بوگدانف: هدف ما کمک به سوری ها برای مبارزه با تروریسم است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، معاون وزیر خارجه روسیه اتهامات مطرح شده درباره حملات کشورش در سوریه را به شدت رد کرد و گفت دیدگاه های محافل مختلف آمریکایی درباره همکاری با روسیه در خصوص سوریه ضد و نقیض است.
میخائیل بوگدانوف در گفتگوی اختصاصی با شبکه روسیا الیوم، به بهانه گذشت یک سال از آغاز حملات روسیه در سوریه درباره آثار سیاسی این حملات و نیز نقش آن در تحولات منطقه ای و تحولات داخل سوریه گفت: همانگونه که می دانید نیروی هوایی روسیه عملیات خود را ضد تروریست ها در سوریه به درخواست دولت قانونی سوریه آغاز کرد ولی قبل از آن که رهبری روسیه چنین تصمیمی اتخاذ کند و پارلمان با آن موافقت کند، ولادیمیر پوتین بارها تشکیل جبهه ای گسترده ضد تروریسم با مشارکت همه کسانی که واقعا می توانند تلاش ها را برای مبارزه با (گروه تکفیری صهیونیستی) داعش متحد کنند، پیشنهاد کرده بود. گروه تروریستی که بخش هایی از خاک سوریه و عراق را اشغال کرده است، برنامه ای گسترده برای منطقه وسیعی از اسپانیا تا پاکستان و نیمی از آفریقا داشت. تعداد زیادی از مناطق جهان جزء مناطقی بود که قرار بود خلافت تحت امر ابوبکر البغدادی یا (آنچه) حکومت اسلامی (نامیده می شود) در آنجا تشکیل شود.
وی در ادامه با اشاره به مبارزات ارتش سوریه و عراق با تروریسم و مشارکت برخی گروه ها در این مبارزه با هماهنگی دولت های عراق و سوریه گفت: در این که همه ما با یک موجود شرور در سطح جهان یا همان داعش و جبهه النصره و گروه های وابسته به القاعده روبرو هستیم، هیچ تردیدی وجود ندارد و همه در این خصوص اتفاق نظر دارند. هدف ما از اعزام نیروی هوایی به سوریه دادن کمک به سوری ها برای مبارزه با تروریسم بود.
معاون وزیر خارجه روسیه با اشاره به این که صحبت ها در درجه اول درباره هماهنگی با آمریکا و وجود یک مبنای سیاسی برای همکاری است، به توافقاتی مانند بیانیه ژنو که در سطح بین المللی درباره سوریه به دست آمده و در نهایت در شورای امنیت به تصویب رسیده است اشاره کرد و افزود: مبارزه با تروریسم در سوریه بخشی از یک مشکل بزرگتر است. بحران سوریه از چند بخش تشکیل می شود که باید حل شوند. حل سیاسی این بحران یکی از بخش های آن است که از پنج سال پیش آغاز شده است. بحران انسانی و حل مشکلات پناهندگان در داخل و خارج سوریه اعم از لبنان، اردن، ترکیه و کشورهای دیگر از دیگر بخش های این بحران است. بهترین کار این است که تلاش شود این افراد به خانه های خود در سوریه بازگردند. یکی دیگر از بخش های بحران سوریه، اقتصاد و بازسازی این کشور است. این کشور و اقتصاد و کشاورزی و صنعت آن نابود شده است. عملیات نظامی بسیاری از مناطق سوریه را شامل می شود و بخش زیادی از مناطق نیز تحت سیطره تروریست ها قرار دارد. همه این مسائل بر روی هم ابعاد مختلف بحران سوریه را که نیاز به راه حل دارد، تشکیل می دهند. بر همین اساس اقدامات نظامی در سوریه برای حل بخشی از یک مشکل بزرگ است.
وی در ادامه سخنان خود درباره اتهامات آمریکا و متحدان این کشور به روسیه و متهم کردن این کشور به هدف قرار دادن کسانی که آنها را مخالفان میانه رو می نامند، گفت: این اتهامات بی اساس است. روسیه و آمریکا ماه هاست که ارتباطات گسترده ای با هم دارند. سرگئی لاوروف و جان کری وزرای خارجه روسیه و آمریکا تماس های تلفنی زیادی با هم دارند و همکاری و هماهنگی تنگاتنگی هم بین نظامیان وجود دارد. ما ساز و کارهایی برای همکاری و هماهنگی داریم و چنین چیزی در ژنو نیز وجود دارد و گروهی در آنجا هست که برای متوقف کردن عملیات نظامی و گروهی هم برای حل مشکلات انسانی تلاش می کنند. نمایندگان کشورهای دیگر هم در این گروه ها مشارکت دارند ولی روسیه و آمریکا عناصر اصلی این گروه ها هستند. علاوه بر این دیدارهای دوجانبه ای هم به صورت گسترده و تقریبا روزانه انجام می شود. این تماس ها جدا از تماس هایی است که سفارتخانه های آمریکا و روسیه در مسکو و واشنگتن انجام می دهند.
بوگدانوف گفت: در چارچوب این تماس ها، اوضاع میدانی با توجه به نقشه بررسی می شود و تحولات اوضاع مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرد بر همین اساس اتهاماتی را که در رسانه ها مطرح می شود و طی آن می گویند روسیه تروریست ها را هدف قرار نمی دهد، رد می کنیم. این سخنان عاری از صحت است زیرا مدت های زیادی است که از تعیین اهداف با مشارکت آمریکا و دیگر کشورها، استقبال می کنیم. بر همین اساس اگر معتقدند که کاری آنطور که باید انجام نمی شود باید اطلاعات لازم را در اختیار ما قرار دهند و بگویند مخالفان میانه روی وابسته به آنها کجا هستند و تروریست ها در کجا قرار دارند. ولی تا کنون چنین اطلاعاتی دریافت نکرده ایم.
بوگدانوف گفت: روسیه در همکاری با متحدان خود بر اساس تعهدات مشخصی عمل می کند. اگر با دیگران درباره چیزی به توافق رسیده ایم و سندی دوجانبه وجود دارد که طرفین درباره آن توافق کرده اند، این سند قطعا موارد مهمی را در بر دارد در نتیجه باید دو طرف با هم درباره زمان و چگونگی و شیوه انتشار آن به توافق برسند. در نتیجه آمریکا و روسیه باید با هم درباره انتشار این سند توافق کنند.
وی در خصوص علت مخالفت آمریکا با انتشار سند توافق با روسیه گفت: این سوال را باید از آنها پرسید. به نظر می رسد آنها نمی خواهند دیگران از محتوای این توافقات مطلع شوند. محتوای اصلی این سند وعده هایی است که آمریکا از فوریه امسال به ما داده است تا مخالفان میانه رو از جبهه النصره دوری کنند، زیرا همانگونه که در سازمان ملل نیز ثبت شده است، جبهه النصره یک سازمان تروریستی است. پس وقتی درباره مبارزه با این جبهه به توافق رسیده ایم و این موضوع جدی هم هست، آمریکایی ها باید به مخالفان میانه رو بگویند از جبهه النصره دوری کنند زیرا از حضور آنها در مناطق حضور جبهه النصره به عنوان ابزاری برای جلوگیری از حملات به جبهه النصره استفاده می شود. برخی معتقدند که با توسل به زور می توان نظام دمشق را نابود کرد در نتیجه نباید به جبهه النصره آسیبی وارد کرد و برای رسیدن به این هدف گروه های وابسته به آمریکا را در مناطق حضور جبهه النصره مستقر می کنند و به ما می گویند آنها را بمباران نکنید زیرا به دوستان ما هم آسیب می رسد. در واقع از گروه های وابسته به خود به عنوان سپرهای انسانی (برای محافظت از جبهه النصره) استفاده می کنند.
معاون وزیر خارجه روسیه در پاسخ به این که برخی معتقدند آمریکا به سبب امتیازات بزرگی که در توافق با روسیه، به این کشور داده است، با انتشار سند توافق مخالفت می کند، گفت: نمی دانم از چه امتیازی سخن می گویند. به نظر ما این سند برای دستیابی به یک راه حل میانه است و با اتفاق نظر به دست آمده است به این معنا که مورد قبول ما و آمریکا قرار گرفته است.
وی در خصوص انتقادات مکرر آمریکا از روسیه و متهم کردن روسیه به خودداری از هماهنگی با آمریکا گفت: برعکس، ما بر تقویت هماهنگی بین دو طرف تاکید می کنیم. این در حالیست که برخی از مسئولان آمریکایی نظری عکس این دارند. همه می دانند که آمریکا مواضع مختلفی دارد و وزارت خارجه، وزارت دفاع و سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) این کشور دیدگاه های مختلفی دارند. برخی از مسئولان آمریکایی به ضرورت هماهنگی با روسیه از جمله در ابعاد نظامی، واقف هستند ولی برخی دیگر چنین چیزی را رد می کنند. اصل مشکل نیز همین است. بنابراین توپ اکنون در زمین آمریکاست. روسیه از ابتدا خواستار فعالیت مشترک و هماهنگ برای مبارزه با تروریست ها و حل سیاسی بحران سوریه بوده است. جامعه بین المللی باید برای حل و فصل مسالمت آمیز بحران به سوری ها کمک کند. اسناد مربوط به حل بحران سوریه تاکید می کند که سوری ها خودشان باید سرنوشت خودشان را تعیین کنند. در بیانیه ژنو و قطعنامه 2254 شورای امنیت نیز به ساز و کار دستیابی به این هدف اشاره شده است. این ساز و کار، انجام مذاکرات بین نمایندگان دولت سوریه و همه گروه های مخالف زیر نظر سازمان ملل را ایجاب می کند.
بوگدانوف در ادامه گفتگوی اختصاصی با روسیا الیوم درباره حرف و حدیث های زیادی که در خصوص اختلاف بین مواضع ایران و روسیه درباره حل و فصل اوضاع سوریه وجود دارد، و این که آیا مواضع روسیه و ایران با یکدیگر تطابق دارد و آیا ایران اهداف و برنامه هایی دارد که از مواضع روسیه فاصله زیادی دارد، گفت: توهمات و فرضیه ها هیچ اهمیتی برای ما ندارد. ما نمایندگان نهادهای رسمی کشور مثل وزارت خارجه، وزارت دفاع و به طور کلی دولت و رهبری عالی کشور هستیم و بر اساس مواضع رسمی کشور عمل می کنیم. این مواضع رسمی هم در اسناد گروه وین ثبت شده است که ایران نیز با تلاش روسیه به آن ملحق شد. وزیر خارجه ایران نیز به شکل فعال و منطقی نقش کشورش را که تفاوتی با مواضع بقیه کشورهای جامعه بین المللی ندارد، ایفا می کند. یک سری مبانی وجود دارد که سرنوشت سوریه باید بر اساس آنها تعیین شود. یک رویکرد هم وجود دارد که می گوید، به جریان انداختن این مبانی، کار خود سوری هاست نه روسیه و ایران. به همه می گوییم که سوری ها خودشان باید این مبانی را تفسیر کنند و به جریان بیندازند. از همه شرکا می خواهیم درک درستی از کارهایی که باید انجام دهند، داشته باشند.
سلام مسافر مجری این گفتگو با اشاره به اتهامات ضد روسیه مبنی بر حمله به اهداف غیرنظامی در سوریه پرسید، ناظران معتقدند اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص در بردارنده نوعی تهدید است؛ وی گفت ممکن است چنین حملاتی باعث شود گروه های تروریستی در روسیه دست به عملیات بزنند. آیا این سخنان، تهدید آمیز و به منزله آماده کردن افکار عمومی برای اجرای عملیات خرابکارانه در روسیه است؟
بوگدانوف در این خصوص گفت: نمی دانم، ما همیشه با هرگونه تهدید یا باج گیری مخالف هستیم، زیرا به عنوان شریک نباید از چنین ابزارهایی استفاده کنیم. اقدامات تروریستی و به طور کلی تروریسم، دشمن مشترک همه ماست. حوادثی که در آمریکا و اروپا روی می دهد مانند انفجار در فرودگاه ها همانگونه که در استانبول و پاریس و بلژیک روی داد از جمله عواقب حوادثی هستند که در خاورمیانه (غرب آسیا) روی می دهد و در واقع این حوادث واکنش تروریست ها به اقداماتی است که ما انجام می دهیم یا بهتر بگویم اقداماتی است که باید برای ریشه کن کردن این مشکل جهانی انجام دهیم.
بوگدانوف در پاسخ به این سوال که آیا روسیه به عنوان یکی از طرف های کارآمد و تاثیرگذار در بحران سوریه، از گزند تروریسم در امان است، گفت: ما مدت ها پیش از آغاز بحران سوریه با مشکل تروریسم روبرو شدیم. از حوادث چچن و به طور کلی شمال قفقاز که اطلاع دارید. علاوه بر این حوادث دیگری هم در روسیه روی داده است. همه اینها که قبل از بحران سوریه اتفاق افتاد. بنابراین هیچ ارتباط مستقیمی (بین بحران سوریه و تهدیدات تروریستی ضد روسیه) وجود ندارد. بر عکس، یکی از اهداف ما مبارزه با تروریست هایی بود که از روسیه به سوریه می رفتند تا دیگر نتوانند به روسیه بازگردند. امیدوارم شرکای غربی هم بر اساس همین منطق عمل کنند، زیرا ائتلاف بین المللی تحت فرماندهی آمریکا از کشورهایی تشکیل می شود که افرادی مسلح از آنها به سوریه و عراق رفته اند. از جمله آنها می توان به استرالیا و بسیاری دیگر از کشورها اشاره کرد.
وی درباره اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر این که ممکن است سلاح های جدید از جمله سلاح های ضد هوایی در اختیار مخالفان قرار دهند و این که آیا ممکن است چنین کاری انجام دهند، گفت: این سوال را باید از خودشان پرسید زیرا این شیوه ویرانگر است. کسانی که آمریکا سلاح در اختیار آنها می گذارد، در نهایت همان کاری را می کنند که در سپتامبر 2001 در نیویورک انجام دادند. مسئله صرفا حضور نیروهای آمریکایی (در سوریه) نیست هر چند که آنها عملا در سوریه و دیگر کشورهای منطقه حضور دارند. مسئله چیزی است که آمریکا به آن امید بسته است. در صورتی که آنها به راه حل نظامی امید بسته اند، باید بگوییم راه حل هایی مشابه آن را که در لیبی و عراق اجرا شده است شاهد بوده ایم و نتایج آن را نیز دیده ایم.
وی در خصوص موافقت روسیه با آتش بس 48 ساعته در حلب و این که آیا این آتش بس مقدمه ای برای احیای آتش بس سابق است گفت: همه این مسائل و توافق درباره آنها را صرف نظر از این که برای یک ساعت یا چند ساعت یا حتی یک یا چند روز باشد، باید بررسی کرد. دیدگاه ها متفاوت است ولی مهم این است که هر چه مورد توافق قرار می گیرد، به دقت اجرا شود، زیرا وقتی آتش بس برقرار می شود، تروریست ها از این فرصت برای تقویت مواضع خود و اجرای ضد حمله و آرایش مجدد و بازتوانی خود و دستیابی به سلاح های جدید استفاده می کنند و در نتیجه آن ارتش سوریه ناچار شده است از برخی مواضع خود عقب نشینی کند.
بوگدانوف در پایان گفتگو درباره امیدها به گشایش در افق مذاکرات رژیم صهیونیستی و فلسطین و پیشنهاد روسیه برای میزبانی دیدار بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: این مسائل ویژگی های خاص خود را دارد. اگر مذاکرات سیاسی انجام نشود، گزینه دیگر چیست؟ گزینه دیگر این است که اوضاع موجود حفظ شود. البته اوضاع کنونی هم پیوسته به سبب اقدامات منفی که انجام می شود، در حال پسروی است. فلسطینیان هنوز کشور مورد نظر خود را به دست نیاورده اند، اشغال کرانه باختری و محاصره نوار غزه همچنان ادامه دارد. شهرک سازی های اسرائیل در کرانه باختری نیز به وقت خود باقیست. این اقدامات صرفا باعث وخیم تر شدن اوضاع می شود و به کاهش تنش ها کمکی نمی کند. بر همین اساس از سرگیری تماس ها بین فلسطینیان و اسرائیل بسیار مهم است تا ببینند در نهایت چگونه می توانند در کنار یکدیگر زندگی کنند.