طرح فریز نفتی ترفندی برای مهار تولید نفت ایران است
کارشناس ارشد بازار انرژی گفت: طرح فریز نفتی تنها ناشی از رویکرد سیاسی عربستان نسبت به ایران برای مهار تولید وصادرات نفت کشور است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رضا پدیدار در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: طرح فریز نفتی به وسیله چهار کشور عربی از قبیل عربستان، قطر، امارات و کویت در زمستان سال گذشته مطرح شد و ایران همان زمان مخالف صریح خود را با اجرای این طرح اعلام کرد.
وی همچنین با اعلام اینکه تاکید ایران بر بازگشت به نظام سهمیهبندی است ، اظهار داشت: بازگشت به نظام سهمیه بندی و سقف تولید بین اعضای اوپک موجب کاهش مازاد تولید نفت در بازار و بهبود قیمت نفت خام میشود.
این کارشناس انرژی با بیان اینکه اوپک باید به نظام سهمیه بندی برای هر عضو و نظارت بر آن باز گردد تا قیمتهای جهانی نفت اصلاح شود، گفت: اوپک باید سهمیهای برای هر کشور تعیین کند چرا که این سازمان بدون تعیین سهمیه کشورها، معنی ندارد.
وی افزود: مواردی مانند تولید تاریخی، میزان ذخائر، جمعیت، مساحت کشور و میزان تولید ناخاص داخلی از جمله شاخصهای اصلی نظام سهمیه بندی به شمار میرود ولی ظرفیت تولید جاری و میزان ذخائر دو مؤلفه اصلی است که ضریب بالایی در تعیین سهمیه کشورهای عضو دارد.
پدیدار اظهار داشت : بازگشت به نظام سهمیه بندی موجب میشود که هر کشور براساس سقفی که برایش در نظر گرفته شده تولید کند و به این سقف پایبند باشد. با تعیین سقف تولید نفت خام برای هر کشور میتوان امید وار بود که مازاد تولید از بازار نفت جمع و احتمال افزایش قیمت نفت نیز وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه ایران امروز 2.1 تا 2.2 میلیون بشکه در روز نفت تولید میکند که با احتساب میعانات گازی این رقم به بیش از 2.6 میلیون بشکه در روز میرسد، گفت: این روند افزایشی باید تا سقف 3.5 میلیون بشکه درروز ادامه داشته باشد.
رئیس انجمن سازندگان تجهیزات نفت ایران افزود: طرح فریز نفتی برای ایران نه تنها هیچگونه جذابیتی ندارد بلکه خسارتهای فراوانی هم به دنبال دارد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه ایران به هیچ عنوان زیر بار فریز نفتی نمیرود، اظهارداشت: تعیین سهمیه واقعی در اوپک برای هر کشور صاحب نفت بهترین راهکار است.
پدیدار همچنین با اشاره به حضور وزیر نفت ایران در نشست آتی اوپک در الجزایر هم گفت: کشورهای عربی حوزه خلیج فارس طرح فریز نفتی را زمستان سال 94 مطرح کردند.
وی افزود: این کشورها نگرانند ایران بعد از برجام وارد عرصه تولید و فروش نفت خام و سایر منابع هیدروکربنی شود و بازارهای سنتی منطقه را در دست گیرد.
این کارشناس انرژی بیان داشت: طرح فریز نفتی تنها ناشی از رویکرد سیاسی عربستان نسبت به ایران برای مهار تولید وصادرات نفت کشور است. ایران با استفاده از حق قانونی خود در نشست الجزایر شرکت میکند اما در این نشست درباره طرح فریز نفتی اقدامی نخواهد کرد.
وی تصریح کرد : ایران باید در مذاکره با اوپک در وهله اول به دنبال بازگشت به سهم خود از تولید نفت اوپک در پنج سال گذشته باشد. ایران باید سهم پنج ساله گذشته را احیا و به سطح قبلی تولید نفت خود برسد.
پدیدار گفت : در حال حاضر ایران تمایل دارد تولید و صادرات نفت خود را با توجه به لغو محدودیتهای ناشی از تحریم افزایش دهد و به هیچ عنوان زیربار فریز نفتی نمیرود.
وی گفت : ایران قبل از تحریمها 4.2 میلیون بشکه در روز تولید نفت داشت که از این میزان 2.5 میلیون بشکه صادر و 1.6 تا 1.8 میلیون بشکه در داخل کشور به مصرف میرسید.
این کارشناس انرژی افزود: در زمان تحریمهای ظالمانه دشمنان علیه ایران شورای همکاری کشورهای خلیج فارس یا همان گروه GCC که متشکل از عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، قطر، عمان و کویت میشود بخش عمدهای از سهمیه ایران و کشور لیبی را در اختیار خود گرفته بودند.
وی بیان داشت: صادرات نفت ایران تا پیش از اجرای برجام بین یک میلیون تا یک میلیون 100 هزار بشکه در روز در نوسان بود.
وی همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا افزایش میزان تولید نفت به صلاح نسلهای آینده کشور است ، گفت : عزم دولت و مقامات مسئول کشور بر این که درآمد حاصل از فروش نفت تبدیل به ثروت ملی شود.
پدیدار با اشاره به اینکه قرار نیست منابع حاصل از نفت صرف هزینههای جاری دولت شود، یادآور شد : این افزایش تولید با توجه به قراردادهای توسعه ایی صنعت نفت و ضرورت سرمایه گذاری در زیرساختهای کشور برای نسلهای آینده در حال انجام است.