مشروح اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری
صداوسیمابه نقل از پایگاه اینترنتی وزارت خارجه آمریکا ، الیزابت ترودو سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری گفت: ما گزارش های مربوط به حمله به دانشگاه آمریکایی کابل در افغانسان را از نزدیک پیگیری می کنیم. ما به شدت این حمله را محکوم می کنیم. حمله به این دانشگاه به منزله حمله به آینده افغانستان ا ست. سفارت ما در کابل و نیروهای ناتو مستقر در افغانستان از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارند.ما از این موضوع آگاهی داریم که واحد هایی از نیروهای مشاور نظامی ائتلاف در این عملیات همراه با نیروهای امنیتی افغانستان حضور داشته اند.این مشاوران در عملیات نظامی نقشی ندارند و تنها به همتایان افغان خود مشاوره لازم را می دهند.ما آماده حمایت از هر شهروند آمریکایی هستیم که از این حمله دچار آسیب شده باشد.سفارت آمریکا با انتشار بیانیه ای به تمامی شهروندان آمریکایی هشدار داده است تا از عبور و مرور در محدوه مکان حمله خودداری کنند.ما با انتشار بیانیه ای از اتباعمان خواسته ایم که به خاطر بی ثباتی و تهدید حمله به شهروندان آمریکایی از سفر به افغانستان پرهیز کنند.ما در حال حاضر اطلاعات بیشتری در این رابطه در اختیار نداریم .در صورت کسب اطلاعات بیشتر شما را در جریان آن قرار خواهیم داد.
وی درباره آزمایش موشکی اخیر کره شمالی گفت:آمریکا به شدت آزمایش موشکی بالستیک کره شمالی از یک زیردریایی را محکوم میکند.ما از کره شمالی می خواهیم که از اعمال و رفتارهایی که سبب افزایش و تعمیق تنش در منطقه شود پرهیز کند و بر روی عمل به تعهدات بین المللی خود تمرکز کند.تعهد آمریکا به دفاع از متحدانش و از جمله کره جنوبی و ژاپن در مواجه با این تهدیدات تغییر ناپذیر خواهد بود.ما آماده دفاع از خود و هم پیمانان خود هستیم.این آزمایش موشکی از جمله چند آزمایش موشکی است که کره شمالی با انجام آن قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را که به صراحت خواهان جلوگیری از آزمایش های موشکی ،استفاده از فن آوری موشکی بالستیک که تهدیدی برای دریانوردی تجاری در منطقه است، نقض می کند.این اقدامات تنها عزم جامعه بین المللی برای مقابله با اقدامات کره شمالی را از طریق اجرایی سازی قطعنامه های سازمان ملل جزم می کند.توسعه برنامه موشکی و اتمی کره شمالی آمریکا،کره جنوبی و ژاپن و متحدانمان در منطقه را تهدید میکند.ما در تعامل با همپیمانان خود در منطقه تلاش خواهیم کرد تا وضعیت موجود را ارزیابی کنیم.ما مراتب نگرانی خود را به سازمان ملل ودیگر سازمان های بین المللی منتقل خواهیم کرد تا کره شمالی را در برابر اقداماتش مسئولیت پذیر کنیم.
وی درباره سفر جان کری وزیر خارجه آمریکا به عربستان سعودی گفت:همانطور که می دانید جان کری امروز و فردا برای بررسی اوضاع یمن در جده در عربستان سعودی به سر می برد.همانطور که پیشتر اعلام کردیم آمریکا عمیقا نگران وخامت اوضاع در یمن است و خود را متعهد به تعامل با یمنی ها و جامعه بین المللی برای احیاء صلح و ثبات در این کشور می داند.ما به شدت از تلاش های نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در تمامی جوانب این منازعه حمایت می کنیم.آمریکا همراه با جامعه بین المللی آماده است که به تلاشهای خود برای مذاکره تا زمانی که صلح در یمن برقرار شود،ادامه دهد.
ترودو گفت:جان کری وزیر خارجه در تاریج بیست و پنجم تا بیست و هفتم اوت راهی ژنو در سوئیس خواهد شد و در آنجا با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و مشاور امنیت ملی امارات دیدار خواهد کرد تا اوضاع سوریه و لیبی را بررسی کند.
وی افزود:وزیر خارجه در بیست و نهم ماه اوت برای ارتقاء روابط آمریکا با بنگلادش راهی داکا خواهد شد .وی با مقامات ارشد دولت بنگلادش برای گسترش همکاری های بین دو کشور دیدار خواهد کرد. او بر مشارکت دو جانبه دو کشور در زمینه دمکراسی،توسعه،حقوق بشر و امنیت تمرکز خواهد کرد. وی سپس راهی دهلی نو در هند خواهد شد تا در دیدار با مقامات ارشد این کشور دومین نشست مشترک همکاری های راهبردی و تجاری دو کشور را برگزار کند. وی در جریان حضورش در هند با وزیر خارجه ،وزیر تجارت و صنعت این کشور دیدار خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا اعلام کرده است که جان کری در سفرش به عربستان پیشنهاداتی را برای پایان دادن به منازعه یمن و از سرگیری مذاکرات صلح ارائه خواهد کرد.آیا می توانید اطلاعات بیشتری درباره این پیشنهادات ارائه کنید،گفت:من نمی توانم پیش داوری درباره این دیدار داشته باشم.همانطور که بارها گفته ایم ما خود را متعهد به یافتن راه حلی صلح آمیز برای یک یمن با ثبات می دانیم.ما از اقدامات نماینده دبیر کل سازمان ملل به شدت حمایت می کنیم.اجازه بدهید که این دیدار برگزار شودآنگاه ما اطلاعات بیشتری دراختیار شما قرار خواهیم داد.
ترودو در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:آمریکا ،مشاوران نظامی خود را برای کمک به ائتلاف عربی برای بمباران یمن اعزام کرده است.آیا این می تواند نشانه ای از این باشد که آمریکا به شدت در جهت راه حلی صلح آمیز برای یمن تلاش می کند،گفت:آمریکا همیشه در جهت راه حلی صلح آمیز تلاش می کند و ما در این رابطه به طور شفاف مواضع خود را اعلام کرده ایم.در رابطه با اعزام مشاوران نظامی این موضوعی است که به وزارت دفاع مربوط می شود و من برای کسب اطلاعات بیشتر شما را به آنها رجوع می دهم.
وی در پاسخ به سوال همین خبرنگاری که پرسید:اتهامات و ادعاهای زیادی درباره اینکه ائتلاف تحت هدایت عربستان سعودی بیمارستانها را در یمن هدف قرار می دهد،آیا با این وجود به دنبال راه حلی صلح آمیز هستید ،گفت:تعهد ما برای راه حلی صلح آمیز در یمن بسیار قوی است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره اظهارات جو بایدن معاون باراک اوباما در سفرش به ترکیه درباره کردها گفت:سخنان معاون رئیس جمهور بسیار شفاف بوده است. ما همیشه گفته ایم زمانی که سرزمینی از دست داعش آزاد شود ثبات این مناطق باید توسط نیروهای محلی برقرار شود.ما این موضوع را به طور شفاف اعلام کرده ایم.ما به تعامل خود با هم پیمانان خود و از جمله نیروهای دمکراتیک سوریه ادامه می دهیم تا آنها عملیات خود را تکمیل کنند.این نیروها در امر ایجاد ثبات در مناطقی که آنها از دست داعش آزاد می کنند مشارکت خواهند کرد تا ساکنین این مناطقه به شهرهای خود بازگردند.در رابطه با ساکنان کردنشین ما متعهدیم و همانطور که پیشتر گفته ایم نیروهایی که ثبات را به این مناطق بازمی گردانند از همان سکنه آنجا باشند.ما معتقدیم که این بهترین راه برای یک صلح همیشگی و پایدار است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که آیا شاخه نظامی حزب دموکراتیک خلق سوریه هم باید به شرق رودخانه فرات عقب نشینی کند؟ گفت : موضع ما درباره شاخه نظامی حزب دموکراتیک خلق سوریه تغییر نیافته است.
این سخنگو در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:آیا آمریکا از حمله نظامی ترکیه به سوریه با وجود اینکه اردوغان رئیس جمهوری این کشور اعلام کرده است که هدفش از این حمله نه تنها داعش بلکه شبه نظامیان کرد در سوریه است ،حمایت می کند.همانطور که می دانید آمریکا از برخی از گروههای کرد در سوریه حمایت می کند.آیا حمایت آمریکا از این گروهها متوقف شده است،گفت:ما این موضوع را که حمایت از این گروهها را ترک کرده ایم ،رد می کنیم. ما به طور شفاف حمایت خود را از این گروههای جنگجو در برابر دشمن مشترکمان که داعش است، اعلام کرده ایم.ما همچنان به تماس ها خود با ترکیه و فرماندهان محلی کردها ادامه می دهیم. این موضوع یک موضوع پیچیده است. من نمی توانم درباره جزئیات عملیاتی این موضوع صحبت کنم. ما از مدتها پیش گفته ایم که ما به این شبه نظامیان به چشم جنگجویانی توانا و قابل می نگریم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: آیا سفر بایدن به آنکارا می تواند به اختلافات بین ترکیه و آمریکا درباره شاخه نظامی حزب دموکراتیک خلق سوریه پایان دهد،گفت: ما درباره مسائل مختلف با متحد و دوست خود ترکیه در تماس هستیم.سفر معاون رئیس جمهور به ترکیه اهمیت این کشور را به عنوان متحدی توانمند در مقابله با داعش نشان میدهد. ما درک مشترکی از اوضاع داریم و می دانیم که دشمن مشترک کیست و آن دشمن داعش است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: موضوعی که در دیدار آتی جان کری وزیر خارجه آمریکا با سرگئی لاوروف در ژنو در سوئیس مطرح خواهد شد چه خواهد بود؟گفت:همانطور که پیشتر گفتیم ،ما به بحث های خود در سطح فنی با روس ها بر سر موضوع احیای توقف خصومت ها و موضوع انتقال کمک های بشردوستانه خواهیم داشت تا فضایی برای انتقال سیاسی فراهم شود.من پیش داوری درباره این دیدارها نخواهم داشت.مطمئنا موضوع حلب و دسترسی به کمک های بشردوستانه از اولویت زیادی برای ما برخوردار است.
ترودو در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:سفر بایدن به آنکارا نخستین سفر مقام ارشد آمریکایی پس از کودتای کنونی در ترکیه است،آیا به نظر شما با توجه به موضوع درخواست ترکیه از آمریکا برای استرداد گولن روابط بین آمریکاو ترکیه دچار نوعی پیچیدگی نشده است،گفت:من برای کسب علت سفر معاون رئیس جمهور به ترکیه شما را به کاخ سفید رجوع می دهم.اما من باید بگویم که با نظر شما در این رابطه موافق نیستم.ما از روز نخست گفته ایم که روابط ما با ترکیه قوی و در وضعیت خوبی است.سفر معاون رئیس جمهور نشانه ای از این موضوع است.روابط ما در چارچوب ناتو بسیار قدرتمند است.سفر معاون رئیس جمهور نشان می دهد که ما تا چه اندازه به ترکیه همانند یک هم پیمان مهم نگاه می کنیم.
این سخنگو درباره درخواست ترکیه از آمریکا برای استرداد فتح الله گولن گفت:کارشناسان حقوقی ما هم اکنون در حال تعامل با همتایان ترک خود در این رابطه هستند.آنها در حال ارزیابی مدارک موجود هستند.این مدارک باید بر اساس معیارهای موجود درباره استرداد و بر اساس معاهده بین دو کشور سنجیده شوند.ترکیه مدارکی را در ارتباط با آقای گولن ارائه کرده است.ما به بررسی آنها ادامه می دهیم.بر اساس قوانین ما موضوع استرداد باید از طرف یک دادگاه مستقل فدرال بررسی شود.بررسی موضوع درخواست استرداد زمان بر است.بدون شک ما به تعامل خود با همتایان ترک خود ادامه خواهیم داد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه تاکید کرد حل پرونده بدهی به ایران به نفع مالیات دهندگان آمریکایی بود.
الیزابت ترودو در ادامه کنفرانس خبری خود درباره موضوع پرداخت یک میلیارد و سیصد میلیون دلار به ایران به عنوان سود چهارصد میلیون دلار پول ایران که چندین دهه در دست آمریکا بود گفت من می توانم این خبر را تایید کنم که پولی که از صندوق داوری در نوزدهم ژانویه برای شکایتهای خارجی پرداخت شد، همان پرداخت حدود یک میلیارد و سیصد میلیون دلار است که به عنوان سود برای حل پرونده شکایت (ایران) در دادگاه لاهه پرداخت شد. برای جزئیات بیشتر در این خصوص من شما را به وزارت خزانه داری ارجاع می دهم.
خبرنگار پرسید شما دیروز به این مطلب اشاره کردید اما تفاوتی آشکار میان نحوه پرداخت چهارصد میلیون دلار اصل پول و نحوه پرداخت سود آن وجود دارد. چه توضیحی برای این تفاوت دارید؟
ترودو گفت ما درباره تراکنشهایی که انجام می دهیم علنی صحبت نمی کنیم که از جمله آنها پرداختها برای حل پرونده ها و شکایتهاست زیرا این پرداختها ماهیت محرمانه دارند و باید به مسائل حریم خصوصی و مسائل غیرعلنی شرکای بین المللی خودمان احترام بگذاریم. درباره مکانیسم پرداخت نیز شما را به وزارت خزانه داری ارجاع می دهم.
خبرنگار گفت اما شما این مقررات را در اظهار نظرهای خود نقض کرده اید. برای مثال در توضیحات درباره استفاده از پرداخت چهارصد میلیون دلار به ایران به عنوان اهرم فشار و زمانبندی آن این مقررات را نقض کردید. آیا شما از جانب وزارت خارجه درباره این مسئله آشکارا اظهار نظر نکردید؟
ترودو گفت ما درباره نزدیک بودن این پرداختها صحبت کردیم و گفتیم که اولویت ما آزادی آمریکاییهایی بود که غیرقانونی زندانی شده بودند و همچنین می خواستیم پرونده شکایت در لاهه را حل کنیم. بنابراین شما درست می گویید.
خبرنگار گفت پرداختها قسطی بوده به طوریکه هر بار کمتر از یکصد میلیون دلار بوده است، به نظر عجیب می آید، این طور نیست؟
ترودو گفت من نمی توانم در این رابطه صحبت کنم.
خبرنگار گفت اما آیا شما این مسئله را تکذیب نمی کنید؟
ترودو گفت من اطلاعات کافی در این خصوص ندارم که بتوانم به سوال شما پاسخ کافی بدهم.
خبرنگار گفت پرداخت این پول موضوعی است که به مردم آمریکا مربوط می شود زیرا این پول از مالیات مردم آمریکا پرداخت شده است. من به عنوان یک مالیات دهنده آمریکایی، آیا نباید بدانم این پول کجا می رود و چگونه می رود؟ آیا ارزش ندارد مردم آمریکا این مسئله را بدانند؟
ترودو گفت به نظر من شما می دانید، رئیس جمهور هجدهم ژانویه در این باره صحبت کرد، همانطور که جان کری وزیر خارجه نیز به روشنی در این خصوص صحبت کرده است. در واقع حل پرونده لاهه به نفع مالیات دهندگان آمریکایی بود. در خصوص مکانیسم این قضیه، من نمی توانم از این تریبون درباره آن صحبت کنم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد آمریکا درباره اوضاع انسانی در غزه نگران است.
خبرنگاری از الیزابت ترودو سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرسید اسرائیل اجازه نداده است گروه سرود کودکان غزه در چارچوب برنامه یونیسف از غزه خارج شوند و در مراسمی که یونیسف تدارک دیده بود شرکت کنند.
ترودو گفت من این گزارشها را دیده ام. در این خصوص شما را به اسرائیلی ها ارجاع می دهم تا اطلاعات بیشتری بگیرید. اما در کل ما درباره اوضاع انسانی در غزه نگران هستیم. ما قبلا درباره آزادی رفت و آمد مردم غزه صحبت کرده ایم.
خبرنگار گفت آیا نمی خواهید در این مورد موضع خود را اعلام کنید؟
ترودو گفت من نمی خواهم درباره مورد خاصی صحبت کنم. اما ما بارها گفته ایم که در تماس نزدیک با اسرائیلی ها هستیم و نگرانی هایمان را به آنها اطلاع می دهیم که درباره مسائل مختلفی از جمله آزادی رفت و آمد فلسطینیان است.