اظهارات نمایندگان درباره توافق با FATF
تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز درباره توافق با FATF نکاتی را مطرح کردند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ، علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه علنی امروز مجلس درباره توافق ایران با گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF که زیر نظر گروه جی 7 فعالیت می کند، گزارشی را به نمایندگان مجلس ارائه کرد و در ادامه تعدادی از نمایندگان به قید قرعه مطالبی را مطرح کردند.
مجتبی ذوالنور در این جلسه با درخواست از همکاران خود برای مرور حداقل یک بار توافق FATF گفت: در دولت گذشته هم برای خروج نام ایران از فهرست سیاه تلاش انجام شده که مورد حمایت است و در دولت فعلی اقداماتی در این زمینه صورت می گیرد که جای تشکر دارد.
وی افزود: در دولت های گذشته مذاکره برای خروج از فهرست سیاه بود اما امروز ما تعهداتی در این زمینه ایجاد کرده ایم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: جا داشت قبل از تبدیل شدن این موضوع به نقل محافل و کشیده شدن به دفتر رهبری و شورای عالی امنیت ملی و جاهای دیگر این موضوع مورد دقت قرار می گرفت تا نظام به یک جمع بندی کلی می رسید .
محمد حسین فرهنگی نماینده مردم تبریز هم گفت: ما سه قانون در مجلس تصویب کرده ایم و این سه محوری است که FATF همان محور را دنبال می کند.
وی افزود: اصرار ما، اصرار مجلس و اصرار دلسوزان نظام این است که همان قوانین مصوب مجلس اجرا شود و اصرار ما تخطی نکردن از این قوانین و ندادن اختیار به نهادهای اجرایی و دولتی برای اصلاح قوانین مصوب مجلس است.
در ادامه محمد علی وکیلی نماینده تهران گفت: هنر حکمرانی خوب این نیست که کشور را منزوی کند برای اینکه احیانا پرتو معایب نظامات جهانی دامن کشور را نگیرد .
وی تاکید کرد: چاره ای جز الحاق به نظامات جهانی نداریم چون جزئی از نظام جهانی هستیم .
فرهاد فلاحتی نماینده قائنات نیز در این جلسه گفت: گروه ویژه اقدام مالی بیشترین ضربات را به کشور ما وارد کرده است و نداشتن تعریف مشترک از تروریسم در آینده فرایند را پیچیده خواهد کرد.
وی در ادامه از وزیر اقتصاد پرسید: آیا دادن تعهد سیاسی جزو وظایف قانونی شما بود؟ سناریوی بلندمدت در این زمینه در شورای عالی امنیت ملی نوشته شده است؟ پس از توافق با FATF چه گشایش اقتصادی در کشور حاصل می شود؟ میزان همکاری اطلاعاتی کشور با FATF مشخص شده است؟
همچنین بهروز بنیادی نماینده کاشمر در این جلسه گفت: چون توافق با FATF موجب شفاف سازی درونی می شود شاید برخی مخالفت ها به این خاطر است .
همچنین رضا انصاری نماینده داراب تصریح کرد: توافق با FATF موجب خروج از رکود و رفع بیکاری می شود.
احمد سالک نماینده مردم اصفهان نیز گفت: هدف از توافق با FATF مهار کردن قدرت جمهوری اسلامی ایران است .
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با بیان اینکه طرح تعلیق یک ساله ایران به واسطه تعهد صورت گرفته از سوی وزیر اقتصاد بود، گفت: اگر وزیر تعهدی به طرف مقابل نمیداد این بحث مطرح نمیشد.
محمد دهقان در نشست علنی امروز (سه شنبه 6 مهرماه) مجلس شورای اسلامی، در تذکر آییننامهای با استناد به ماده 208 این آییننامه افزود: جلساتی که چندی است رسم شده برگزار شود در آییننامه اشارهای به نشستهای غیررسمی و غیرعلنی نیامده اما از نظر نظارت ، رئیس مجلس با دعوت از مسئولان اجرایی تلاش میکند تا به نوعی نظارت مجلس تأمین شود.
نماینده مردم چناران و طرقبه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هدف این است که مطالبی که از منظر نظارت وجود دارد مطرح شود و پاسخ آن را بشنویم اما امروز مسئلهای که مطرح شده بر این نکته تأکید داشت که برخی مسائل حساس مطرح نشود که بالاخره حکمرانی اقتضاء میکند که برخی از مسائل در پشت تریبون عنوان نشود.
وی یادآور شد: بر این اساس امروز نیز وزیر اقتصاد همه مسائل کلی را مطرح کردند در حالی که نمایندگان در زمینه اینگونه مباحث ایرادی نداشتند و مسائل اصلی در چندین مورد بود که من خدمت رئیس مجلس توضیحاتی ارائه دادم حال نباید اینگونه تلقی شود که یک وزیری در کشور تعهداتی را به بیگانگان میسپارد و به ازای آن تعهدات یکسری امتیازات دریافت میکند.
دهقان افزود: یک سال تعلیقی که اکنون داده شده نه در شأن وزیر و دولت نیز نبوده است؛ اکثر بندهای مربوط به FATF را ما قبلا تصویب کردهایم و 70 درصد آن را اجرا نمودهایم و وزیر باید راجع به چند بند پاسخ میداد.
این نماینده مردم در مجلس دهم، تاکید کرد: آنها از ایران خواستهاند کمک به نهضتهای آزادیبخش را از قانون اساسی حذف کنند؛ آقای وزیر باید سند اعتراض مکتوب خود به این درخواست را امروز به مجلس ارائه میداد.
عضوکمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی افزود: اگر وزیر در باره FATF تعهدی به طرف مقابل نمیداد آنها بحث یک سال تعلیق را مطرح نمیکردند و نباید این تلقی در افکار عمومی مطرح شود که وزیر اقتصاد در خارج یکطرفه تعهدی میدهد و بعد که مجلس میخواهد آن را بررسی کند به نوعی آن را صاف میکنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این اخطار گفت: در این اخطار مشخص نیست تخلف هیأت رئیسه چه چیزی بوده است. ما تلاش کردیم با قرعهکشی نمایندگان بتوانند موضوعات خود را مطرح کنند.
دکتر لاریجانی افزود: حال همین مطلبی که شما میفرمایید مبنی بر اینکه در 41 بند، مطابق دو قانون نوشته شده باید پاسخ داد زمانی که ما تنها به 3 یا 4 بند ایراد داریم چرا باید عنوان کرد که با همه بندهای آن مخالف هستیم. ما باید هر موضوعی را در زمان خود مطرح کنیم این در حالی است که وزیر نیز بر سر این بندهای اختلافی نیز امروز توضیحاتی در صحن دادند لذا من تعجب میکنم که چرا عنوان میکنید هیچ توضیح داده نشده است.
وی افزود: وزیر اقتصاد عنوان کردند چند کشور وجود دارد که برخی از آنها تماما بندها را میپذیرند و تعدادی از کشورها هستند که برخی از بندها را نمیپذیرند حال چرا ما به طور کل میخواهیم در بلک لیست قرار بگیریم. حال سوال این است اگر قوانینی تصویب کردیم میتواند در چارچوب این قانون مذاکرهای صورت گیرد یا خیر که باید اینگونه پاسخ داد که حتی در دولت قبل نیز اجازه مذاکره داده شد.
رئیس مجلس افزود: اگر نمایندگان معتقد هستند توضیحات وزیر کفایت نمیکرد میتوانند بار دیگر وزیر را احضار کنند تا توضیحاتی در مجلس ارائه دهد حال کمیسیون اقتصادی نیز میتواند بررسی دقیق در این زمینه انجام دهد و با کمک مرکز پژوهشها به جمع بندی برسند و آن را به مجلس ارائه دهند.