیصد بار مرتکب انواع و اقسام کشتار در استان های متعدد یمن شده است. بمباران با برنامه ریزی قبلی واحدهای مسکونی، مساجد، مدارس، بیمارستان ها و بازارها به عنوان نمونه کشتار فج عطان در صنعا، کشتار واحجه و سپس کشتار المخا در تعز،کشتار در حجه، الحدیده، صعده، اب، الجوف و ذمار هم شاهد کشتارهای متعدد بوده است.
ائتلاف عربی چهارم اوت به نقض حقوق بشر در دو حمله در سال 2015 اذعان کرد: حمله به یک مجتمع مسکونی در شهر مخا ( 65 کشته طبق گزارش دیده بان حقوق بشر ) و یک بیمارستان تحت مدیریت پزشکان بدون مرز در شمال یمن.
سازمان ملل متحد ماه ژوئن بعد از انتشار گزارشی که مسئولیت کشته شدن 60 درصد از 785 کودک کشته شده در یمن در سال گذشته را متوجه ائتلاف عربی کرد این ائتلاف را در فهرست سیاه دولت ها و سازمان هایی قرار داد که حقوق کودکان را رعایت نمی کنند. اما ریاض از بان کی مون خواست در این تصمیم تجدید نظر کند و تهدید کرد مشارکت مالی در تامین هزینه های آژانس های این سازمان را کاهش می دهد و با این تهدید بان کی مون نام عربستان را ازاین فهرست حذف کرد.
نکته ششم / به نظر می رسد زمان این حمله نیز حساب شده بوده و سعودی ها با توجه به رقابت های انتخاباتی در امریکا دست به این جنایت زدند و تصور می کردند که ابعاد این جنایت به سبب توجه رسانه ها به انتخابات امریکا در حاشیه خواهدبود.
با این شواهد به نظر می رسد سکوت سازمان های بین المللی در قبال جنایت عربستان در یمن از جمله حذف نام این کشور از فهرست ناقضان حقوق کودکان در تداوم این جنایات بی تاثیر نبوده و اکنون زمان آن رسیده است تا این مجامع به جای وقت کشی و سخن گفتن از تحقیق فوری و سرپوش گذاشتن بر جنایات سعودی ها، با اقدامی قاطع محاکمه سعودی ها را به عنوان جنایتکاران جنگی در دستور کار قرار دهند.
-----------------------------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد