سازمان ملل متحد،
بازگشت آوارگان افغان از پاکستان سرعت گرفت
تعداد آوارگان افغان که در ماه گذشته از پاکستان به کشور خود بازگشتند نسبت به ماه قبل تر بیش از پنج برابر افزایش یافت .
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از خبرگزاری رویترز از اسلام آباد، کمیساریای عالی آوارگان سازمان ملل متحد روز سه شنبه اعلام کرد تعداد آوارگان افغان که در ماه اوت از پاکستان به کشور خود بازگشتند نسبت به ماه ژوئیه بیش از پنج برابر افزایش یافت که افزایش آزار و اذیت ها در پاکستان و تشدید قواعد مربوط به سفر آوارگان از پاکستان به کشور زادگاه خود به عنوان دلایل این امر در نظر گرفته می شود.
نقش پاکستان
پاکستان میزبان دومین جمعیت بزرگ آوارگان در جهان است. حدود دو میلیون و پانصد هزار تبعه افغان در این کشور زندگی می کنند. بسیاری از این افراد از زمان تهاجم نظامی شوروی سابق به افغانستان در سال 1979 میلادی در پاکستان به سر می برند.
تا همین اواخر آوارگان افغان برای عبور از مرز دو کشور و سر زدن به اقوام خود در افغانستان به گذرنامه و یا اخذ روادید نیازی نداشتند.
ولی در پی درگیری های ماه ژوئن میان نیروهای پاکستانی و افغان در مرز دو کشور که باعث کشته شدن چهار نفر شد مقامات پاکستان شروع به اخذ این قبیل مدارک در مرز کرده است. دو کشور دو هزار و ششصد کیلومتر مرز مشترک دارند.
کمیسر عالی آوارگان سازمان ملل اعلام کرد در ماه اوت بیش از شصت و هفت هزار و پنجاه نفر آواره افغان به صورت دائمی به کشور خود بازگشتند. این رقم در ماه قبل دوازده هزار و 962 نفر و در ماه ژوئن نیز 1250 نفر بود.
گذر گاه تورخام
باریانی میانخل، رئیس شورای عالی آوارگان افغان در استان خیبر پختونخوا پاکستان می گوید:«دلیل اصلی این امر بسته شدن گذرگاه مرزی تورخام (بعد از درگیری های مرزی اخیر) است زیرا این افراد می خواهند در مرزها به آسانی تردد کنند و این امر در شرایط فعلی متوقف شده است.»
تورخام در یکصد و هشتاد کیلومتری شمال غرب اسلام آباد، پایتخت پاکستان و یکصد و هفتاد کیلومتری شرق کابل، پایتخت افغانستان قرار دارد.
میانخل افزود:«این افراد در آن سوی مرز، برادر و خویشاوندانی دارند و به همین سبب محدودیت های مرزی، دلیل اصلی رجعت آنها به شمار می رود.»
وی افزود پلیس پاکستان به صورت روز افزون از آوارگان افغان، رشوه درخواست می کند و در صورتی که این مبلغ به آنها داده نشود شروع به آزار و اذیت آوارگان کرده و لوازم آنها را توقیف می کنند. این درحالی است پاکستان آزار و اذیت آوارگان افغان را تکذیب میکند.