لزوم توجه به بهداشت روانی کودکان در استفاده از اینترنت
کارشناس فضای مجازی: فعالیت های روان شناسی دقیقی برای حضور کودکان در زمینه فضای مجازی انجام نمی شود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، روح الله مؤمنی نسب در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما ادامه داد: بالای 80 درصد از کاربران تلگرامی؛ دانش آموزان هستند.
وی افزود: بیش از 60 درصد دختران و 90 درصد پسران زیر 18 سال در فضای مجازی به راحتی به فیلم های پورن دسترسی دارند که این عامل مهمی برای بلوغ زودرس آنان است.
مؤمنی نسب گفت: در اروپا استفاده از فضای مجازی برای زیر 20 ساله ها متعارف نیست و در آمریکا هم کودکان زیر 13 سال حق استفاده از تبلت و گجت هایی با کارایی اینترنت ممنوع است.
وی ادامه داد: در آمریکا کودکان 13 تا 16 سال تنها حق استفاده از گوشی های معمولی و سیم کارت های محدود بدون اینترنت را دارند و نوجوانان 16 تا 18 سال می توانند با مراقبت و کنترل والدینشان از اینترنت «وایت لیست» یا همان صفحات اینترنتی به دور از سرفصل های پورن و موضوعات مغایر با جامعه سالم استفاده کنند.
این کارشناس فضای مجازی افزود: در آمریکا که داعیه دار مقررات و نظام استفاده از فضای مجازی است، افراد 18 تا 21 سال مجازند با مراقبت و کنترل خانواده هایشان وارد فضای نسبتاً آزاد اینترنت شوند که البته آن هم توسط دولت کنترل می شود.
مؤمنی نسب تصریح کرد: در انگلیس به منظور رفاه و امنیت کانون خانواده ها، شبکه اینترنتی خانوادگی تعبیه شده است که دسترسی کودکان را به صفحات غیرمجاز و مخرب کانون خانواده محدود می کند.
وی ادامه داد: محصولاتی که به عنوان تبلت ها و سیمکارت های دانش آموزی در آموزش و پرورش کشورمان مطرح شده است هیچ گونه محدودیتی برای استفاده از فضای مجازی ندارد و دانش آموزان می توانند بدون هیچگونه کنترل و مراقبتی به صفحاتی که مناسب سنشان نیست دسترسی داشته باشند.
این کارشناس گفت: آموزش وقتی موضوعیت پیدا می کند که مؤثر باشد، پس باید قبل از کودکان و دانش آموزان، به آموزش والدین بپردازیم تا به منظور تربیت هر چه بهتر کودکان در بنیاد خانواده ها گام برداریم.
مؤمنی نسب همچنین در مورد ارگان های سرویس ده اینترنتی هم گفت: سرورگردان ها باید در راستای آموزش و کنترل کودکان به والدین کمک کنند و متناسب با نسل حاضر، صفحات و دسترسی های اینترنتی کاربردی را ارائه کنند.
او افزود: به منظور دستیابی به این مهم، نیازمند رگولاتورهای مؤثر و آگاهی هستیم تا محصولات نامناسب اینترنتی وارد کشور نشود.
مؤمنی نسب گفت: کم کاری والدین به استفاده نادرست و غرق شدن فرزندان در فضای مجازی می انجامد.
مهدی سالم دیگر کارشناس فضای مجازی در سوی دیگر گفتگوی تیتر امشب گفت: فضای سایبری مانند خیابان است و بچه ها نباید از هر سنی وارد آن شوند.
وی افزود: باید ذهن بچه ها را از خوبی ها پر کنیم، پیش از آنکه از بدی ها پر شود.
سالم گفت: به عنوان اولین گام باید مواظب بازی های کامپیوتری باشیم و برای استفاده از بازی ها باید رده بندی سنی تعیین شود زیرا برخی از رده بندی های بازی های خارجی متناسب با کشور ما نیست.
وی افزود: فضای مجازی باید مانند غذا مورد توجه قرار گیرد و هر نوع خوراکی در رژیم غذایی فرزندان قرار نگیرد.
این کارشناس فضای مجازی گفت: وقتی در خانه والدین با ابزارهای اینترنتی سرگرم هستند باید بدانند فرزندانشان از آنها تقلید می کنند.
سالم ادامه داد: در ابعاد وسیع تر، این معلمان هستند که با آموزش صحیح می توانند مواظب فعالیت و حضور بچه ها در فضای مجازی باشند.
وی گفت: وسیله ارتباطی که در اختیار فرزند قرار می گیرد نباید در اتاق بچه ها و به گونه ای باشد که فرزندانمان به آن وسایل حس مالکیت داشته باشند، آنها باید به وسیله ای که در اختیارشان است به چشم امانت نگاه کنند؛ این کار باعث می شود تا عامل بازدارنده ای از درون به آنها بگوید مراقب صفحاتی که باز می کنید باشید.
سالم افزود: امروزه نرم افزارهایی است که هر 20 ثانیه یک بار از صفحه گجت ها عکس می گیرد و والدین می توانند در پایان روز مروری بر عملکرد فرزندانشان در اینترنت داشته باشند.
وی ادامه داد: برای بچه هایمان باید رژیم مصرف اینترنتی را تعبیه کنیم تا فرزندانمان بدانند نباید زمان زیادی را پای ابزار سایبری بگذرانند.
این کارشناس فضای مجازی همچنین به تولیداتی با محتوای مناسب برای کمک به سیاست گذاری در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: در این راستا وزارت ارشاد و صدا و سیما می توانند نقش مهم و اثرگذاری داشته باشند.
سلمان کونانی استاد دانشگاه و کارشناس فضای مجازی در ارتباط تلفنی با تیتر امشب گفت: ایالات متحده آمریکا به عنوان مدعی در فضای مجازی سال 2012 قانونی تدوین کرد که به آسیب های فضای مجازی اشاره می کند، این گونه که ممکن است آثار فضای مجازی بر فرهنگ و جایگاه ملی آمریکا آسیب برساند، پس رئیس جمهور می تواند اقدام به کنترل و یا قطع امکانات اینترنتی برای کودکان کند.
وی ادامه داد: ایالات متحده آمریکا به این منظور محدودیت هایی را تدوین کرده که والدین هم موظف به رعایت آن هستند.
حاجی بابایی استاد دانشگاه و روان شناس اجتماعی در دیگر ارتباط تلفنی با تیتر امشب گفت: در گام نخست باید تعریف دقیقی از کودک داشته باشیم؛ کودک یعنی از بدو تولد تا 12 سالگی، و در این بازه زمانی کودکان باید آموزش صحیحی برای استفاده درست از فضای مجازی دریافت کنند و این وظیفه جامعه و بخصوص آموزش و پرورش است و نباید تنها خانواده را مسئول این امر دانست.