مشروح اظهارات موگرینی درباره برجام در نیویورک
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما فدریکا موگرینی پس از نشست وزارتی با حضور اعضای کمیسیون مشترک درباره اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در نیویورک در جمع خبرنگاران حاضر شد و به پرسشهای آنها پاسخ داد.
همه تحریم های هسته ای ایران برداشته شده است
موگرینی در ابتدا گفت: «من ریاست جلسه کمیسیون مشترک درباره اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یا به اصطلاح توافق هسته ای ایران را در سطح وزرای کشورهای مطرح برعهده داشتم. این اولین جلسه وزارتی کمیسیون مشترک بود که از سال گذشته تاکنون برگزار شد. در این جلسه عمدتا بر روند اجرای این توافق تمرکز داشتیم. این توافق در حال اجرا است. آژانس بین المللی انرژی اتمی سه گزارش منتشر و تایید کرده است که ایران همه گامهای لازم را درباره مسائل مرتبط با فعالیتهای هسته ای اش برداشته است. همانطور که می دانید تحریمهای مرتبط با برنامه هسته ای، همگی برداشته شده اند. این وضع نیز به لطف کارهای فوق العاده ای است که انجام شده است. »
بازی با حاصل جمع صفر درباره پرونده هسته ای ایران بی نتیجه است
فدریکا موگرینی در بخش دیگری از سخنانش گفت:« برداشته شدن تحریم ها به لطف کار فوق العاده ای است که انجام شده است. می خواهم روی این واقعیت تاکید کنم که انجام دادن این کار در روزگاری که زندگی می کنیم، کار بسیار فوق العاده ای است. این امر نیز نتیجه کار تیمی کشورهایی بود که اختلافات خود را در برخی جنبه ها حفظ کرده اند اما موفق شدند درباره این پرونده عزم و اراده سیاسی و تعهد خود را هم در دستیابی به توافق روی موضوعی نشان دهند که به نظر همگان، مسئله ای کلیدی است و هم اینکه توانستند به تعهد مشترک خود برای اجرایی شدن این توافق ادامه دهند.
ارزیابی مشترکی که ما (در این جلسه) داشتیم این بود که توافقنامه درحال اجرا شدن است و بار دیگر می گویم که این کار به لطف عزم و اراده سیاسی و تعهد قوی به گفتگو و کار گروهی در میان کشورهایی است که امکان دارد اختلاف هایی داشته باشند اما درباره این مسئله موفق شدند همکاری کنند و همچنان به همکاری های خود ادامه خواهند داد.
فدریکا موگرینی افزود: ما به صورت مشترک اراده خود را برای ادامه همکاری و حرکت بیشتر در این مسیر و استمرار تلاش برای اجرای این توافقنامه بیان کردیم.همچنین می خواهم بگویم که همه ما قویا بار دیگر بر اهمیت سیاسی - تاریخی این توافق نامه تاکید کردیم و اینکه این توافقنامه به دنیا و به خود ما نشان داد که حتی دشوارترین موضوعات را می توان از طریق گفتگو و دیپلماسی با رویکرد برد- برد حل کرد و بر رویکرد بازی با حاصل جمع صفر فائق آمد که گاهی این رویکرد مانعی در مسیر برخی از گفتگوها و مذاکراتمان می شود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از سخنانش گفت: همچنین می خواهم بگویم که ما در خصوص اتحادیه اروپا به صورت ملموس و عینی، درحال مشاهده کردن شروع نتایج (توافق هسته ای) هستیم.
بنده به اطلاع شما می رسانم که ما از آغاز امسال تاکنون در مقایسه با سال گذشته، شاهد افزایش چهل و سه درصدی تجارت بین اتحادیه اروپا و ایران بوده ایم و چندین بانک اروپایی کار تسهیل کردن مبادلات با بانک های ایرانی را آغاز کرده اند. افزایش فروش نفت به کشورهای اروپایی بیش از حد انتظارمان بوده است بطوریکه میزان فروش نفت ایران به سطحی تقریبا برابر با دوران پیش از تحریمها یعنی چهار میلیون بشکه در روز رسیده است. بنابراین، روند کارها کاملا روشن است. توافقنامه در حال اجرایی شدن است. همه کشورهای حاضر در گروه سه بعلاوه سه (پنج بعلاوه یک) این تعهد سیاسی مستمر را به این روند و مسیر دارند و روندهای مثبت، کاملا روشن است و بی تردید اتحادیه اروپا نیز چنین تعهدی دارد.
موگرینی افزود.. معتقدیم نتایج خوب این توافق نامه می تواند به حل بحرانهای دیگر کمک کند و خود بنده شخصا امیدوارم که فضای سازنده و مثبت و حال و هوایی که در این جلسه تجربه کردیم در طول امروز و این هفته که می خواهیم به بررسی پرونده های دیگر بپردازم نیز همچنان استمرار داشته باشد.
آزمایش موشکی ایران ناقض برجام نیست
یکی از خبرنگاران پرسید.. آیا در این جلسه درباره آزمایش موشکهای بالستیک ایران صحبت کردید؟
موگرینی در پاسخ گفت:« خیر. قبلا نیز بارها به تکرار و به صورت علنی و حتی فکر می کنم دقیقا از همین موقعیت گفته ام که این موضوع، مشمول برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) نیست. توافقنامه (هسته ای) ایران فقط به ابعاد مرتبط با برنامه هسته ای ایران مربوط است. قبلا هم گفته ام که آزمایش های موشکی ایران ناقض برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) نیست. البته ملاحظات سیاسی دیگری درباره آزمایش های موشکی مطرح است که من نیز می توانم مطرح کنم اما این ملاحظات به برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) مربوط نیست. همانطور که گفته ایم این کار(آزمایش موشکی ایران) ناقض برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) نیست. البته روشن است که این اقدامات ایران به کاهش تنشها در منطقه کمکی نمی کند. این اقدام ایران به مسائل دیگر ازقبیل برخی از قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد مرتبط است اما در هرصورت، این کار ایران ناقض برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) نیست.
همه طرفها به شدت متعهدند که با انرژی بیشتری به حرکتمان ادامه بدهیم
خبرنگار دیگری در ادامه پرسید. حسن روحانی رئیس جمهور ایران امروز در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از پایبند نبودن ایالات متحده به برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) سخن گفت. آیا در نشست امروزتان درباره این مسئله نیز صحبت کردید؟
موگرینی در پاسخ گفت.. ما درباره این مسئله بحث و گفتگو کرده ایم. ما درباره کارهایی که همه ما به صورت دسته جمعی و انفرادی انجام داده ایم صحبت کرده ایم. ما با فعالان اقتصادی مان و بانکها تعامل داشته ایم و آنها را به فعالیت در ایران تشویق کرده ایم. این فرایند، روندی است که ممکن است برخی از ما دوست داشته باشیم کمی سریعتر پیش برود اما باید به واقعیتها توجه داشت. همانطور که خاطرنشان کردم، همه طرفها به شدت متعهد هستند که به حرکت در این سمت و سو ادامه بدهند یعنی همان سمتی که تاکنون نتایجی را به همراه داشته است و سرعت این روند را افزایش بدهند و همانطور که گفتم کارهای بیشتری انجام بدهند و با فعالیتهایش ادامه بدهند تا اینکه مردم ایران فواید واقعی (ناشی از توافق) را در زندگی روزمره خود احساس کنند. برای همه ما فوق العاده حائز اهمیت است که این توافقنامه نه تنها به صورت کامل اجرایی شود یعنی همان وضعی که در حال حاضر وجود دارد بلکه برای مردم ایران و اقتصاد ایران فوایدی به همراه داشته باشد. بنابراین می بینید که در این خصوص، عزم کامل وجود دارد. ما در جلسه امروز در این خصوص صحبت کردیم و همه ما اتفاق نظر داشتیم که حتی باید با انرژی بیشتری در این مسیر به حرکتمان ادامه بدهیم.
ادعای موگرینی بر ایفای نقش فعال اتحادیه اروپا در حل مسئله سوریه
یکی از خبرنگاران پرسید.. در روزهای اخیر درباره عراق و عملیات موصل چه گفتگوهایی داشته اید؟ انتظارات اتحادیه اروپا در این خصوص چیست بویژه وقتی مسئله از نظر بعد بشردوستانه و فقدان منابع مالی مطرح است؟
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ گفت:« این سوال به موضوع بحث ما به صورت مستقیم ارتباط ندارد اما خوشحال می شوم که به این سوال نیز پاسخ بدهم. همانطور که استحضار دارید، اتحادیه اروپا یک بازیگر نظامی نیست باآنکه برخی عملیات نظامی در جهان دارد. اما به هرحال، اتحادیه اروپا در این منطقه عملیات نظامی انجام نمی دهد و این مسئله نیز به علت انتخاب سیاسی آشکار و دقیقی است که به صورت دسته جمعی در اتحادیه اروپا داشته ایم. ما همین حالا نیز در حوزه ابعاد بشردوستانه کارها فعال هستیم. منابع مالی که برای اقدامات بشردوستانه اختصاص داده ایم در حال افزایش است. ما بیشترین کمکهای بشردوستانه را به منطقه خاورمیانه ارائه می کنیم. ما اولین گروهی بودیم که کمکهای بشردوستانه را ارائه کردیم. تمرکز فعالیتهای ما به صورت مشخص بر تلاش در مناطق آزاد شده است که به اقداماتی از قبیل مین زدایی یا بازگرداندن وضع عادی زندگی در مناطق آزاد شده مربوط است. به روشنی مشخص شده است که لازم است در این حوزه ها سرمایه گذاری شود تا اینکه اوضاع به ثبات برسد و مردم بتوانند بار دیگر در مناطق آزاد شده زندگی عادی داشته باشند. این فعالیتها سرمایه گذاری در حوزه امنیت است البته اگر نگوییم که در حوزه اقدامات نظامی هم کار می شود.
خبرنگار دیگری پرسید.. آیا اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد طرحی ارائه کرده اند که براساس آن، گفتگوهای صلح به نقطه نهایی برسد؟»
موگرینی در پاسخ گفت:« من همین حالا می خواهم برای شرکت در نشست مهمی درباره بحران سوریه بروم که نشست گروه بین المللی حامیان سوریه است. در این خصوص، هیچگونه گمانه زنی نمی کنم. بی تردید، اتحادیه اروپا به همراه سازمان ملل متحد می تواند در این زمینه در حوزه ارائه کمکهای بشردوستانه و همچنین مذاکرات سیاسی، نقش ویژه ای ایفا کند. اتحادیه اروپا با همه بازیگران منطقه ای که روی نقش افرینان میدانی (در سوریه) نفوذ دارند، روابط خوبی دارد. ما با طرفهای مختلف در سوریه نیز تماسهایی داریم. ما آماده و مصمم هستیم تا همه پشتیبانی فعالانه خود را برای نقش افرینی سازمان ملل متحد در این قضیه ارائه کنیم و امیدواریم که جنبه نظامی در کنار مذاکرات بویژه اقداماتی که ایالات متحده و روسیه صورت می دهند بتواند مسیر سیاسی را برای رسیدن به نتیجه بیشتر باز کند. بی تردید، در این صورت، اتحادیه اروپا نقش بزرگی ایفا خواهد کرد.»