یادداشت؛
پایان ماموریت فضاپیمای رزتا
فضاپیمای رزتا پس از مخابره آخرین سیگنالهای خود برای همیشه خاموش شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ 2 مارس 2004 سازمان فضایی اروپا، رزتا را از گویان فرانسه به اطراف مدار سیاره مشتری پرتاب کرد.
از جمله ماموریت های این کاوشگر مانور قلاب سنگ (کمک گرانشی) در اولین گذر از کنار زمین، گذر از نزدیکی خرده سیارک استینز، جداشدن فیله از رزتا و فرود آن بر سطح دنباله دار به دور خورشید بود.
فضاپیمای رزتا که از مرکز سازمان فضایی اروپا در آلمان هدایت می شد اطلاعات بسیاری را درباره منشاء منظومه شمسی در اختیار دانشمندان قرار داد.
این کاوشگر اوت2014 پس از سپری کردن 10 سال و 5 ماه و چهار روز به مقصد نهایی خود در آن سوی مدار مشتری رسید و نخستین بار در تاریخ بشر بود که فضا پیما وارد مدار دنباله دار شد و آن را در مسیر گردش به دور خورشید همراهی کرد.
در این ماموریت رزتا اطلاعات بسیار ارزشمندی از دنباله دار p67 چوریوموف- گراسمینکو مخابره کرد که هیجان انگیزترین آن ها کشف دانه های یخ روی سطح این دنباله دار و کشف اکسیژن در گیسوی آن بود.
روزتا نخستین مامور زمینی بود که توانست به نزدیکی دنبالهداری برود و یک فرودگر را به سطح آن بفرستد؛ در ماه نوامبر یک سفینه فرودگر به نام فیلائه را به سطح این دنباله دار فرستاد، این فرودگر نیز نخستین تصاویر و اطلاعات ارزشمند این کاوشگر از زمان رسیدن به دنبالهدار، 116 هزار تصویر حاصل از 12 سال پیگیری را برای دانشمندان ارسال کرد و در این تصاویر به نمایش شکل، ترکیبات و تغییرات آن در مواجه اش با تابش خورشید پرداخت.
ماموریت نهایی رزتا اطلاعات بسیار ارزشمندی از ساختار دنباله دار با پردازش آخرین داده های ارسالی و مخابره نزدیکترین تصاویر و اطلاعات از سطح یادگار 4.6 میلیارد ساله بود.
این کاوشگر در مانور نهایی تا ارتفاع 20 کیلومتری دنبالهدار پایین آمد و فرود 14 ساعته و کنترل شده خود را روی دنباله دار 67P آغاز کرد و طی این فرود امکان اندازه گیری دما و میزان جاذبه را برای پژوهشگران فراهم ساخت.
طبق محاسبات سازمان فضایی اروپا سرعت این فضاپیما هنگام فرود بر سطح دنباله دار به 3.2 کیلومتر بر ساعت رسید و در پایان با برخورد به سطح دنباله دار برای همیشه خاموش شد.
به گفته دانشمندان آژانس فضایی اروپا، روزتا به این دلیل به ماموریت خود پایان داد که با دور شدن از خورشید، با کاهش انرژی روبرو شده بود و ابزارهای آن دیگر کاربردی نداشت.
به دلیل مسافت بین ماموریت رزتا و زمین، سیگنال پایان یافتن این ماموریت 40 دقیقه پس از وقوع آن تایید شد.
با وجود اعلام پایان ماموریت و آرام گرفتن رزتا بر روی سطح دنباله دار 67p، بررسی 8 هزار عکسی که رزتا گرفته است چندین سال به طول می انجامد و دانش ما از دنباله دارها را گسترده تر خواهد کرد.
در نهایت مدیر پروژه رزتا پایان ماموریت 12 ساله این فضا پیما را اینگونه اعلام کرد: خداحافظ رزتا، کارت رو خوب انجام دادی.
یادداشت از: فاطمه رهبر