گفتگوی ویژه خبری؛
انارکی: اختصاص 95 درصد تسهیلات به مسکن
عضو هیئت مدیره بانک مسکن گفت: 93 تا 95 درصد تسهیلات بانک مسکن به حوزه مسکن اختصاص دارد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، ابوالقاسم رحیمی انارکی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با بیان اینکه سقف تسهیلات بانک مسکن از سال 84 تا سال 92 تغییری نکرد، افزود: نخستین بار در آذر سال 1392 سقف تسهیلات از 20 میلیون به 35 میلیون تومان افزایش یافت.
وی گفت: در آن زمان نسبت تسهیلات به ارزش واحد مسکونی در تهران به طور متوسط کمتر از ده درصد و در شهرستان ها کمتر از 30 درصد و در شهرهای کوچک کمتر از 50 درصد بود.
رحیمی انارکی ادامه داد: بانک مسکن در مرحله نخست سقف تسهیلات از محل اوراق حق تقدم را به 60 میلیون تومان افزایش داد و حساب صندوق پس انداز مسکن یکم را با سقف تسهیلات 80 میلیون تومان برای تهران، 60 میلیون تومان برای مراکز استان ها و شهرهای بالای 200 هزار نفر و 40 میلیون تومان برای دیگر شهرها از خرداد سال 94 معرفی و شروع به افتتاح حساب کرد.
وی اضافه کرد: در ادامه در انتهای سال 94 موفق شدیم مجوز اعطای تسهیلات به زوجین را در صندوق پس انداز مسکن یکم مجموعاً بر روی یک واحد گرفتیم.
در ادامه رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: انتظار داریم که بانک مسکن به عنوان یک بانک تخصصی در حوزه مسکن در پی سودآوری نباشد و بیشتر به دنبال توسعه بخش مسکن باشد.
محمدرضا رضایی افزود: بانک مسکن هر کاری انجام دهد در خروج مسکن از رکود بیشتر از 30 درصد نمی تواند نقش داشته باشد و باید نگاه حاکمیتی فراتر از بانک مسکن باشد.
وی گفت: تسهیلات اوراق مسکن و صندوق برای افراد متوسط جامعه به بالا کارآیی دارد امّا برای کمک به دهک های پایین جامعه تأثیر زیادی نداشته است.
در ادامه رحیمی انارکی با اشاره به اینکه بانک مسکن دولتی است گفت: گروه های هدف ما بخشی از دهک های سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم و بخشی از دهک هشتم هستند و دهک های یک و دو با توجه به اینکه توان مالی ندارند به هر شکلی هم به آنها کمک کنیم در پرداخت اقساط با مشکل مواجه می شوند.
در ادامه رضایی رئیس کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه انتظار داریم بانک مسکن اساسنامه خود را عوض کند گفت: این بانک باید به دهک های پایین جامعه توجه کند زیرا آن ها هم حق دارند صاحب خانه شوند.
عضو هیئت مدیره بانک مسکن گفت: برای دهک های یک و دو جامعه باید از سیاست های حمایتی از جمله تأمین مسکن به صورت رایگان استفاده شود.
رحیمی انارکی در پاسخ به این پرسش که چرا مدت پرداخت اقساط را طولانی تر نمی کنید ؟ افزود: با توجه به فرمول محاسباتی که شورای پول و اعتبار از سال 86 تصویب کرد اقساط پلکانی برای بیش از 12 سال مقدور نیست.
وی درباره تسهیلات برای سازندگان واحدهای مسکونی گفت: این تسهیلات را برای تهران و کلان شهرها افزایش قابل توجهی دادیم.
رحیمی انارکی افزود: برای استفاده از فناوری های نوین، برای هر واحد، 150 میلیون تومان تسهیلات در نظر گرفتیم.
عضو هیئت مدیره بانک مسکن افزود: در 5 ماهه سال 1395 در بانک مسکن نسبت به مدت مشابه پارسال از نظر اعطای تسهیلات مشارکتی مدنی 100 درصد و از نظر تعداد واحد های مسکونی 50 درصد رشد داشتیم.
رحیمی انارکی گفت: در اجرای سیاست های تسهیل، سقف تسهیلات را افزایش دادیم و نیاز به رسوب منابع در بانک نیست .
وی اضافه کرد: به هیچ وجه منابعی مسدود نمی شود و سود تسهیلات مطابق نرخ مصوبه شورای پول و اعتبار ،18 درصد است.
در ادامه مدیر اجرایی کانون سراسری انبوه سازان در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: باید اراده کامل حاکمیتی معتقد باشد که بخش مسکن ، بخش پیشران و موتور محرکه اقتصاد و یکی از راهکارها ی اساسی خروج از رکود اقتصادی است.
روح الله رحیم پور با اشاره به اینکه اقدامات مثبتی در بانک مسکن انجام شده است افزود: همان گونه که نرخ سود تسهیلات خرید مسکن کاهش یافت، نرخ سود تسهیلات ساخت هم باید کاهش یابد.
وی با بیان اینکه در هیچ جای جهان نرخ سود تسهیلات بیشتر از نرخ تورم نیست گفت: نرخ سود تسهیلات ساخت مسکن باید به گونه ای باشد که سرمایه گذار برای سرمایه گذاری در بخش ساخت و تولید مسکن تشویق شود.
رحیم پور افزود: بر اساس آمار وزارت راه و شهرسازی در ده سال آینده برای تثبیت بازار مسکن باید سالانه حداقل یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود و در لایحه دولت برای برنامه ششم توسعه درباره مسکن نکته ای وجود ندارد.
وی اضافه کرد: بازار تولید مسکن رشد جزیی دارد اما رشد 50 درصدی مورد اشاره در این بازار وجود ندارد.
رحیم پور گفت: اگر از ساخت و ساز مسکن به ویژه بخش خصوصی حمایت نشود مشکلات مهمی از جمله حاشیه نشینی دامن گیر جامعه خواهد شد.
در ادامه رحیمی انارکی در پاسخ به این پرسش که چرا آمار صدور پروانه های ساخت مسکن در حال حاضر به نصف کاهش یافته است؟ گفت: حدود 2 میلیون و 400 هزار واحد مسکن مهر از سال 89 تا 92 شروع به ساخت شد بنابراین در آن زمان صدور پروانه های ساختمانی افزایش یافت.
وی افزود: به علت سیگنال هایی که بازار داده است قسمت عمده ای از منابع انبوه سازان و شرکت های ساختمانی و برخی از بانک ها و مؤسسات اعتباری به طرف ساخت واحد های لوکس رفته است و بخشی هم به مسکن مهر بنابراین اکنون منابع، قفل شده است زیرا این واحدهای لوکس به فروش نمی رسد و تکمیل مسکن مهر هم با مشکلاتی مواجه است بنابراین منابع ، آزاد نمی شود.
در ادامه فرهاد بیضایی کارشناس بازار مسکن در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: بانک مسکن باید یک بانک توسعه ای باشد امّا رفتارهای بانک مسکن در گذشته و نبود نظارت مناسب در این بانک موجب شد بانک مسکن در برخی جاها رفتارهای تجاری از خود نشان دهد.
وی با بیان اینکه منابع بانک مسکن فقط در حوزه مسکن صرف نمی شود افزود: بانک مسکن در سال 1393 بیش از 8 هزار میلیارد تومان تسهیلات بین بانکی اعطا کرده است.
در ادامه رحیمی انارکی با تکذیب این موضوع گفت: مجموع پرداختی بانک مسکن در سال 93 حداکثر 2 هزار میلیارد تومان بود و آن هم به علت تکلیف های بانک مرکزی است.
در ادامه رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه بانک مسکن بیشتر در پی سودآوری است گفت: بانک مسکن باید تعامل و همراهی بیشتری داشته باشد.
رضایی با بیان اینکه باید به سمت تولید مسکن برویم افزود: بیشتر تسهیلات بانک مسکن برای خرید است و نه ساخت.
وی گفت: صدور پروانه های ساختمانی طبق آمار شهرداری تهران در 5 ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال 13 درصد رشد داشته است و نه 50 درصد.
در ادامه رحیمی انارکی گفت: سقف تسهیلات بین بانکی پرداختی بانک مسکن در طول تاریخ، حداکثر 4 هزار و 600 میلیارد تومان است که امسال انجام شده است و 8 هزار میلیارد تومان، صحت ندارد.
وی افزود: 93 تا 95 درصد تسهیلات بانک مسکن به حوزه مسکن اختصاص دارد.
عضو هیئت مدیره بانک مسکن گفت: سرمایه نقدی که دولت در اختیار بانک مسکن قرار داده 700 میلیارد تومان است و بقیه آن یعنی حدود 3 هزار 500 میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی دارایی هاست.
رحیمی با بیان اینکهبرای انجام اقدامات توسعه ای باید سرمایه بانک مسکن افزایش یابد افزود: منابع ما از محل سپرده های غیرقرض الحسنه ای مردم است.
وی در پاسخ به این پرسش که مردم در چه زمانی وارد خرید و یا فروش مسکن شوند؟ گفت: پیش بینی ما این است که در بخش مسکن رشد حبابی نخواهیم داشت.
رحیمی انارکی با بیان اینکه امسال حرکت آهسته رشد قیمت را در 5 ماه شاهدیم افزود: قیمت واحدهای مسکونی حدود 4 تا 5 درصد رشد داشته است.
وی گفت: به نظر می رسد اکنون و تا چند ماه آینده بهترین زمان برای خرید واحد مسکونی است زیرا در حال خروج از رکود هستیم.