شاهدایی همچنین از امضای تفاهمنامه با شرکتهای توتال و لینده در دوره پسابرجام خبرداد و افزود: در آینده 2 تفاهمنامه دیگر خارجی امضا می شود، ضمن این که زمان تفاهمنامه یکسال تا 14 ماه خواهد بود و پس از آن تفاهمنامه منجر به امضای قرارداد نهایی می شود.
*ظرفیت تولید تا 140 میلیون تن افزایش می یابد
مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: صنعت پتروشیمی از سال گذشته و پس از برجام روند توسعه را در پیش گرفته و مذاکرات برای توسعه از طریق سرمایه گذاران خارجی انجام شد.
مرضیه شاهدایی در نشست خبری افزود: در سه سال گذشته تولید محصولات پتروشیمی از نظر وزنی 15/5 درصد و صادرات آن 46 درصد رشد داشت در حالیکه در یک سال گذشته در تولید با 7 درصد و در صادرات محصولات پتروشیمی به وزن 18/8 میلیون تن و ارزش 9/6 میلیارد دلار با 12 درصد رشد مواجه بودیم.
وی با بیان اینکه سال های 95 و 96 سال های استثنایی برای پتروشیمی است گفت: در این دو سال طرح های پتروشیمی زیادی به بهره برداری می رسد.
شاهدایی افزود: از 7 طرح پتروشیمی تخت جمشید ماهشهر، پتروشیمی لرستان، اسید سولفوریک ارومیه، فاز دو پتروشیمی کاویان، پتروشیمی مرودشت ، پلی اتیلن مروارید و طرح پلی اتیلن پتروشیمی مهاباد از جمله طرح هایی است که 2200 میلیون یورو سرمایه گذاری برای آن انجام شده است تا کنون 5 طرح به بهره برداری رسید و در مجموع با راه اندازی کامل این 7 طرح، 4 میلیون تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور افزوده می شود.
شاهدایی با بیان اینکه تا پایان امسال 7 طرح دیگر پتروشیمی نیز به بهره برداری می رسد؛ فاز یک و دو خط لوله اتیلن غرب از عسلویه تا مهاباد و میاندوآب ، فاز دو پتروشیمی کارون، پلی اتیلن کردستان، فاز سه پتروشیمی تبریز، پتروشیمی انتخاب، پتروشیمی تخت جمشید پارس عسلویه و پتروشیمی دالاهو برای تولید پلی استایرن را هفت طرحی برشمرد که تا پایان امسال راه اندازی خواهد شد.
وی گفت: طرح های پتروشیمی که تا پایان امسال به بهره برداری می رسد دو میلیون و 500 هزار تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور اضافه می کند که با در نظر گرفتن 4 میلیون تن ظرفیت تولید ایجاد شده از 7 طرح به بهره برداری رسیده، تا پایان امسال شش میلیون و 500 هزار تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور اضافه می شود که 4500 میلیون یورو سرمایه گذاری نیاز دارد.
وی گفت: این در حالی است که طرح های پتروشیمی در دست اجرا برای سال 96 تا 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در نیمه اول سال آینده و تا پایان دولت یازدهم به بهره برداری می رسد.
مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: فاز یک پتروشیمی بوشهر، اولفین ایلام، مخازن متمرکز فاز یک عسلویه، متانول مرجان، پتروشیمی کاوه و پتروشیمی صدف از طرح های پتروشیمی است که در سال 96 به بهره برداری خواهد رسید و با سرمایه گذاری 3 هزار میلیون یورو ، 7 هزار تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور اضافه خواهد کرد.
شاهدایی افزود: در سال 94 ، تولید واقعی صنعت پتروشیمی 21 میلیون تن بود که در مقایسه با سال قبل از آن 7/7 درصد رشد داشت.
وی گفت: از 55 طرح پتروشیمی برنامه ریزی شده 15 طرح امسال و سال آینده به بهره برداری می رسد و برای 40 طرح باقی مانده 20 تا 22 هزار میلیون یورو سرمایه گذاری نیاز داریم.
شاهدایی افزود: برای خوراک گاز طبیعی 28 طرح را برای 10 سال آینده تعریف کردیم که برای اجرای آن به 30 میلیارد یورو سرمایه گذاری نیاز داریم.
وی تثبیت نرخ خوراک پتروشیمی را در یک سال گذشته از جمله اقداماتی برشمرد که به سرمایه گذاران امکان برنامه ریزی تا 10 سال آینده را اهداء می کند.
مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: هم اکنون ظرفیت نصب شده تولید محصولات پتروشیمی در کشور 60 میلیون تن است که تا 5 سال آینده به 100 میلیون تن و تا 10 سال آینده به 140 میلیون تن افزایش می یابد که این افزایش ظرفیت نیازمند جذب سرمایه گذاری خارجی است.
شاهدایی افزود: در همکاری با طرف های خارجی، برنامه ما انتقال دانش فنی به کشور است البته شرکت های خارجی نیز با توجه به مزیت برخورداری از خوراک ارزان و توانمندیهای ایران تمایل به همکاری با ما دارند ضمن اینکه پیش بینی آنها این است که ایران به قطب پتروشیمی جهان تبدیل می شود.
وی با بیان اینکه تا کنون دو تفاهم نامه با شرکت های توتال و لیندر امضاء کرده ایم گفت: در صنعت پتروشیمی یا صنعت نفت وقتی سرمایه گذار تصمیم به سرمایه گذاری می گیرد مراحلی نیاز است که تا برآورد فنی و اقتصادی را انجام دهد این تفاهم نامه ها نیز زمان های یکساله و چهارده ماهه دارند که بعد از این زمان، عقد قرارداد انجام می شود.
شاهدایی گفت: هم اکنون برای اجرای طرح های پتروشیمی می توانیم 70 تا 80 درصد از نیازها را در داخل کشور تامین کنیم. البته در فناوریهای جدید هم 50 درصد از تجهیزات از داخل کشور قابل تامین است.
مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با بیان اینکه آتش سوزی های اخیر در واحد های پتروشیمی ناشی از حمله سایبری نبوده است گفت: در یکی دو مورد شرکت های پتروشیمی که تجهیزاتی وارد کرده بودند در این تجهیزات بد افزارهایی مشاهده و کنترل شد.
شاهدایی افزود: کل خسارت آتش سوزی های اخیر محاسبه نشده است اما فقط در پتروشیمی بوعلی که بیمه خسارت آن را 60 میلیون یورو برآورد کرد برآورد ما خسارت بیش از 100 میلیون یورویی است.
وی گفت: در آتش سوزی پتروشیمی ماهشهر اینطور عنوان شده بود که انبار پتروشیمی خودبه خود آتش گرفته است اما با توجه به اعتصاباتی که انجام شده بود موضوع شک برانگیز بود از این رو از نیروهای اطلاعاتی و امنیتی درخواست کردیم به موضوع ورود کنند.