مزیت مطلق تولید و صادرات گیاهان دارویی در ایران با 8 هزار گونه
یک کارآفرین در حوزه گیاهان دارویی گفت : صادرات گیاهان دارویی فرصتی طلایی برای اقتصاد ایران است و باید مسئولان توجهی ویژه داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ داوود احمدیان با اعلام اینکه گیاهان دارویی از مواهب الهی است، افزود: چنانچه برنامه ریزی اصولی در شیوه تولید و بازاریابی این گیاهان صورت گیرد میتواند علاوه بر درمان بیماریها سبب ایجاد اشتغال مولد، جلوگیری از تخریب جنگلها، مراتع و حفظ محیط زیست شود.
وی همچنین اظهارداشت: گسترش تولید و صنعت گیاهان دارویی موجب توسعه اقتصادی، افزایش اشتغال، کاهش نرخ بیکاری، گسترش صادرات غیر نفتی و غیره در کشور خواهد شد.
کار آفرین حوزه گیاهان دارویی گفت: دستیابی به رشد اقتصاد پایدار یکی از اهداف کشورهای در حال توسعه است و شناخت عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی اهمیت ویژهای دارد.
وی افزود: توسعه تولیدات غیر نفتی ضمن بهبود وضع اقتصادی داخلی سبب افزایش صادرات میشود و این امر ضرورت توجه به نقش کشاورزی و منابع طبیعی در ایجاد بستر مناسب برای توسعه صادرات را برجستهتر می کند.
احمدیان در ادامه با بیان اینکه توسعه کشت و تولید گیاهان دارویی در کشور نقش بسزایی در رونق اقتصادی و اشتغالزایی دارد ، اظهار داشت : ایران به لحاظ ویژگیهای اقلیمی و تنوع آب و هوایی از مناطق مهم رویش گیاهان دارویی در دنیا است.
وی با بیان اینکه ایران با برخورداری از گونههای متنوع گیاهان دارویی شرایط ویژه و مناسبی برای سرمایه گذاری در این زمینه دارد، بیان داشت: گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تأمین بهداشت و سلامت جوامع هم به لحاظ درمان و هم پیشگیری از بیماریها برخوردار هستند.
این کارآفرین برتر تصریح کرد : گیاهان دارویی جزء ذخایر منابع طبیعی هستند و بسیاری از کشورها کم یا زیاد از چنین منبعی برخوردارند که نوع، تعداد و تنوع گونههای گیاهی بر اساس شرایط و موقعیت جغرافیایی هر منطقه متفاوت است.
وی بر اهمیت موضوع فرآوری گیاهان دارویی در سطح کشور تاکید کرد و افزود: ایجاد صنایع فرآوری در زمینه گیاهان دارویی منجر به پویایی اقتصادی در جامعه میشود.
احمدیان ادامه داد: متکی بودن اقتصاد ایران بر درآمـدهای نفتـی و تاثیرپذیری درآمدها از مسائل سیاسی و اقتصادی آسیب پذیری اقتصاد کشور را موجب شده بنابراین یکی از راههای مقابله با این چالش توسـعه تولیدات با ارزش افزوده بالاست که ضمن بهبود وضع اقتصاد داخلی سبب افـزایش صادرات غیر نفتی میشود.
وی در مصاحبه با رادیو اقتصاد همچنین ارزش دارویی، تقاضای بازار و سـطح فـرآوری را از مهـمتـرین شاخصهای سنجش اقتصادی یک گیـاه دارویـی برشمرد و گفت: گیاهان دارویـی یکـی از منـابع بسـیار ارزشـمند در گستــره وسیـع منابع طبیعی ایران هستند که در صـورت شـناخت علمـی، کشت، توسعه و بهره برداری صحیح میتوانند نقـش مهمـی در سلامت جامعه، اشتغالزایی و صـادرات غیرنفتـی داشـته باشـند.
کارآفرین عرصه گیاهان دارویی بر ضرورت هدایت کشاورزان به سمت پرورش گیاهان دارویی با ارزش افزوده بالا در کشور تاکید کرد و افزود: گیاهان دارویی امروز به عنوان طلای سبز در دنیا شهره عام و خاص هستند.
وی با با بیان اینکه در حال حاضر سهم تجارت گیاهان دارویی کشور چین، مالزی و هند در سطح دنیا مثال زدنی است، اظهارداشت: افزایش سهم تجارت ایران از گیاهان دارویی با توجه به تنوع آب و هوایی و امکان رویش اکثـر گیاهـان با ارزش دارویی در کشور دور از دسترس نیست.
احمدیان با بیان اینکه گیاه «جینکو» بیشترین سهم را در تجارت گیاهان دارویی دنیا دارد، افزود: متاسفانه در ایران به این گیاه توجه خاصی نمیشود.
کارآفرین حوزه گیاهان دارویی اظهارداشت: وجـود استعدادهای بالقوه عظیم ملی و نیـز فرهنـگ اسـتفاده از گیاهـان دارویی در کشور و جایگاه گیاهان دارویـی در توسـعه اقتصـادی، زیست محیطی و اشتغالزایی به حدیست که میتوان امـروزه روند تعمیق و احیای این مهم را به ویـژه در جهـت افـزایش صـادرات غیرنفتی به عنوان یکی از شاخههای اصلی توسعه اقتصاد ملی در کشور مد نظر قرارداد.
وی گفت : اگـر بـه ایـن مقولـه بـه صـورت یـک ضرورت ملـی و در چـارچوب یـک برنامـه مشـخص و بـا نگرش سیستماتیک و جامع نگرانـه عنایـت شـود میتواند عـلاوه بـر دستیابی به مدیریت توسعه پایدار در این بخش بالاخص در ابعـاد کلان توسعه اقتصادی– زیست محیطـی، بهداشـتی (خودکفایی دارویی)، اشتغال، امنیت غذایی و ذخایز ژنتیکی در عرصه ملـی و جهانی به عنوان یک منبع درآمـد ارزی بـرای کشـور محسـوب و ایفای نقش کند.
احمدیان یادآور شد : کشت و برداشت گیاهان دارویی از ظرفیتهای موجود برای کمک به اقتصاد داخلی است از اینرو میطلبد همگان به این مهم توجهی ویژه داشته باشند.
به هرحال بر اساس سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی کشور، ایران دارای 11 اقلیم از 13 اقلیم شناخته شده جهان است و تعداد گونههای گیاهی ایران هشت هزار گونه و از نظر تنوع دو برابر اروپاست.
توسعه کشت و صنعتی شدن گیاهان دارویی نقش مهمی درحفظ گونههای مختلف، ایجاد ارزش افزوده و افزایش حجم تجارت جهانی گیاهان دارویی دارد.
در سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی آمده است که حجم تجارت جهانی گیاهان دارویی در جهان در سال 2010 افزون بر 100 میلیارد دلار بوده است که پیش بینی میشود گردش مالی متمرکز بر گیاهان دارویی و داروهای گیاهی در سال 2050 به پنج هزار میلیارد دلار برسد.
با توجه به ارز آور بودن گیاهان دارویی ونقش این مهم در توسعه اقتصادی توجه بیش از پیش به تحقیق و پژوهش، توسعه کشت گیاهان دارویی، ایجاد بانک ژن گونههای در حال انقراض برای تولید انبوه این گیاهان و تقویت صنعت فرآوری و صادرات آن به کشورهای متقاضی از راهکارهای اساسی برای حمایت و توسعه گیاهان دارویی است.
بدون شک برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و استفاده از ظرفیتهای داخلی باید به سمت صنایع تبدیلی رفت که بتواند ارزش افزوده مناسبی را برای تولیدات داخلی فراهم کند. کاری که با تولید داروهایی با منشأ گیاهی هم مرهمی بر درد بیماران کشور و هم تقویت کنندهای برای اقتصاد مقاومتی است.
توسعه صادرات غیرنفتی و رهایی از درآمد تک محصولی از اهداف نظام اقتصادی ایران در جهت استقلال، خودکفایی و تحصیل ارز است. در این راستا توجه به کالاهایی که امکان بالقوه برای صادرات آنها وجود داردمثل گیاهان دارویی ضروری است.