،سید محمد صادق زاده در نشست خبری امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه نیروگاه های پراکنده و کوچک از جنس انرژی تجدید پذیر است افزود: این نوع نیروگاه ها نیاز به خطوط انتقال ندارد و تلفات انتقال و توزیع برق نیز در این نوع نیروگاه ها وجود ندارد بنابراین تعداد سرمایه گذاران نیروگاه های پراکنده و کوچک بیشتر از سایر سرمایه گذاران است.
مدیر عامل سازمان انرژی های نو ایران افزود: قرارداد سرمایه گذاری در بخش انرژی های نو منوط به ثبت شرکت در ایران است و شرکت های خارجی نیز می توانند همکاری با شرکت های ایرانی داشته باشند و یا خود شرکتی در ایران مطابق با قانون سرمایه گذاری خارجی در ایران ثبت کنند.
صادق زاده تاکید کرد: بیشترین شرکت هایی که ثبت شدند با همکاری شرکت ایرانی یا سرمایه خارجی حداکثر 20 تا 30 درصد است که اغلب اینها نیز سرمایه گذاری ایرانی مقیم خارج کشور هستند.
وی گفت: احتمالا سرمایه گذاری تمام خارجی در بخش انرژی های نو در سال های آینده و بعد از برطرف شدن مشکلات بانکی انجام خواهد شد.
مدیر عامل سازمان انرژی های نو ایران افزود: وزارت نیرو بر اساس برنامه ششم توسعه موظف است در طول پنج سال اجرای این برنامه 5 هزار مگاوات نیروگاه جدید از نوع انرژی های نو بسازد و از طرفی دیگر بر اساس تعهد داوطلبانه ایران به اجلاس کاپ در پاریس ایران باید تا سال 2030 ، 7 هزار و 500 مگاوات انرژی نو وارد مدار کند.
صادق زاده گفت: البته بر اساس برنامه ششم توسعه که قرار است 5 هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر وارد مدار شود نیروگاه های برق آبی بزرگ را شامل نمی شود.
وی افزود: سازمان انرژی های نو ایران قرار است امسال 100 مگاوات انرژی تجدید پذیر و نو وارد مدار کند و این رقم بر اساس پیش بینی در سال آینده 300 مگاوات و در دو سال آینده 700 مگاوات و در سه سال آینده هزار و 200 مگاوات خواهد بود.
مدیر عامل سازمان انرژی های نو ایران اضافه کرد: البته نیروگاه های برق آبی کوچک و بزرگ نیز در این رده قرار می گیرند.
صادق زاده گفت: ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر بدون محاسبه نیروگاه های برق آبی 250 مگاوات است در حال حاضر این ظرفیت وارد مدار است که حدود 70 مگاوات آن متعلق به بخش خصوصی است.
سید محمد صادق زاده با اشاره به اینکه این عوارض بر اساس میزان نیاز خرید تضمینی برق از نیروگاه های خصوصی و توسعه برق روستایی تنظیم می شود ، افزود : چندسالی است دولت در لایحه بودجه مبلغ 30 ریال به ازای هر کیلووات ساعت مصرف برق به تصویب می رساند که رقم کلی آن در سال حدود 7 هزار میلیارد ریال منبع مالی برای خرید تضمینی ایجاد می کند.
وی تاکید کرد: بر این اساس منابع خرید تضمینی برق از بخش خصوصی مطمئن است و محدودیت و مشکلی در تامین این منابع نداریم و تا کنون 14 نیروگاه تجدید پذیر که به بهره برداری رسیده است. بدون حتی یک روز تاخیر صورت حسابهای خود را در دریافت کرده اند.
صادق زاده افزود: تا کنون هیچ نیروگاهی نداریم که از سازمان انرژی های نو طلب داشته باشد.
وی اضافه کرد: کمیسیون انرژی مجلس اعلام آمادگی کرد اگر برای ساخت نیروگاه تجدیدپذیری که رشد مناسبی دارد ، منابع عوارض کفایت نکند این مبلغ متناسب با نیاز افزایش می یابد.
مدیر عامل سازمان انرژی های نوی ایران گفت : تا دو سال آینده عوارض فعلی یعنی 30 ریال کفاف صورت حساب های برق نیروگاه های بخش خصوصی را می دهد و در سال های بعد ممکن است این عدد به 50 ریال ، 70 و در نهایت 90 ریال افزایش یابد .
صادق زاده افزود: 50 درصد عوارض دریافتی بر اساس تصویب هیئت مدیره توانیر به برق تجدیدپذیر اختصاص می یابد و 50 درصد دیگر برای توسعه شبکه برق روستایی هزینه می شود.
وی درباره تعیین قیمت خرید تضمینی برق نیز گفت: وزیر نیرو با استفاده از سه مولفه قیمت متوسط فراورده های نفتی که در تولید برق استفاده می شود مانند گازوئیل و مازوت و قیمت تبدیل این انرژی در بازار برق و همچنین هزینه های زیست محیطی اجتناب شده در اثر تولید برق فسیلی قیمت را تعیین می کند.
مدیر عامل سازمان انرژی های نوی ایران گفت : بر این اساس وزارت نیرو مبلغ 3700 ریال برای هر کیلووات ساعت در نظر گرفته است .
صادق زاده تاکید کرد : قراردادهایی که منعقد می شود بر اساس قیمت تعیین شده محاسبه می شود و در صورتی که قیمت برق کاهش یا افزایش یابد قیمت خرید برق در قرارداد در طول زمان تعیین شده قرارداد تغییر نمی کند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا آلمانی ها قرار است 500 مگاوات نیروگاه خورشیدی در تهران بسازند ؟ اضافه کرد: خیر هیچ قراردادی بالای 100 مگاوات و کمتر از 1 مگاوات تا کنون منعقد نشده است. این ارقام علاقه بسیاری از شرکت های سرمایه گذار در انرژی های تجدیدپذیر است که امیدواریم در آینده شکل بگیرد .
*پرداخت یارانه برای ساخت نیروگاه خورشیدی مشترکان خانگی حذف شد
مدیر عامل سازمان انرژی های نوی ایران گفت: 50 درصد یارانه ای که پیشتر به سرمایه گذاران خانگی برای نصب صفحات خورشیدی در پشت بام منازل و یا احداث نیروگاه بزرگ پرداخت می شد، حذف شده است.
سیدمحمد صادق زاده با اشاره به اینکه در دو سال اخیر 50 درصد یارانه سرمایه گذاری به مشترکان متقاضی برای نصب نیروگاه خورشیدی در پشت بام داده می شد، افزود: این مبلغ حذف شده است در حالیکه پیشتر برای ساختمان های دولتی 100 درصد و برای مشترکان شخصی 50 درصد یارانه احداث نیروگاه خورشیدی در پشت بام پرداخت می شد.
وی اضافه کرد: مشکلاتی با پرداخت این یارانه ایجاد شد که دستگاه نظارتی نسبت به آن انتقادهایی داشتند بر این اساس این روش کلاً به خرید تضمینی برق تبدیل شده و دیگر به نیروگاه های خورشیدی کوچک یارانه سرمایه گذاری نمی پردازیم.
مدیر عامل سازمان انرژی های نوی ایران گفت: متقاضیان برای ساخت نیروگاه کوچک دیگر نیاز ندارند به سانا (سازمان انرژی های نو ایران) مراجعه کنند چون این سازمان موافقت نامه هایی با 39 شرکت توزیع برق امضا کرد تا این شرکت ها از طرف سانا به مشترکان مجوز و پروانه ساخت نیروگاه پشت بامی صادر کنند.
صادق زاده افزود : احداث این نوع نیروگاه ها نیاز به مجوز زمین، اتصال به شبکه و محیط زیست ندارد و به صورت مستقیم درخواست منجر به انعقاد قرارداد می شود .
وی اضافه کرد : متقاضیان می توانند نشانی شرکت های توزیع برق کشور را از وبسایت سازمان انرژی های نو ایران دریافت کنند.
مدیر عامل سازمان انرژی های نوی ایران در پاسخ به این سئوال که آیا مازاد تولید برق نیروگاه های پشت بامی را می خرید؟ پاسخ داد: ما همه برق را هم می خریم چون از نظر اقتصادی برای مشترکان به صرفه تر است که از برق شبکه استفاده کنند چون با قیمت یارانه ای محاسبه می شود و برق تولیدی خود را به شبکه بفروشند البته مشترکینی که می خواهند می توانند برق موردنیاز خود را هم از تولید خود تامین کنند.
صادق زاده افزود: هر مشترک ایرانی می تواند برای ساخت پنج کیلووات نیروگاه خورشیدی در پشت بام منزل خود مجوز دریافت کند و این مجوز برای مشترکان غیرخانگی مانند بخش صنعتی تا 100 کیلووات بسته به نوع انشعاب می تواند احداث شود .
وی درباره هزینه احداث هر پنج کیلووات ساعت برق پشت بامی از نوع خورشیدی گفت : متقاضیان با20 تا 22 میلیون تومان می توانند پنج کیلووات صفحه خورشیدی نصب کنند .
مدیر عامل سازمان انرژی های نوی ایران گفت: به طور مثال در یک آپارتمان 10 واحدی هم تک تک مشترکان می توانند برای دریافت مجوز برای نصب صفحات خورشیدی به ظرفیت 5 کیلووات اقدام کنند و هم هر 10 واحد می توانند به یک نفر وکالت دهند تا او با مراجعه قرارداد را منعقد و مجوز یک نیروگاه 50 کیلوواتی در آپارتمان را دریافت کند و برق تولیدی خود را نیز می توانند از طریق انشعابات خود بفروشند.
صادق زاده افزود : قیمت خرید تضمینی برق تولیدی نیروگاه ها 800 تومان به ازای هر کیلووات ساعت برای نیروگاه های کوچک خورشیدی و 370 تومان برای نیروگاه های بزرگ در نظر گرفته می شود.
وی اضافه کرد: در طول یک ماه گذشته که شرکت های توزیع برق موظف به صدور مجوز پروانه ساخت نیروگاه های خانگی شدند، حدود 100 کیلووات نیروگاه خانگی به بهره برداری رسیده است.
مدیر عامل سازمان انرژی های نوی ایران گفت : شرکت های توزیع برق مشهد ، اصفهان و شمال کرمان نسبت به سایر شرکت های توزیع برق در زمینه صدور مجوز پروانه ساخت نیروگاه خورشیدی خانگی به متقاضیان فعال تر بودند .
صادق زاده پیش بینی کرد تا پایان سال 2 مگاوات از محل نیروگاه های پشت بامی برق تولید خواهد شد که با اطلاع رسانی بیشتر رسانه ها استقبال مشترکان بیشتر خواهد شد .
وی افزود: شهروندانی که علاقه مندند در منزل خود اقدام به تولید برق کنند سه رقم قیمت برای خرید برق مشترکان تعیین شده است؛ برق خورشیدی 100 کیلووات و کمتر از آن حدود 700 تومان ، برق خورشیدی 20 کیلووات و بیشتر 800 تومان و برق تولیدی نیروگاه بادی کوچک تا یک مگاوات 570 تومان محاسبه می شود .