کارشناس مسکن:
افزایش قیمت جهشی نخواهد بود
کارشناس بازار مسکن گفت: مسکن از شاخص تورم عبور نخواهد کرد و قیمت جهشی دیده نمی شود.
مصطفی خسروی کارشناس بازار مسکن در گفتگوی تلفنی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه بازار مسکن نسبت به سال گذشته حرکتی رو به جلو داشته اما جهش قیمتی در بازار صورت نگرفته است، افزود: وام ها باید 60 تا 80 درصد هزینه خرید یک واحد مسکونی را تشکیل دهد.
وی با بیان اینکه جهش قیمتی بازار مسکن مانند سالهای 68-86-91 صورت نخواهد گرفت گفت : قیمت مسکن در این دوره جهش نخواهد داشت و از شاخص تورم هم عبور نخواهد کرد.
کارشناس بازار مسکن بیان کرد: شروع رکود مسکن از نیمه دوم 95 و شکوفایی در سال 96 صورت خواهد گرفت.
وی افزود: باید تقویت بیشتری از نظر تسهیلات بانکی، اقتصادی، مالیاتی ،ارایه تسهیلات ساخت و ساز ،تشویق سرمایه گذاری صورت گیرد.
خسروی تاکید کرد: دولت باید تسهیلات بیشتری ارائه کند تا شغل ایجاد شود و در این زمینه بهترین بخش، تولید در بخش ساختمان است و هر زمان تولید بخوابد 174شغل کلیدی نیز می خوابد.
وی ادامه داد: اگر کسی که احتیاج دارد باید خرید کند اما کسی که برای سرمایه گذاری می خواهد خریداری کند قیمت جهشی وجود ندارد.
وی تاکید کرد: 14 درصد افراد از تسهیلات جدید استفاده می کنند که این نشان خوبی نیست.
خسروی ادامه داد: درسالهای 84 و 85 ایجاد بانکهای خصوصی سرعت گرفت و این بانکها بدون توجه به قیمت برای خرید ملک اقدام می کردند، و فروشنده ها نیز با بالاترین قیمت املاک خود را بفروش می رساندند و یک دفعه با جهش بالای قیمت روبرو شدیم.
وی تصریح کرد: دولت نهم در آن زمان با اقدام به ساخت مسکن مهر حرکت خوبی را برای بازگرداندن آرامش به بازار مسکن آغاز کرد.
* بازار مسکن ، رکود همچنان ادامه دارد
کارشناس بازار مسکن گفت: با وجود سیاست های سنگین تحریک تقاضا هنوز رونق به بازار مسکن کشور بازنگشته و رکود بر بازار حاکم است.
مقداد همتی در مصاحبه با رادیو اقتصاد به آخرین گزارش بانک مرکزی در خصوص وضعیت بازار املاک و مستغلات تهران اشاره کرد و افزود: تهران به عنوان پیشران قیمتی بخش مسکن در کشور عمل می کندو در مراحل بعدی همین افزایش یا کاهش قیمت یا رکود به کل کشور تسری پیدا می کند.
وی اظهار داشت : تعداد معاملات انجام گرفته در شهریور سال جاری 14 هزار و 300 واحد و تعداد این معاملات در مرداد ماه سال جاری 17 هزار واحد بوده است به عبارتی تعداد معاملات طی شهریورماه نسبت به مردادماه 16 درصد کاهش داشته است.
همتی گفت: قیمت متوسط هر متر مربع در تهران طی شهریورماه سال جاری حدود چهار میلیون و 270 هزار تومان و این میزان در مرداد ماه سال جاری حدود چهار میلیون و 300 هزار تومان بوده و این بخش هم شش دهم درصد کاهش قیمت داشته است.
وی افزود : شهریور ماه که باید پر معامله ترین ایام سال باشد با کاهش تعداد معاملات مواجه بودیم ، هرچند نسبت به سال گذشته قدری افزایش تعداد معاملات داشتیم ولی آنطوری که باید و شاید با آن سیاست های سنگین تحریک تقاضا که وزارت راه و شهرسازی اعمال کرد به ویژه در حوزه افزایش سقف وام مسکن تا 180 میلیون تومان، افزایش تعداد وام مسکن با ایجاد صندوق های مثل صندوق پس انداز مسکن یکم و تمام آن تدابیری که اندیشیده شد ما هنوز رونق را در بخش مسکن شاهد نیستیم.
همتی اظهارداشت: ساختمان های نیمه کاره بسیاری در سطح شهر متوقف و هیچ گونه فعالیتی در این پروژه ها صورت نمی گیرد به خاطر این است که مردم علاوه بر اینکه در تامین مالی مشکل پیدا کرده اند هنوز آن انگیزه لازم را برای ساخت و ساز و اتمام واحدها ندارند.
وی در ادامه به ریشه کاهش تعداد معاملات و قیمت مسکن در شهریور سال جاری اشاره کرد و گفت: سیاست های که در حوزه زمین و مسکن کشور اعمال شده سیاست های کارآمدی نبوده است برای مثال سود وام خرید مسکن حتی اگر به زیر 10 درصد هم برسد بالاخره بین یک تا یک و نیم میلیون تومان برای وام های متوسط بازپرداخت داریم. در این شرایط رکود، بیکاری، مشکلات سنگینی که خانوارها با آن مواجه هستند پرداخت یک تا یک و نیم میلیون تومان آنهم برای مسکن اولی ها متاسفانه مقدور نیست. بنابراین استقبال خوبی از این وام ها که شرایطش خیلی هم مناسب بوده نشده است و افرادی هم که ثبت نام کرده اند بیشتر برای سرمایه گذاری بوده است.
کارشناس بازار مسکن تاکید کرد: به نظر می سد برای رونق در بازار مسکن باید راه دیگری را در پیش گرفت. بجای رفتن به سمت سیاست های تحریک تقاضا باید جهت گیری ها به سمت سیاست های تحریک عرضه معطوف شود. تسهیلات ساخت و ساز را بیشتر و وام های ساخت و ساخت با شرایط بهتری در اختیار انبوه سازان قرار گیرد.
وی با بیان اینکه جهت گیری دولت باید به سمت سیاست های زمین صفر باشد، گفت: اگر مسئولان وزارت راه و شهرسازی با مسکن مهر مخالف هستند سیاست های مختلفی را می توانند در راستای سیاست زمین صفر یعنی زمینی که با هزینه تمام شده بسیار پائین در اختیار مردم قرار دهند، استفاده کنند.
همتی یادآورشد: در حال حاضر وزارت راه و شهرسازی ، زمین را در اختیار مردم یا انبوه سازان با هزینه پائین قرار دهد، وام ساخت به آنان پرداخت کند تا مسکن با هزینه پائین در اختیار مردم قرار گیرد.