کمالوندی همچنین در پاسخ به سوالی درباره بازطراحی راکتور اراک اظهار داشت: دو هفته قبل، هیاتی از طرف ایران به چین سفر کرده و الان دو طرف در حال مذاکره هستند.
وی با بیان اینکه طرف چینی تحت عنوان caea شرکتی است که به فعالیت های هسته ای چین نظارت دارد ، از معاهده پیش نویس قراردادهای بازطراحی راکتور اراک خبر داد و گفت: این قراردادها همانند قراردادهای تیپ نیست که کارفرما و پیمانکار وجود داشته باشد بلکه های خواسته های متعدد و متنوعی وجود دارد که نیاز به مذاکرات مختلف دارد.
کمالوندی با بیان اینکه پیش نویس قراردادهای متناسب با خواسته های ما تهیه شده است اظهار داشت: در ارتباط با طراحی کار معطل نشده و به سرعت جلو می رود و طراحی توسط مهندسین ما انجام می شود.
وی خاطرنشان کرد: مذاکرات امری زمانبر هست و بعضا می تواند همزمان با آن، کارهای عملی و طراحی شروع شود.
کمالوندی درخصوص نحوه همکاری اروپایی ها اظهار داشت: در بخش تامین تجهیزات ، علاوه بر چینی ها کمک بقیه کشورها را هم خواهیم داشت که بر اساس سند رسمی، بقیه کشورها در این زمینه متعهد شدند و قرار است کمک کنند.
وی با بیان اینکه کشورهای غربی روی کاغذ در این خصوص تعهد داده اند، گفت: در زمان نصب تجهیزات باید درباره تعهد آنها قضاوت کرد. دلیلی نمی بینیم با این پروژه های بزرگ بین المللی، کشورهای اروپایی همراهی نکنند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: الان موقع دادن تجهیزات نیست بلکه مرحله طراحی است. بعد از آن، مرحله بازبینی طراحی و بعد طراحی تفصیلی است که حدود دو سال زمان می برد و بعد از آن، کار عملی بر روی زمین شروع می شود.
وی با اشاره به همکاری های ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: براساس گزارشی که اخیرا آقای آمانو ارائه داد در سال 2015، 10 نیروگاه جدید وارد مدار شده است. این در حالی است که تا آخر سال 2015، 444 نیروگاه در 30 کشور دنیا راه اندازی شده بود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه با بیان اینکه براساس این گزارش 65 نیروگاه هسته ای در دنیا در حال ساخت است اظهار داشت: عمده این واحدها در منطقه آسیا و 70 درصد آنها در کشور چین متمرکز شده است.
به گفته کمالوندی،آژانس بین المللی انرژی اتمی با 182 کشور قرارداد پادمانی و با 128 کشور قرارداد پروتکلی دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی پیرامون درز اطلاعات هسته ای ایران از آژانس هم گفت: در این خصوص ما یادداشت اعتراضی دادیم و آژانس هم یادداشت داد و معاون آژانس در ملاقاتی که با آقای نجفی داشتند اطمینان دادند که اطلاعاتی از آژانس درز نکرده است.
کمالوندی گفت: در زمان پروتکل الحاقی، ما بر اساس برجام برنامه بلندمدت خود را در روز اجرای برجام به آژانس می دادیم و آژانس هم این برنامه را با کشورهای 1+5 به مشارکت می گذاشت.
وی افزود: فکر می کنیم درز این اطلاعات با اهداف خاص سیاسی و جناحی داخل آمریکا مربوط است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: انتشار این اطلاعات با هدف تحت فشار قراردادن دولت آمریکا بود. آقای دیوید آلبرایت که انتقادات زیادی به دولت آمریکا دارد این اطلاعات را در سایت خود قرار داد.
کمالوندی در پاسخ به سوالی درخصوص تزریق گاز نیز گفت: برنامه تزریق گاز براساس برنامه بلندمدت پیش می رود و علت اینکه به بعضی ماشین ها در مقاطع خاصی گاز تزریق می شود یک اقدام فنی است و براساس برنامه ارائه شده کار انجام می دهیم و حتی یک روز هم در این زمینه عقب نیستیم.
خبرنگار دیگری درباره اطلاعیه وزارت علوم برای حذف برخی از رشته های پزشکی هسته ای و پرتو پزشکی از لیست رشته های تحصیلی پرسید که کمالوندی پاسخ داد: مدیریت منابع انسانی پزشکی هسته ای مربوط به وزارت بهداشت است و اگر تشخیص می دهد در جایی مازاد نیرو دارد اقدام می کند و ما کار خاصی انجام نمی دهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: پنج هزار مرکز پرتو درمانی در کشور وجود دارد که باید کادر آن تامین شود؛ با این حال محدودیتی از جانب ما وجود ندارد و از جانب برجام هم حوزه ممنوعه ای نیست.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص خرابکاری های صنعتی اظهار داشت: ما در موارد زیادی عیب تجهیزات و دستگاه ها را پیدا کردیم و دوباره از آنها استفاده کردیم. خرابکاری صنعتی در سطح دنیا وجود دارد و ما هم در این زمینه هدف هستیم؛ با این حال حتی اگر هدف هم نبودیم باید حساسیت بیشتری باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: ما بهترین آزمایشگاه ضدخرابکاری را داریم و نمایشگاه یافته های خرابکاری صنعتی هم در حال حاضر دایر است که شاید بشود بخشی از آن را برای مردم نمایش داد.
کمالوندی در پاسخ به سوال دیگری درباره متقاضیان آب سنگین ساخته شده توسط ایران هم گفت: عمده کشورهای متقاضی از اروپایی ها هستند، کشورهای جهان سوم عمدتا نمی توانند از آب سنگین استفاده کنند و ما هم در حالی که 20 تن تولید می کنیم شاید میزان مصرف ما 200 کیلو باشد و بقیه آن مازاد است.
به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی، فروش 39 تن آب سنگین به روسیه در حال طی مراحل نهایی است و مبلغ آن به یورو پرداخت می شود ضمن اینکه آب سنگینی که به آمریکا فروختیم هم به یورو دریافت شد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه اینکه اگر برجام نبود چه اتفاقی در صنعت هسته ای می افتاد گفت: برجام، حسن هایی دارد و ایراداتی هم دارد. نه می شود از برجام تعریف کرد و نه می شود گفت که چیز بدی است.
وی افزود: برجام آرامش نسبی ایجاد کرد و روابط بین المللی را باز کرده است و ما این شرایط را در صنعت هسته ای حس می کنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه پیش از این در کارگاه ها و نشست ها از ما دعوت نمی کردند و ادعایشان این بود که قطعنامه اجازه حضور ایران در این کارگاه ها و نشست ها را نمی دهد، با این حال دستاوردهای هسته ای ایران ریشه ها و بنیه هایی دارد که به یک کار 50 ساله در کشور بر می گردد.
وی خاطرنشان کرد: دو نکته را در این زمینه باید مدنظر داشته باشیم. اول اینکه آنچه را به دست آورده ایم حفظ کنیم که تلقی ما این است که توانسته ایم دستاوردهایمان را حفظ کنیم.
کمالوندی خاطرنشان کرد: شما باید سوخت تولید می کردید و مواد اولیه را تبدیل به سوخت می کردید. اگر این کار را انجام ندهید کار، نیمه تمام است. کار زمانی تمام می شود که همانطور که سوخت 20 درصد را تولید کردید سوخت نیروگاه بوشهر را هم تهیه کنید.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین با بیان اینکه تامین سوخت نیروگاه بوشهر نیازمند همکاری کشورهای دیگر است، گفت: ما می توانستیم سوخت نیروگاه بوشهر را با ریسک خودمان تامین کنیم اما اگر اتفاقی بیفتد، در دنیا این اتفاق را به کار ناقص علمی نسبت می دهند که استناد بین المللی ندارد.
وی گفت: اگر موسسات آمریکایی تاییدیه آب سنگین ما را نمی دادند هر چقدر هم می گفتیم کسی باور نمی کرد که ما چنین محصولی تولید کرده ایم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: برجام فضای بین المللی را باز کرده است و صنعت هسته ای هم به این فضا نیاز دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین در پاسخ به سوالی درخصوص کمیته سوخت مشترک گفت: نخستین جلسه این کمیته در حاشیه کمیسیون مشترک قبلی برای اجرای پاراگراف 59 ضمیمه یک ، تشکیل شد. مهمترین هدف، دشوار کردن برگشت پذیری سوخت به UF6 است.
به گفته کمالوندی این وضعیت باعث می شود که ما را از محدودیت داشتن 300 کیلو سوخت معاف کنند، کمیته مذکور در چند هفته آینده در حاشیه کنفرانس عمومی آژانس این معیارها را مشخص می کند.
وی خاطرنشان کرد: در برجام آمده است که این کارگروه ظرف یک سال از تاریخ اجرای برجام شرایط را مشخص می کند. این کمیته یک جلسه داشته و در یکی دو جلسه دیگر به جمع بندی می رسد. هدف این اقدام تبدیل سوخت به شرایطی است که بلافاصله نمی تواند به حالت قبل برگردد.
کمالوندی درباره تولید ایزوتوپ های پایدار نیز که در انحصار آمریکا و روسیه است گفت: یکی از خواسته های ما در برجام تولید ایزوتوپ های پایدار بود، دو آبشار از آبشار فوردو متشکل از 348 ماشین است که باید ایزوتوب پایدار تولید کند.
وی افزود: در این زمینه در فوردو تجربه خوبی خواهیم داشت و به این منظور چند جلسه با روس ها داشتیم و پیش نویس قرارداد آن تهیه شده است و بعد از بحث های حقوقی وارد فاز طراحی و اجرا خواهیم شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص اعدام جاسوس هسته ای اظهار داشت: شهرام امیری ارتباطی به سازمان نداشت و دانشمند هسته ای هم نبود. وی از طرق دیگر دسترسی های دیگری داشته و ماموریت وی جمع آوری اطلاعات بود. با این حال ساحت سازمان از این موضوع پاک است و اطلاعات بیشتر را هم از مراجع مربوطه دریافت کنید.
وی ادامه داد: سازمان انرژی اتمی مراقبت دائم دارد. در سازمان انرژی اتمی معاونت حفاظت امنیت یکی از موثرترین حفاظتها را به لحاظ ساختار و افراد داراست و تجربیاتی را در اختیار دارد که قابل توجه است.
کمالوندی همچنین در رابطه با دستگیری یک عضو تیم مذاکرهکننده به جرم جاسوسی گفت: در این رابطه ما هم به اندازه شما اطلاع داریم، اما سازمان از این مباحث کاملا دور است و مشکلی ندارد.
معاون رییس سازمان انرژی اتمی همچنین در بخش دیگری از مصاحبه خود ژنراتور گالیوم 68 را از رادیو داروهای عنوان کرد که ایران به عنوان پنجمین کشور توانسته است آن را تولید کند.
کمالوندی تولید ید MIBG فسفر32 برای بیمارات روماتوئیدی، ساماریوم 153EDTMP را از داروهای عنوان کرد که به مرحله تولید رسیده و افزود حدود 40 نوع رادیو دارو در کشور داریم که رد سال گذشته به کشورهای مختلف صادر شده است
وی تولید رزین های ایتریوم گلاس و ژنراتور رنیوم 188 را از رادیو دارودهایی ذکر کرد که در سال آتی به مرحله تولید می کرد و گفت : بهره گیری از استاندارد GMPدر دستور کار است که از اول سال آینده شروع می شود.
کمالوندی تولید مولیبدن 99 که در انحصار چند کشور است،ژنراتور تکسیم را از دیگر برنامه ای سازمان انؤژی اتمی برای تولید رادرو دارو در سال آتی عنوان کرد.
کمالوندی با اشاره به نیاز 10 سامانه پرتودهی چند منظوره در کشور برای استریل تجهزات یک بار مصرف و خدمات رسانی به 100 واح پزشکی اظهار داشت در حال حاضر دو سامانه در کشور در حال فعالیت هستند و در بازه زمانی میان مدت و بلند مدت به هشت واحد دیگر نیاز داریم.
وی همچنین گفت: سهم ایران از شتاب دهنده های خطی پزشکی 60 واحد و حدود نیم درصد از شتاب دهنده های خطی دنیا است وضع مطلوب برا ما 2 تا سه دشتگاه برای هر یک میلیون نفر است با این حساب حدود 40 دستگاه دیگر نیاز داریم که با باز شدن فضای بین المللی با شتاب بیشتر می توانیم کمبود ها را جبران کنیم.
معاون سازمان انرژی اتمی کم خطر سازی زباله های بیمارستانی و خطرزدایی از فاضلاب تهران و کلانشهرها و استفاده از شتاب دهنده ها در 9 کارخانه تایر سازی را از دیگر برنامه های آتی سازمان ذکر کرد .
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به برنامه اکتشاف هوایی کشور گفت: تاکنون 540 هزار کیلومتر از کشور برای شناسایی ذخایر کشور اکتشاف هوایی شده است که تکمیل آن حدود سه تا چهار سال زمان می برد و باید بعد از تشخیص اولیه وارد عملیات ژئوشیمی شویم.