علامت های مثبت بازار مسکن و کاهش نرخ سود تسهیلات
بازار مسکن با توجه به شرایط اقتصادی حاکم در چند سال اخیر دستخوش رکود بی سابقه ای شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما ، این بازار البته بعد از 3 سال بی تحرکی اکنون با اقدامات و راهکارهای دولت علایم مثبتی از خود نشان می دهد.
خرداد 94 بود که طرح تسهیلات وام صندوق پس انداز مسکن یکم (وام 80 میلون تومانی) مطرح شدو این در شرایطی بود که دولت تنها راه خروج مسکن از رکود را ارایه تسهیلات برپایه پس انداز می دانست تا گشایشی برای تحرک رونق در بازار مسکن ، کاهش بیکاری و افزایش تحرک در صنایع مختلف فراهم شود.
مسئولان وازرت راه و شهرسازی بعد از طرحهای مختلف مسکن اجتماعی و تکمیل مسکن مهر بازگشایی قفل مسکن را تحریک بازار مسکن با پرداخت وام به متقاضیان واقعی می دانستند.
بازاری که از سال 90 در لاک خود فرو رفت و بیش از دهها صنعت مرتبط را نیز با خود به پایین کشید و چرخ اقتصاد نیز با افت و خیز بازار مسکن بیشتر لنگ شد.
در خرداد امسال ارایه تسهیلات به خانه اولی ها امید زیادی را برای متقاضیان محدودی مسکن داد اما باعث شد بسیاری از افراد از خرید خانه ناامید شوند زیرا این طرح مخصوص زوج های جوان دارای شغل بود.
چگینی مدیرکل اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما گفت :ا قتصاد مسکن وابسته به مجموعه اقتصاد کلان است واگر اقتصاد کشور رشد پیدا کند در بخش مسکن تاثیر بسزایی می گذارد.
وی تصریح کرد: ارائه تسهیلات در حوزه مسکن در بخش ساخت و ساز و خرید تاثیرگذار بوده و جنب و جوش در بازار مسکن بیشتر شده است.
چگینی با اشاره به اینکه ارائه تسهیلات به تنهایی باعث رونق در بازار نمی شود ، گفت : بازار مسکن چند سالی در رکود بوده و کم کم با افزایش و تنوع تسهیلات بانکی وضعیت اقتصادی بازار مسکن رو به بهبود است.
وی افزود : در14 ماه اخیر روز به روز شرایط تسهیلات برای زوجین اسان تر و سقف وام افزایش پیدا کرده است.
چگینی با تاکید بر اینکه در نیمه دوم سال بهبود نسبی در بازار رخ می دهد ، گفت: با کاهش رشد نزولی پروانه ها کم کم تقاضای ساخت و ساز افزایش پیدا کند.
وی گفت : موجودی مسکن در کشور در طی چند سال گذشته خوب بوده است بطوریکه در سال 65 تراکم خانوار در واحدها 1.27 بوده است یعنی به ازای 127 خانوار 100 واحد مسکونی در کشور وجود داشت که امروز به 1.04 یعنی در مقابل 104 خانوار 100 واحد مسکونی رسیده و روند رو به بهبود بوده است.
وی افزود: تعدادی از خانه ها در کشور خالی است و اگر فضای اقتصادی بهبود پیدا کند وارد بازار مسکن می شود.
چگینی با اشاره به تاثیر مثبت کاهش نرخ سود سپرده ها گفت : اولین تاثیر مثبت کاهش نرخ سود بانکی کاهش هزینه تمام شده تولید است و با کاهش نرخ سود و اقساط تسهیلات توان خانوارها برای دریافت وام افزایش پیدا می کند و گروه های زیادی می توانند وام دریافت کنند.
وی افزود : نرخ سود صندوق پس انداز یکم از 14 درصد به 11 درصد کاهش یافت و هم اکنون به 8 درصد در بافت فرسوده و در سایر نقاط به 9.5 درصد رسیده که خود نویدی است که خانواده های بیشتری وارد بازار شوند و گروهی از افرادی که سپرده را در بانکها گذاشتند وارد بخش مسکن کنند.
یک سال انتظار برای تحرک در بازار مسکن
بازار مسکن یکسال انتظار کشید تا اینکه از ابتدای خردادماه امسال موج اول دریافت تسهیلات مسکن یکم وارد بازار شد و انتظار می رفت بیشتر از تعداد فعلی در صندوق پس انداز یکم ثبت نام شود اما به دلیل خواب سرمایه و سود تسهیلات ، عده کمی از متقاضیان مسکن در این صندوق پس انداز کردند.
از انجا که یکی از پایه های اقتصاد بخش مسکن است و تا زمانی که این بخش به چرخه تولید باز نگردد همچنان رکود در بخش مسکن باقی خواهد ماند و چاره ان ارایه تسهیلات به انبوه سازان برای ساخت مسکن بود ، اما در برهه ای از زمان انبوه سازان اقدام و ساخت و ساز کردند و بسیاری از واحدهای انان همچنان خالی و در برخی محدوده های شهری نیمه کاره رها شد که در نهایت بعد از یکسال مقدمات طرح مسکن قسطی با تضمین بانک مسکن فراهم شد تا علاوه بر اینکه سرمایه خود را به گردش در اورند ، بتوانند واحدهای نیمه کاره را تکمیل کنند.
رئیس کانون سراسری انبوهسازی مسکن و ساختمان ایران می گوید : طرح فروش مسکن قسطی پس از امضای تفاهمنامه با بانک مسکن جنبه عملیاتی پیدا کرده و این بانک این طرح را به شعب خود ابلاغ کرده است.
جمشید برزگر با اشاره به اینکه در این طرح تسهیلات پرداخت نمیشود بلکه بانک ضمانت بازپرداخت اقساط از سوی خریداران مسکن را در دستور کار خود قرار میدهد، می افزاید: بانک مسکن با اجرای این طرح ، کارمزد 2.3 درصدی را دریافت میکند.
وی با اشاره به اینکه انبوهسازان 250 هزار واحد مسکونی در کل کشور دارند و تاکنون نیز چندین واحد مسکونی به فروش رفته است،گفت: در طرح جدید انبوهسازان زیر قیمت اقدام به فروش واحدهای مسکونی خود کردهاند.
وی همچنین از پیشنهاد جدیدی به دولت و بانک مرکزی خبر داد و گفت: در پیشنهاد جدید خود به دولت اعلام کردهایم که بانک مرکزی 150 میلیون تومان تسهیلات قابل انتقال به خریداران با نرخ سود 12 درصد پرداخت کند. به همین دلیل در رایزنیهایی با نمایندگان مجلس صورت گرفته است که امیدواریم دولت با این پیشنهاد موافقت کند تا زودتر از موعد پیشبینی شده وارد رونق مسکن شویم.
هنوز رونق مشهودی در بازار مسکن دیده نشده است و امیدواریم با تصویب این پیشنهاد و پرداخت تسهیلات تا سقف 60 درصد قیمت یک واحد مسکونی رونق به بازار مسکن بازگردد.
وی افزود : کاهش نرخ تسهیلات به تنهایی کافی نیست و باید نرخ سود تسهیلات به انبوه سازان کاهش یابد.
یزدانی ، پژوهشگر بازار مسکن هم در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت : رونق مسکن بدون خروج اقتصاد از رکود امکان پذیر نیست و تزریق وام و اعتبارات همراه باافزایش رشد اقتصادی در بخشهای دیگر می تواند تاثیر گذار باشد.
وی گفت:مطالعات ادوار گذشته بیانگر این است که افزایش اعتبارات با فاصله زمانی تاثیر گذار است و بازار را بلافاصله از حالت رکود خارج نمی کند.
یزدانی تاکید کرد : به تدریج نشانه های خروج آرام مسکن از رکود مشاهده می شود اما هنوز نمی توانیم بگویم بازار رونق گرفته است.
کارشناس مسکن تاکید کرد: رونق مسکن نیازمند بازده زمانی یک تا 10 ساله است اما شاهد رونق مشابه با سالهای 86،68-91 در بازار مسکن نخواهیم بود چرا که عمده رونق ها بر مبنایی اوج گیری تقاضای سرمایه ای و بعضا فعالیت های سوداگرانه بوده است و در این دوره رونقی که اتفاق خواهد افتاد با رشد آرام تولید و رشد آرام تر قیمت خواهد بود.
یزدانی تصریح کرد: ترکیبی از از وام ،رشد درآمد سالیانه خانوار و رشد اقتصادی باعث خروج مسکن از رکود می شود.
کارشناس مسکن گفت : با بررسی روندهای اقتصادی کشور در سال آینده رشد اقتصادی ما افزایش پیدا می کند و با تقاضای موثر در سال آینده رونق نسبی در تولید و افزایش کمتری در قیمت بوجود می اید.
وی افزود: تدبیر و رشد اقتصادی باید همراه رونق در صنعت وتولید باشد تا حجم تقاضا برای خرید افزایش داشته باشد.
وی افزود: مشکل اصلی مسکن این است که توان خرید اندک است و پرداخت تسهیلات بخشی از این نقصان تقاضای موثر را کم می کند و همه جای دنیا اصل بر این است که خرید مسکن متکی بر درآمدهای آتی خانوار است نه متکی بر درآمد های گذشته باشد.
یزدانی گفت: حدود 40 درصد از فراد جز گروه های فقیر و کم درآمدندکه توان دریافت وام را ندارند و عده ای نیز توان تجمیع شده مالی ندارند ونمی توانند وارد بازار ملکی شوند.
کاهش 41درصدی اقساط پرداختی
دولت به دنبال فراهمسازی بستر مسکندار شدن خانوارهای متوسط و زوجهای جوان از طریق توانمندسازی آنها و افزایش مبلغ تسهیلا ت ، با دستور رئیسجمهوری کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن یکم را تک رقمی کرد و نرخ سود سپرده صندوق پس انداز یکم در تمامی شعب بانک مسکن اجرایی شد این خبر باعث شد که متقاضیان این روز ها برای ثبت نام بیشتر خرید کنند.
به گفته محمد هاشم بت شکن مدیرعامل بانکمسکن ؛ نرخ سود تسهیلات 80 میلیونی خرید مسکن به 9.5 درصد کاهش یافته است. این اقدام کاهش 41درصدی اقساط پرداختی متقاضیان را به همراه خواهد شد. همچنین سود 9.5 درصدی شامل متقاضیانی هم می شود که موعد دریافت تسهیلاتشان از صندوق یکم شده است .
مدیرعامل بانک مسکن اظهار داشت: در یک سال گذشته سبد کاملی از محصولات برای خرید و ساخت مسکن تهیه کردیم.
وی گفت: مبلغ قسط برای تسهیلات 60 میلیون تومانی (که به طور متوسط در سطح کشور در نظر گرفته شده است) در بافتهای فرسوده شهری به 512 هزار تومان و تسهیلات با نرخ 9.5 درصدی به 557 هزار تومان کاهش یافته است.
عرضه مسکن همچنان بیشتر از تقاضاست
حسام عقبایی رئیس اتحادیه مشاوران املاک هم در گفتگو با خبرنگار
خبرگزاری صداو سیما گفت: به دلیل اینکه عرضه در بازار مسکن زیاد است تا پایان سال ثبات نسبی در بازار حاکم می شود
وی با اشاره به رشد 20 درصدی معاملات مسکن شهر تهران و پنج ماهه نخست سال جاری گفت : حجم معاملات باید در حدی باشد که شاهد جهش معاملات در نیمه دوم سال جاری باشیم، چون در سال انتخابات قرار داریم و تقریبا از اسفندماه معاملات افت میکند.
وی ادامه داد: برعکس تهران در کل کشور شاهد سیر نزولی معاملات هستیم بهطور مثال در مرداد امسال 59 هزار و 986 قرارداد خرید و فروش در کل کشور امضاء شد که این رقم در مرداد سال گذشته 90 هزار قرارداد بود که کاهش 80 تا 70 درصد را نشان میدهد، علت اصلی این است که رونق مسکن معمولا از پایتخت نشأت میگیرد.
عقبایی تصریح کرد : قیمت خرید و فروش در سال 95 نسبت به سال 92 تغییر چندانی نداشته است و حتی در برخی نقاط شاهد کاهش قیمت هم بودهایم.
بنابراین گزارش این روزها شاهد افزایش روز افزون ثبت نام برای دریافت تسهیلات مسکن هستیم اما میزان نقدینگی در دستان مردم سرنوشت رونق یا رکود این بازار را رقم می زند.
متقاضیان واقعی مسکن نیز هر زمان نیاز به مسکن دارند ، خریداری کنند و نگران افزایش قیمت مسکن نباشند ، زیرا رونق بازار مسکن هم به معنی افزایش قیمت نخواهد بود.