دولت امریکا می گوید مصوبه پیگرد سعودی ها را وتو خواهد کرد
چرا با وجود مدارکی مبنی بر ارتباط عربستان با حادثه تروریستی 11 سپتامبر، کاخ سفید فعلا قصد ندارد سعودی ها را تحت پیگرد قرار دهد؟
مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه قانونی را به تصویب رساند که به خانواده های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر سال 2001 اجازه می دهد دولت عربستان سعودی را برای دریافت غرامت، تحت پیگرد قضایی قرار دهند. این در حالی است که کاخ سفید تهدید کرده است این قانون را وتو خواهد کرد.
بر اساس گزارش رویترز، سنای آمریکا پیشتر در ماه مه به اتفاق آراء، این طرح را که «طرح عدالت در قبال حامیان تروریسم» نام دارد به تصویب رساند. زمان برگزاری این رای گیری در مجلس نمایندگان آمریکا نیز اقدامی نمادین شمرده می شود، زیرا دو روز پیش از پانزدهمین سالگرد حملات یازدهم سپتامبر در نیویورک و واشنگتن انجام شد.
در صورتی که اوباما تهدید خود به وتوی این طرح را عملی کند و دو سوم اعضای مجلس نمایندگان و سنا همچنان از این طرح حمایت کنند، وتوی اوباما بی اثر خواهد شد.
تصویب این طرح در کنگره در حالیست که عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان پیش از این تهدید کرده بود اگر سعودی ها تحت پیگرد قانونی قرار گیرند کشورش دارایی های خود را که گفته می شود حدود 750 میلیارد دلار است از امریکا خارج خواهد کرد.
تصویب این قانون پس از کش وقوس های فراوان نمایندگان کنگره و دولت برسر انتشار فایل 17 یا همان 28صفحه از گزارش سال 2002 کنگره در باره حملات 11 سپتامبر است که به دستور جرج بوش رئیس جمهور وقت امریکا محرمانه باقی ماند. اما با انتشار سانسور شده این اسناد مشخص شد برخی از عوامل 11 سپتامبر با مقام های سعودی به ویژه بندربن سلطان سفیر وقت عربستان در واشنگتن در ارتباط بوده و از وی و همسرش کمک های مالی دریافت کرده اند.
در جلسه روز جمعه کنگره "لوید دوگت"نماینده دموکرات تگزاس انگشت اتهام را به سوی ریاض نشانه رفت و گفت: « وقتی شما اسلام رادیکال می بینید، این افراط گرایی بر می گردد به واعظان نفرت که برخاسته از عربستان سعودی هستند. دستان پادشاهی این کشور به خون آلوده و مرتکب جنایات زیادی شده است. با این حال دولت اوباما با دانستن این واقعیت ها ازپیگیری سعودی ها خودداری می کند.
پس از حادثه 11 سپتامبر امریکا به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان و سپس عراق لشکر کشی کرد تا طرح های خاورمیانه ای خود را تحت پوشش مبارزه با تروریسم دنبال کند اما با گذشت 15سال از این حادثه، نه تنها این کشور توفیقی در مبارزه با تروریسم نداشته است بلکه تکثیر گروههای تروریستی، تکفیری منشعب از القاعده خاورمیانه را دستخوش حوادث خونباری کرده است.
این مسئله دو موضوع را نشان می دهد :1) سیاست آمریکا در جنگ علیه تروریسم به علت بی کفایتی بی نتیجه بوده است. 2)سیاست واقعی آمریکا استفاده از جنگ علیه تروریسم به منظور آغاز جنگ در خاورمیانه وپیگیری طرح هایی مانند خاورمیانه جدید بوده است.
شواهد و مدارک نشان می دهد موضوع دوم صادق است. بطوریکه آمریکا از این تاکتیک برای آموزش تکفیری ها از طریق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا ( سیا ) و استفاده از آنها علیه نیروهای دولتی سوریه استفاده کرد.»
دلیل دیگری که دولت امریکا در حال حاضر قصد ندارد سعودی هارا تحت پیگرد قرار دهد این است که در حقیقت 15 سال بعد از 11 سپتامبر تروریسم تهدید موجودیتی برای امریکا به شمار نمی رود و از این رو برای امریکا از بین بردن ریشه های تروریسم در اولویت نیست، اگر امریکا به راستی قصد مبارزه با تروریسم داشت باید به صورت ریشه ای با منشاء ایدئولوژیک تروریسم یعنی وهابیت تکفیری که منبع آن عربستان است مبارزه می کرد. در حال حاضر تروریسم تکفیری نه برای امریکا و نه رژیم صهیونیستی تهدید موجودیتی محسوب نمی شود.
اما باید گفت این وضعیت برای سعودی ها همیشگی نخواهد بود و هر چند دولت امریکا با بهره برداری از حادثه 11 سپتامبر بذر جنگ وفتنه مذهبی را در خاورمیانه کاشت و در این میان از ظرفیت های عربستان برای تولید تروریسم در منطقه برای به حاشیه امن بردن اسراییل و تهدید محور مقاومت بهره برد، اما پرونده 11 سپتامبر هیچگاه بسته نخواهد شد و پس از سوخته شدن کارت تروریسم وهابی، تکفیری، دولت امریکا به سراغ سعودی ها خواهد رفت. به نظر می رسد آن زمان دیر نخواهد بود.
--------------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد