کارشناس سیاسی: چین، آ سه آن را دچار تفرقه کرده است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیون الجزیره، کارشناس سیاسی تصریح کرد چین از ترکیب رویکرد اعمال فشار و نشان دادن چهره خواهان همکاری، آسه آن را دچار تفرقه کرده است.
نشست سران گروه آسه آن امروز در شهر وینتیان پایتخت لائوس شروع می شود. آزمایشهای موشکی اخیر کره شمالی و مناقشه های ارضی در آبهای دریای چین جنوبی از اصلی ترین موضوعات مطرح در این نشست است. آسه آن که ده عضو دارد در تلاش بوده است به نهادی شبیه اتحادیه اروپا تبدیل شود که کشورهای عضو، بیشتر درهم تنیده باشند. اما اختلاف ها برسر مسائل اقتصادی و سیاسی و امنیتی سبب کند شدن این روند شده است.
یان می شی از کارشناسان موسسه تحقیقاتی موسوم به گروه بین المللی بحران در این خصوص گفت:«در ماه ژوئیه حکم محکمی درباره مناقشه های سرزمینی در آبهای دریای چین جنوبی مطرح شد که بسیار حائز اهمیت است. ظاهرا چین در اعمال فشار بر متحدانش در اسه آن موفق بوده است تا آنها از مواضع قبلی خود درباره این مناقشه سرزمینی، عقب نشینی کنند. آسه آن درباره مناقشه سرزمینی مذکور به شدت دچار دودستگی است. لائوس متحد قوی چین است و از نظر اقتصادی به شدت به چین وابسته است. حال، همین کشور لائوس ریاست دوره ای آسه آن را برعهده دارد. لائوس در جایگاه رئیس اسه آن می تواند بر تعیین دستورجلسه نشست امسال تاثیر بسزایی بگذارد و این مسئله بسیار اهمیت دارد. چین در اعمال فشار بر کامبوج نیز درخصوص مسئله فوق، بسیار موفق بوده است. این کارهای چین سبب شده است آسه آن از درون دچار تفرقه شود. البته چین از سوی دیگر، اینگونه وانمود می کند که خواهان همکاری و ابراز حسن نیت برای حل برخی از مسائل مذکور است. درواقع، چین با ترکیب دو رویکرد اعمال فشار و ابراز حسن نیت، بسیار موفق عمل کرده و باعث شده است آسه آن وارد حوزه حکمیت درباره مناقشه سرزمینی مذکور نشود.»
وی در ادامه افزود:« چین از نقشی که در مناقشه سرزمینی آبهای دریای چین جنوبی ایفا کرده بسیار ناراحت است. چین معتقد است آمریکا، به نوعی فیلیپین را تحریک می کند تا با چین جنجال آفرینی داشته باشد. اما تنشهایی که اخیرا بین باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و رئیس جمهور فیلیپین بوجود آمده است، می تواند بر اعمال نفوذ آمریکا در قضیه مناقشه سرزمینی مذکور، تاثیر منفی بگذارد.»