در پی شکست های اخیر سعودی ها از مقاومت یمن؛
تلاش کمیته چهارجانبه برای رهایی عربستان از باتلاق یمن
سازمان ملل خواستار تشکیل کمیته مستقل بین المللی برای تحقیق درباره نقض حقوق بشر در یمن شد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما،
رای الیوم نوشت: نقشه راهی که کمیته چهارجانبه به دنبال آن است در درجه نخست هدفش حل بحران یمن نیست بلکه تلاشی برای بیرون آوردن عربستان و هم پیمانانش از باتلاق یمن است.اینکه «کمیته چهار گانه» مربوط به بحران یمن به ریاست جان کری وزیر خارجه آمریکا و مشارکت همتایان عربستانی،اماراتی و معاون وزیر خارجه انگلیس در شهر«جده» نشست برگزار کنند و یک «نقشه راه» جایگزین برای نقشه راهی که اسماعیل ولد الشیخ فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن ارائه کرد، مطرح کنند؛ این یعنی اذعان به شکست ولد الشیخ و بی طرف نبودن او است، همچنین معنای این مساله اذعان به بحران و بن بست بزرگی است که عربستان سعودی در یمن با آن مواجه است.
نقشه راهی که ولد الشیخ فرستاده سازمان ملل ارائه کرد شامل دیکته های توهین آمیز عربستان به هیات حوثی و صالح بود که بارزترین آنها تشکیل دولت جدید است که سوگند خود را در برابر عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری (مستعفی و فراری) یمن ادا می کند و در این دیکته ها از نیروهای حوثی و صالح خواسته شده است که از صنعا پایتخت عقب نشینی کنند تا پس از آن توافقنامه ای در ریاض یا مکه یعنی در خاک عربستان سعودی امضا شود، امری که به فروپاشی مذاکرات منجر شد.
نقشه راهی که کمیته چهارگانه به دنبال آن است در درجه نخست هدفش حل بحران یمن نیست بلکه تلاشی است برای بیرون آوردن عربستان و هم پیمانانش از باتلاق یمن و نتایج فاجعه باری که جنگ در این 17 ماه به بار آورد و هیچ نتیجه ملموسی برایش نداشت.
آمریکایی ها به شدن نگران افزایش تعداد کشته شدگان غیرنظامی وکودکان در یمن در بمباران مدرسه ها، مرغداری ها، بیمارستانها و مراسم عروسی به وسیله هواپیماهای«طوفان قاطعیت»هستند زیرا اینها با سلاح های آمریکایی کشته می شوند،امری که باعث می شود آمریکایی ها در کنار مسئولان عربستانی در معرض پیگردهای قضایی قرار گیرند.
آمریکایی ها این نگرانی را با اعزام هیاتی از وکلای مدافع نظامی آمریکایی برای آموزش همتاهای سعودی برای اجتناب از ارتکاب جنایت های جنگی در یمن نشان دادند.
سازمان ملل متحد نیز خواستار تشکیل کمیته مستقل بین المللی برای تحقیق درباره نقض حقوق بشر در این کشور شد.
آمریکا،عربستان سعودی را به سمت پرتگاه و گرفتاری در دام یمن سوق داد تا توان این کشور را از لحاظ مالی،سیاسی و انسانی کاهش دهد همانطور که صدام رئیس جمهور(معدوم) عراق را در دام کویت انداخت هنگامی که «آوریل گلاسپی» سفیر وقت آمریکا به وی اشاره کرد که کشورش نسبت به هرگونه حمله عراق به کویت اعتراضی نمی کند.
کمیته چهار گانه ای که دولت آمریکا برای ایجاد راه حل بحران یمن تشکیل داد ما را به یاد همتای آن می اندازد که بیست سال پیش تشکیل داد و نقشه راهی برای صلح در فلسطین اشغالی تدوین کرد،کمیته ای که تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس ریاستش را بر عهده گرفت و هیچگونه موفقیت قابل ذکری به استثنای افزایش شهرک سازی ها در سرزمینهای اشغالی به دست نیاورد.
ما بر این باور نیستیم که کمیته چهارگانه دوم از کمیته چهارگانه نخست بهتر باشد.
«عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان سعودی در کنفرانسی مطبوعاتی که با جان کری برگزار کرد، مخالفت اعضای کمیته چهارجانبه را با هر گونه اقدام یکجانبه طرف های بحران، اعلام کرد. به نظر می رسد اشاره اش به تشکیل شورای عالی سیاسی و انتخاب «صالح الصماد» به عنوان رئیس آن به وسیله ائتلاف حوثی- صالح و انتخاب وی به عنوان رئیس جمهور کشور و سپس تشکیل دولت یمن است؛ اما عادل الجبیر فراموش کرد که تصمیم رهبران کشورش برای اعلام جنگ علیه یمن تصمیمی یکجانبه است.
هر گونه راه حل سیاسی باید واقعیت ها و تغییرات عملی در یمن را در نظر بگیرد و خواسته های همه طرف ها را بدون جانبداری از یک طرف علیه طرف دیگر برآورده سازد علاوه بر این سران عربستان نیز باید از رویکرد خود به عنوان وکیل و وصی یمن و مردم آن دست بردارند.