اجرای موفق طرح بازیافت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی در تهران
سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران از سال 94 عزم خود را برای جمعآوری و بازیافت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی جزم کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما و به نقل از روابط عمومی و امور بینالملل سازمان مدیریت پسماند، رشد بسیار سریع ساخت و کاربرد تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی، تنوع بسیار زیاد عناصر و مواد به کار رفته در ساخت این وسایل و آثار نامطلوب ناشی از دفع این پسماندها بر محیط زیست پایتخت و شهروندان، باعث شد تا سازمان مدیریت پسماند بیش از پیش نسبت به تفکیک و بازیافت این دسته ضایعات اهتمام بورزد.
از این رو تفاهمنامهای میان سازمان و یک شرکت بازیافت منعقد و به دنبال آن طرح جمعآوری پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی از شهریور سال 94 آغاز شد که براساس برنامهریزیهای صورت گرفته تا سالهای آتی نیز ادامه خواهد داشت.
در راستای مدیریت صحیح پسماندهای الکتریکی و کنترل مخاطرات آنها از قبیل سمی بودن و بیماری زایی، قابلیت انفجار و با توجه به تمایل زیاد پیمانکاران برای بازیافت فلزات و مواد گرانبهای به کار رفته در این ضایعات، یک شرکت برگزیده با کسب مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح به عنوان متولی بازیافت این دسته از پسماندها عملیات دریافت، انتقال و بازیافت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی را بر عهده گرفت و هم اکنون نیز در حال فعالیت است.
خوشبختانه اجرای طرح جمعآوری و بازیافت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی در سطح شهر تهران موفقیتآمیز بوده و سطح همکاری شهروندان برای تفکیک در مبدا این دسته از پسماندها روز به روز افزایش داشته؛ همچنین عملکرد پیمانکار بازیافت این ضایعات مطلوب ارزیابی شده است.
برطبق آمارهای سازمان مدیریت پسماند، مناطق 9، 10 و 17 از سال گذشته تاکنون بیشترین مشارکت را در این زمینه داشتهاند و به طور میانگین طی این یک سال روزانه 461کیلوگرم پسماند الکترونیکی و الکتریکی از مجموع تمام مناطق 22گانه شهر تهران جمعآوری و بازیافت شدهاست.
بر اساس اطلاعرسانیهای انجام شده، پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی از طریق 430غرفه بازیافت در سطح مناطق 22گانه شهر تهران از شهروندان دریافت می شود.
در حال حاضر دو غرفه مخصوص جمعآوری پسماندهای الکترونیک و الکتریک در خیابان ولیعصر، بالاتر از طالقانی، روبروی مرکز تجاری تلفن همراه و رایانه و خیابان حافظ، تقاطع جمهوری مقابل مرکز خرید و فروش تلفن همراه و رایانه با اهداف ویژه مستقر شده است و با پیمانکاران جمعآوری پسماند خشک مناطق تعامل مناسبی دارند.
پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی از کوچکترین وسایل همچون باطری ساعت مچی گرفته تا لوازم خانگی بزرگ مانند یخچال و ماشین لباسشویی نرخ ویژهای دارند و به صورت وزنی از شهروندان دریافت و برای بازیافت به کارخانههای شرکت پیمانکار واقع در شهر صنعتی ایوانکی منتقل میشوند.
شهروندان تهرانی میتوانند نسبت به تفکیک قطعات تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی اقدام و با قیمت بالاتری در غرفه های بازیافت به فروش برسانند. این امر ضمن افزایش سوددهی برای افراد، موجب اصولیتر شدن روند تفکیک و بازیافت اینگونه از پسماندها خواهد شد.
براساس قانون مدیریت پسماند، دستگاههای مرتبط با تولید و واردات تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی مکلفند تا با نظارت و کنترل ویژه، هزینهها و مخاطرات زیست محیطی کالاها را پیشبینی و در رفع آنها مشارکت کنند لذا همکاری سایر دستگاهها برای اجرای هرچه بهتر و بیشتر عملیات تفکیک در مبدا و بازیافت این دسته از پسماندها ضروری است.
با توجه به هماهنگیهای صورت گرفته با غرفهداران مناطق 22گانه، در آیندهای نزدیک، شهروندان تهرانی میتوانند برای فروش تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی دور ریختنی خود با غرفههای بازیافت محلات تماس بگیرند تا ماموران بازیافت پس از مراجعه به درب منازل، آنها را خریداری و به غرف مذکور منتقل کنند.
توزیع بروشور و اطلاعرسانی به شهروندان، برگزاری جلسات آموزشی برای غرفهداران و عوامل جمعآوری پسماند با موضوع آشنایی با مخاطرات پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی و مزایای بازیافت آنها همچنین برگزاری همایش، نمایشگاه، جشنواره و سیمنارهای تخصصی برای تشکلهای مردم نهاد به منظور فرهنگسازی در این زمینه و اجرای طرح تشویقی اهدای ویلچر به معلولان نیازمند از مهمترین اقدامات آموزشی و تبلیغاتی سازمان مدیریت پسماند و شرکت ذیصلاح بازیافت پسماندهای الکترونیکی و الکتریکی است.
نصب مخازن شیشهای ویژه جمعآوری پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی که به تازگی به صورت پایلوت در مساجد منطقه20 تهران انجام شد؛ یکی دیگر از اقدامات اساسی سازمان مدیریت پسماند در این حوزه است که به منظور افزایش مشارکت عمومی و با هدف حفظ محیط زیست و کسب درآمد برای افراد نیازمند صورت میگیرد. چنانچه این طرح با اقبال عمومی و بازخورد خوب مواجه شود، با کمک بخش خصوصی در سراسر شهر تهران به اجرا درخواهد آمد.