اتهام زنی علیه سپاه با هدف اعاده حیثیت
به نظر می رسد ادعای فرمانده نیروهای آمریکایی در خاورمیانه مبنی بر تنش آفرینی نیروی دریایی سپاه پاسداران در خلیج فارس، با هدف اعاده حیثیت نیروی دریای امریکا پس از بازداشت بازداشت ملوانان امریکایی در آبهای سرزمینی ایران باشد.
ژنرال ژوزف ووتلGen. Joseph Votel فرمانده مرکزی نیروهای آمریکایی در منطقه غرب آسیا (سنتکام) روز سه شنبه با ترتیب دادن کنفرانس مطبوعاتی در ساختمان پنتاگون در زمینه اخطارهای رد و بدل شده اخیر میان میان قایق های تندروی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ناوهای امریکایی در تنگه استراتژیک هرمز ادعاهایی را علیه نیروی دریایی سپاه پاسداران مطرح کرد که بازتاب گسترده ای در رسانه های خارجی داشت.
ژنرال امریکایی در این کنفرانس مطبوعاتی با متهم کردن نیروی دریایی سپاه پاسداران به رفتار غیر حرفه ای در خلیج فارس، سعی کرد این نیرو را به تنش آفرینی متهم کند و برای باور پذیری و مستند کردن ادعای خود در بخشی از سخنانش گفت، من شخصا ماه گذشته هنگامی که بر عرشه ناو یو اس اس نیورلئان و در حال عبور از تنگه هرمز بودم شاهد این رفتار آنها بودم. برخی از شما همراه من بودید. یک کشتی موشک انداز متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و سه قایق تندرو رفتاری تهاجمی را در نزدیکی کشتی ما به نمایش گذاشتند."
ووتل در این بخش از ادعاهایش سعی کرد اینگونه القا کند که ناو امریکایی در آبهای بین المللی بوده و خبرنگارانی هم که در عرشه حضور داشته اند شاهد این ماجرا بوده اند این در حالی است که احتمالا همه این برنامه ها سناریویی بوده تا ناو امریکایی آگاهانه با ورود به آبهای سرزمینی ایران و دریافت اخطار قایق های سپاه، این نیرو را به تنش آفرینی متهم کند.
ضمن اینکه عرض تنگه هرمز حداقل 56 کیلومتر بوده و این احتمال که ناو امریکایی وارد آبهای سرزمینی ایران شده باشد بسیار زیاد است. از سویی وقتی این ژنرال امریکایی خطاب به خبرنگاران می گوید برخی از شماها با من بودید نشان می دهد که ناو امریکایی با یک سناریوی از پیش طراحی شده با علم به اینکه با اخطار قایق های سپاه روبرو خواهد شد وارد آبهای ایران شده است و الا نیازی نبود فرماندهی سنتکام خبرنگاران را با خود به آنجا ببرد.
سوال اینجاست که هدف این ژنرال امریکایی از متهم کردن نیروی دریایی سپاه به تنش آفرینی در خلیج فارس چیست؟
به در پاسخ به این سوال به نظر می رسد مهمترین هدف این ژنرال امریکایی اعاده حیثیت برباد رفته نیروی دریایی امریکا در خلیج فارس پس از دستگیری تعدادی از ملوانان امریکایی در آبهای سرزمینی ایران است.
در تاریخ 22 دی ماه 1394 (13 ژانویه 2016) دو فروند قایق جنگی آمریکایی حامل 10 ملوان آمریکایی توسط نیروهای یگان دریایی سپاه پاسداران درآبهای سرزمینی ایران و در نزدیکی جزیره فارسی به جرم ورود غیر قانونی به این آبها دستگیر شدند و گزارش های مربوط به دستگیری ملوانان امریکایی در رسانه های جهان بازتاب گسترده ای داشت.
به نظر می رسد نیروی دریایی امریکا از این اقدام قانونی سپاه پاسداران در آبهای سرزمینی ایران، احساس می کند حیثیتش نه تنها در خلیج فارس بلکه در سراسر جهان مخدوش شده است بنابر این برای بازسازی و اعاده حیثیت خود سناریوی مظلوم نمایی و متهم کردن سپاه به تنش آفرینی در خلیج فارس را طراحی کرده است.
بر اساس این سناریو می توان احتمال داد که ممکن است ناوهای امریکایی دچار خطای محاسباتی نیز شوند و برای اعاده حیثیت خود دست به اقداماتی هم علیه قایق های تندرو سپاه در آبهای سرزمینی ایران بزنند که پیامدهای آن معلوم نیست قابل کنترل باشد.
شاید بر اساس همین سناریو، ژنرال ووتل در چارچوب اتهام زنی به سپاه، در کنفرانس مطبوعاتی خود به موضوع امنیت انتقال انرژی از تنگه هرمز و تاکتیک هایی برای ایجاد شکاف میان سپاه و مردم متوسل شد.
از سویی با توجه به تنش آفرینی عربستان و رژیم صهیونیستی علیه ایران، ممکن است که این دو رژیم هم در این سناریو سازی شریک باشند.
به ویژه اینکه ژنرال امریکایی در پاسخ به سوال از پیش طراحی شده خبرنگاری که ادعا کرد پس از توافق هسته ای که میان ایران و کشورهای پنج به علاوه یک منعقد شد ما شاهد آن بوده ایم که ایرانی ها برای نیروی دریایی آمریکا اسباب دردسر شده اند؛ گفت پس از توافق هسته ای، ما در رفتار ایرانی ها تغییری ندیدیم. به عقیده من این اقدام ها منشأ نگرانی محسوب می شود. من به عنوان یک مسئول نظامی، مسئولان ایرانی را نصیحت می کنم. ما به این مساله اهتمام می ورزیم و آن را با دقت دنبال می کنیم. سران سیاسی ایران می خواهند نفوذ خود را به منطقه تحمیل کنند. آنها از احساس مسئولیت برخوردار نیستند.
---------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد