در سخنانی در نشست اقتصادی ایران و شیلی؛
ظریف: ایران امنترین و با ثباتترین کشور در منطقه پرتلاطم خاورمیانه
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست اقتصادی ایران و شیلی در سانتیاگو: زمان شروع برای روابط رو به گسترش دو کشور فرارسیده است.
به گزارش خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان صبح روز پنجشنبه به وقت محلی در نشست اقتصادی ایران و شیلی ضمن قدردانی از مهمان نوازی دولت و ملت شیلی، گفت: زمان شروع برای روابط رو به گسترش دو کشور فرا رسیده است.
وزیر امور خارجه ایران افزود: این اولین دیدار وزیر خارجه ایران از شیلی در 37 سال گذشته است و اگر سوابقی که مطالعه کردم اشتباه نباشد اولین دیدار یک وزیر خارجه ایران از شیلی از ابتدای برقراری روابط بین دو کشور است.
وی گفت: ما اراده دو دولت برای گسترش روابط همراه با بازگشایی سفارت شیلی در تهران را آغاز خوبی برای روابط همه جانبه با شیلی می دانیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: شیلی به عنوان یک کشور بزرگ، مهم و با توسعه و پیشرفت قابل ملاحظه در این منطقه و ایران به عنوان یک کشور تاثیرگذار در منطقه خلیج فارس و آسیای میانه می توانند علاوه بر همکاری های سیاسی و دیپلماتیک در صحنه های مختلف بین المللی از جمله سازمان ملل و جنبش عدم تعهد و سایر سازوکارهای بین المللی روابط اقتصادی مکمل یکدیگر را به صورت ویژه پیگیری کنند.
وزیر خارجه با بیان اینکه در سال 2015 شاهد توسعه نسبی روابط با شیلی بودیم و البته همه به خاطر دارند در دوران حکومتهای گذشته ایران و شیلی روابط گسترده اقتصادی داشتیم اما به دلیل ملاحظات اصولی ما، این روابط متوقف شد و بسیار خوشحالیم که در شیلی دموکراتیک روابط ما رو به گسترش خواهد بود و روابطی بسیار خوبی با دولت دموکراتیک در شیلی داریم.
وی ادامه داد: امکاناتی که دو کشور برای توسعه روابط دارند، بسیار گسترده است و آمادگی داریم از موفقیتهای شیلی در حوزه خصوصی سازی و جلب سرمایه گذاری خارجی استفاده کنیم. در این زمینه بخش خصوصی و دولتی ما آمادگی استفاده از تجربیات خوب و موفق دولت شیلی و بخش خصوصی این کشور را دارد.
ظریف افزود: آمادگی داریم در حوزه های مختلف اقتصادی برنامه روابط منسجم اقتصادی با شیلی را آغاز کنیم.
وی گفت: امروز در قالب یک هیات بزرگ اقتصادی در سانتیاگو هستیم که نشانگر اهمیتی است که ایران چه در بخش دولتی و چه خصوصی به روابط با آمریکای لاتین به صورت کلی و دولت شیلی به عنوان یک کشور صاحب قدرت و با اقتصاد بسیار پیشرفته آمریکای لاتین قائل است.
ظریف خاطرنشان کرد: معتقدیم این روابط می تواند به نفع دو کشور باشد.
وی گفت: در این هیات از بخش خصوصی، روسا و کارآفرینان مهم بنگاه های تاثیرگذار ایرانی حضور دارند. از ساخت و ساز تا کشاورزی، صنایع غذایی، انرژی و غیره تا حوزه های پیشرفته علم و فناوری. این هیات آماده مذاکره آشنایی و برقراری ارتباطات تجاری با همکاران و شرکای خود است.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: از طرف دیگر با حضور بخش های مهم حامی این همکاریها از بخش دولتی این آمادگی را در این هیات ایجاد کردیم که تفاهمات بخش خصوصی توسط بخش دولتی حمایت می شود. مسئولان کشتیرانی ایران در این هیات است با توجه به اینکه ایران می تواند دروازه ورود شیلی به آسیای میانه و خاورمیانه باشد. امکانات گسترده بندری ایران امکانات، راه آهن ایران، کریدور شمال - جنوب یک امکان ویژه برای تولیدکنندگان شیلیایی است که بتوانند از بنادر ایران و مسیر ترانزیتی ایران به یک بازار 400 میلیونی در منطقه ما دسترسی یابند، احتمالا با هزینه ای که قابل مقایسه با سایر روشهای اتصال به این بازارها نیست.
ظریف گفت: امکانات سرمایه گذاری در ایران به دلیل وجود بازار و نیروی انسانی غیرقابل مقایسه در منطقه ما وجود دارد.
وی اضافه کرد: ایران امن ترین و با ثبات ترین کشور در منطقه پر تلاطم خاورمیانه و آسیای میانه است و یک بازار امن با نیروی انسانی تحصیلکرده و قابل اتکا دارد. ایران پنجمین کشور دارنده نیروی فنی مهندسی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: همکارانی از بخش بانکی ایران به همراه داریم نماینده بانک مرکزی ایران آماده برقراری ارتباطات بانکی است تا بتوانیم در فضای پسابرجام ارتباطات خوبی را برای تسهیل همکاری بخش خصوصی فراهم کنیم.
وزیر امور خارجه افزود: بر اساس توافق هسته ای، محدودیت های بین المللی برای همکاری بانکی با ایران رفع شده و دوستان شیلیایی می توانند بدون نگرانی از واکنش منفی آمریکا و یا سایر کشورهای غربی با ایران وارد ارتباطات بانکی شوند و اگر فضاسازی های رسانه ای که توسط گروه های مخالف توافق هسته ای در آمریکا، دوستان را نگران کرده ما این آمادگی را داریم که از بخش کنترل دارایی های خارجی (اوفک) وزارت خزانه داری ایالات متحده برای بانکهایی که تمایل به همکاری با ایران دارند نامه آرامش بخش letter of comfort تهیه کنیم که بدون نگرانی بتوانند با ایران ارتباط داشته باشند. ضمن اینکه امکان ایجاد کارگزاری بین بانک مرکزی ایران و بانکهای شیلیایی با حضور مسئول مربوطه در بانک مرکزی ما فراهم است.
وی افزود: رئیس صندوق ضمانت صادرات در هیات حضور دارد که در این زمینه احیاد تضمینهای مختلف برای ارتباطات تجاری دوکشور را بررسی و ارائه دهند.
ظریف در ادامه، گفت: اطمینان دارم حضور گسترده بخش اقتصادی دو کشور زمینه مناسب و ارداه مناسب را برای همکاری دو کشور فراهم خواهد کرد و این همکاریها برای منافع دو ملت و کشور مهم خواهد بود و علیه هیچ کشور و گروه دیگری نیست و این همکاری برای توسعه هر دو منطقه و صلح و ثبات در مناطق مهمی که آنجا حضور داریم برای این مناطق بسیار مهم است.
وزیر امور خارجه افزود: از این فرصت استفاده می کنم و توافقی که امروز بین دولت کلمبیا و جنبش فارک صورت خواهد گرفت را تبریک می گویم بخصوص دوستان شیلیایی که نقش مستقیم و مثبتی در این زمینه داشتند و همچنین به دوستان کوبایی که در این زمینه موفقیت به دست آورند.
دیدار وزیر امور خارجه ایران با رئیس مجلس شیلی
وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با رییس مجلس شیلی گفت، آماده تبادل هیات های پارلمانی بهویژه گروههای دوستی پارلمانی هستیم.
رییس مجلس شیلی هم تصریح کرد: مطمین باشید سفر شما فصل جدیدی از روابط دو کشور را رقمخواهد زد.
وی افزود: شیلی کشوری جدی با کثرت سیاسی است اما سیاست خارجی آن توسط همه ارکان حکومت حمایت می شود. شیلی یک شریک قابل اعتماد برای ایران خواهد بود. با اشتیاق آماده گسرش روابط هستیم و پارلمان شیلی از روند رو به رشد روابط با ایران، استقبال می کند. جمعی از نمایندگان مجلس سنای شیلی هم با وزیر امور خارجه جداگانه دیدار کردند.
در این دیدار، درباره روابط دوجانبه، مسایل منطقه خاورمیانه و آمریکای لاتین تبادل نظر شد. این سناتورها خواستار سفر به ایران برای تقویت همکاریهای دو جانبه شدند.
دیدار وزیران امور خارجه ایران و شیلی
محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان پس از امضای یادداشت تفاهم برقراری مکانیسم مشورتهای سیاسی بین ایران و شیلی اظهار داشت: از دولت و مردم شیلی برای حمایت از مردم و دولت ایران برای احقاق حقوق هستهای و رسیدن به توافق هسته ای، قدردانی میکنم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: همواره در کنار مردم شیلی بوده ایم و در دوران استبداد روابط را با شیلی قطع کردیم و بعد از بازگشت دموکراسی، این روابط را مجددا برقرار کردیم چون به خواست مردم شیلی اهمیت می دهیم.
وی افزود: امروز بسیار خوشحالیم روابط گسترده سیاسی و اقتصادی و تجاری و بین المللی با مردم و دولت شیلی در دوران دموکراسی برقرار میکنیم.
ظریف ادامه داد: معتقدیم روابط خوب ایران و شیلی امکان استفاده از شرایط ویژه دو کشور برای گسترش ثبات و پیشرفت و توسعه اقتصادی مردم دو کشور و دو منطقه را فراهم میکند.
وی افزود: امروز یک هیات بزرگ اقتصادی ایرانی با شرکای شیلیایی بحثهای مختلفی را برای همکاری های آینده اقتصادی بین دو کشور را مطرح کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: همانطور که می توانیم در زمینه های همکاری گفتگو و همکاری کنیم، میتوانیم در زمینههایی که اختلاف دیدگاه داریم، گفتوگو کرده و تلاش کنیم دیدگاه ها را به هم نزدیک کنیم، به ویژه در حوزه سوءاستفاده از مفهوم بسیار مقدس حقوق بشر برای پیشبرد اهداف سیاسی علیه دولتهای مستقل و انقلابی.
ظریف خاطرنشان کرد: ما دولتی هستیم که برای دموکراسی ارزش قائلیم و به خاطر دموکراسی حتی حاضریم روابطمان را با کشورهایی که دموکراسی را زیر پا می گذارند قطع کنیم، کما اینکه رفتارمان با دیکتاتوری در شیلی چنین بود و بازگشت به روابط با شیلی بعد از دموکراسی می توانیم از نقش دو کشور برای صلح و ثبات در مناطق خودمان حمایت کنیم.
وی همچنین، توافق بین دولت کلمبیا و فارک را به دولت کلمبیا تبریک گفت و به دولتهای کوبا و شیلی که نقش اساسی در این صلح داشتند تبریک گفت.
«هرالدو مونیوس» وزیر خارجه شیلی پس از امضای یادداشت تفاهم برقراری مکانیسم مشورتهای سیاسی بین ایران و شیلی با تبریک به ظریف برای توافق هستهای وین اظهار داشت: پس از برجام و لغو تحریم ها فصل جدیدی از روابط ایران با جهان آغاز شده است.
وی افزود: امروز، میزبان وزیر خارجه ایران و هیات بلندبایه سیاسی و اقتصادی این کشور هستیم. امروز نشست دوجانبه اقتصادی دو کشور برگزار شد که امیدواریم سرآغازی برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری دو کشور باشد.
مونیوس ادامه داد: با توجه به برداشته شدن تحریمها فصل نوینی از توسعه روابط تجاری را خواهیم داشت و پس از یک سالی که از توافق هسته ای می گذرد روابط تجاری ایران و شیلی 200 درصد افزایش یافته است. امیدواریم ثمره گفتگوها به زودی بروز پیدا کند.
وزیر امور خارجه شیلی با بیان اینکه مذاکرات خوبی با ظریف و هیات ایرانی داشتیم، اظهار داشت: برغم اختلاف نظرهایی که ممکن است بین دو کشور باشد، نقاط مشترک زیادی در زمینه های سیاسی و اقتصادی وجود دارد و به دنبال گسترش روابط در همه زمینهها هستیم.
وی افزود: ما مصمم به گسترش روابط بهخصوص در چارچوب همکاریهای بینالمللی هستیم.
وزیر خارجه شیلی خاطرنشان کرد: به یُمن حضور آقای ظریف، اطلاعات خیلی خوبی را در سطح ملی و منطقهای و بینالمللی و بخصوص منطقه حساس خاورمیانه و نقش مهم ایران پیدا کردیم که باعث خرسندی ماست.
مونیوس با بیان اینکه درباره مسایل ملی شیلی و منطقه آمریکای لاتین مطالبی را مطرح کردم و توضیحاتی را در چارچوب نقش موثر کشورم برای انعقاد قرارداد بین دولت کلمبیا و فارک ارائه دادم، تصریح کرد: این توافق بین دولت و فارک به بیش از پنج دهه مناقشه و درگیری خاتمه میدهد.
وی افزود: رئیسجمهور شیلی با نماینده رئیسجمهور کلمبیا گفتوگوی تلفنی داشت و در این گفتوگو، رئیسجمهور کلمبیا بر نقش موثر شیلی در عضویتش در کمیسیون حقیقت یاب و نظارت بر روند صلح تاکید کرد.
وزیر خارجه شیلی اظهار داشت: امروز روز خوشحالی برای شیلی و آمریکای لاتین به خاطر انعقاد این قرارداد بود و امیدواریم این خوشحالی برای جامعه بینالمللی و بخصوص برای ایران نیز باشد.