حاشیه نگاریهای ریو- بخش اول؛
ظهور شاهنامه المپیکی و رکورد بانوان
ورزشکاران ایرانی در المپیک 2016 ریو حواشی خوب و بدی داشتند که دور از چشم رسانه ها نماند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ سی و یکمین دوره بازیهای المپیک از 15 تا 31 مرداد در ریودوژانیرو برزیل برگزار شد.
المپیک 2016 ریو با حضور بیش از 10 هزار ورزشکار از 206 کشور با رقابت در 28 رشته ورزشی برگزار شد.
کاروان ورزش ایران نیز با 64 سهمیه و اعزام 63 ورزشکار در 14 رشته در المپیک 2016 ریو شرکت کرد و در پایان با سه مدال طلا، یک نقره و چهار برنز در رده 25 جدول توزیع مدال قرار گرفت.
بجا مانده از حاشیه های ریو
اما المپیک ریو برای ورزشکاران ایرانی خاطرات و حاشیه های خوب و بد بسیاری به جا گذاشته است.
-غیبت سه والیبالیست مطرح ایران در افتتاحیه نیز حرف و حدیث های زیادی مبنی بر اعتراض آنها برای نبود نام سرپرست تیم ملی در افتتاحیه و نرسیدن لباس رژه برای این سرپرست اعلا شد.
-زهرا نعمتی در تیراندازی نخستین ورزشکاری است که در دنیا توانسته است در المپیک و پارالمپیک صاحب سهمیه شود. او پرچمدار کاروان ورزش بانوان ایران در افتتاحیه نیز بود.
-ورزش ایران در المپیک ریو شروع خوبی داشت و 2 طلا در 2 روز متوالی بدست آورد. مدال طلای کیانوش رستمی در وزنه برداری نخستین مدال کاروان ایران در هفتمین روز این بازیها بود و نقره کمیل قاسمی در پانزدهمین روز بازیهای المپیک، آخرین مدال کاروان ایران در ریو محسوب می شود.
واکنش های احساسی
-پس از حذف از مسابقات برخی ورزشکاران ایرانی واکنش های احساسی داشتند و با اشک مسابقات ریو را ترک کردند. الهه احمدی بانوی تیراندازی و زهرا نعمتی در تیراندازی با کمان، احسان روزبهانی در بوکس، بهداد سلیمی در وزنه برداری، فرزان عاشورزاده در تکواندو، مجتبی عابدینی در شمشیربازی و پیمان فخری سرمربی تیم ملی سابر، عادل غلامی در والیبال، لیلا رجبی در دوومیدانی و محمد بنا سرمربی کشتی فرنگی از جمله این ورزشکاران بودند.
-المپیک ریو جایی برای خداحافظی پنج ورزشکار ایرانی بود که البته برخی از آنها پس گرفته شد. سعید ملایی در جودو، لیلا رجبی در دوومیدانی، حبیب اله اخلاقی، حمید سوریان و سعید عبد ولی در کشتی فرنگی ورزشکارانی بودند که پس از باخت در مسابقات اعلام بازنشستگی کردند.
جای مربی کجاست؟
-آریا نسیمی شاد در شنا، لیلا رجبی در دوومیدانی و ندا شهسواری در پینگ پنگ بدون مربی در المپیک رقابت کردند. البته جواد محجوب و سعید ملایی بدون مربیان اختصاصی خود در مسابقات شرکت کردند و در اتفاقی نادر سیما لیموچی مربی ندا شهسواری پس از پایان مسابقه و حذف این ورزشکار از رقابتها وارد ریو شد.
-با وجود نبود مربی در کنار برخی ورزشکاران ایرانی در المپیک ریو، برخی مسئولان و همراهان نیز به صورت توریستی در دهکده بازیها حاضر شدند که نکته جالب توجه این همراهی حضور مسئولانی بود که حتی نماینده ای در ریو نداشتند!
-ورزش بانوان ایران در المپیک ریو تاریخ ساز شد. مدال برنز کیمیا علیزاده در تکواندو، نخستین مدال المپیکی تاریخ ورزش بانوان کشورمان بود، که بدست آمد.
-حضور دو بانوی محجبه و مسلمان برای نخستین بار روی سکوی سوم مشترک مسابقات تکواندو المپیک جالب توجه بود. کیمیا علیزاده از ایران و "هدیا ملک" از مصر به طور مشترک صاحبه مدال برنز وزن دوم المپیکی شدند.
-سعید عبد ولی سرانجام پس از ناکامی در المپیک لندن و بازیهای آسیایی 2014 اینچئون به علت ناداوری این بار با کسب مدال برنز المپیک ریو طلسم ناکامی ها را شکست.
-در المپیک ریو قهرمانان بزرگی از ایران همچون برخی نامداران دنیای ورزش دست شان از کسب مدال خالی ماند. حمید سوریان و امید نوروزی دارنده مدال طلای کشتی فرنگی المپیک لندن، احسان حدادی نائب فهرمان پرتاب دیسک المپیک لندن و بهداد سلیمی قهرمان سنگین وزن وزنه برداری المپیک لندن در ریو بی نصیب از مدال بودند.
رویارویی ایرانی
-رویارویی سامان طهماسبی کشتی گیر ایرانی الاصل جمهوری آذربایجان با حبیب اله اخلاقی در کشتی فرنگی و میلاد بیگی تکواندوکار ایرانی الاصل تیم ملی جمهوری آذربایجان با مهدی خدابخشی از مسابقات جالب توجه ایرانی ها در ریو بود. ضمن آنکه صباح شریعتی دیگر فرنگی کار ایرانی تیم ملی جمهوری آذربایجان و راحله آسمانی تکواندوکار ایرانی الاصل تیم ملی بلژیک نیز در المپیک ریو حضور داشتند.
-در بخش مربیان لژیونر نیز رضا مهماندوست به عنوان سرمربی تیم ملی تکواندو جمهوری آذربایجان، جمشید خیرآبادی سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی جمهوری آذربایجان و حسن رنگرز به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی مراکش در المپیک ریو فعالیت کردند. "افسون روشن ضمیر جانستون" به عنوان یک ایرانی-آمریکایی سرمربی تیم کشتی آزاد بانوان آمریکا در المپیک ریو بود.
-بهداد سلیمی قهرمان وزنه برداری ایران در المپیک ریو با ناداوری وزنه هایش در حرکت دوضرب مورد قبول هیئت ژوری قرار نگرفت و از دور مسابقات حذف شد تا یک مدال مسلم کاروان ایران از دست برود. مجتبی عابدینی در مسابقه نیمه نهایی و رده بندی شمشیربازی المپیک با ناداوری نتوانست به فینال مسابقات اسلحه سابر برسد، امید نوروزی در کشتی فرنگی و رضا یزدانی در کشتی آزاد نیز مشمول ناداوری و حذف از مسابقات شدند و داور مسابقه یزدانی نیز با اعتراض ایران محروم شد. البته در وزنه برداری نیز ایران به مجامع بین المللی اعتراض کرده است.
رکوردهای دست نیافتنی
-در المپیک ریو رکوردهایی برای ورزشکاران ایرانی هم به ثبت رسید. در دو سرعت نخستین بار حسن تفتیان به مرحله نیمه نهایی صعود کرد. در شمشیربازی مجتبی عابدینی نخستین بار در جمع چهار شمشیرباز برتر المپیک قرار گرفت. کیمیا علیزاده به عنوان نخستین بانوی ورزشکار ایرانی به مدال المپیک رسید. کیانوش رستمی در وزنه برداری دسته 85 کیلوگرم با مجموع 396 کیلوگرم رکورد جهان و المپیک را شکست و بهداد سلیمی در سنگین وزن نیز با 216 کیلوگرم در حرکت یکضرب وزنه برداری المپیک رکوردشکنی کرد. کمیل قاسمی در نیمه نهایی مسابقات کشتی آزاد المپیک ریو توانست حریف آمریکایی خود را در 33 ثانیه با امتیاز عالی شکست دهد. رضا یزدانی در کشتی آزاد نیز براساس اعلام فدراسیون جهانی در 9 دقیقه سه مسابقه انجام داد که این زمان در کشتی در نوع خود جالب توجه و یک رکوردشکنی محسوب می شود.
-آریا نسیمی شاد شناگر ایرانی که با وایلدکارت در المپیک ریو شرکت کرده بود با 16 سال و 9 ماه جوانترین عضو کاروان ورزش ایران محسوب شد و پس از وی کیمیا علیزاده در تیم ملی تکواندو با 18 سال جوانترین ورزشکار بود.
بدشانسی های جودو
-جودوکاران ایرانی که با انواع حواشی و محدودیت ها به ریو اعزام شدند، در المپیک هم بی نصیب از حاشیه نبودند. سعید ملایی در همان ابتدای ورود به دهکده بازیها در آسانسور محل اسکان ملی پوشان ایران گرفتار شد. جواد محجوب هم که مانند سعید ملایی ارتباطی با "نصرت خان ولی اف" سرمربی ازبکستانی تیم ملی جودو نداشت در مسابقه از محمدرضا رودکی مدیر تیم های ملی ایران خواست که به عنوان کوچ او را هدایت کند.
-جواد محجوب بلافاصله بعد از ایپون شدن مقابل حریفش در دور نخست مسابقات جودو المپیک ریو، گفت: "امیدوارم جودو ایران از بی صاحبی خارج شود".
-الهه احمدی در تیراندازی عنوان ششمی المپیک لندن را تکرار کرد و نجمه خدمتی هم در تیراندازی با راهیابی به فینال مسابقات عنوان هشتم المپیک را به دست آورد.
-حذف لیلا رجبی بانوی پرتابگر وزنه ایران در ریو که اصلیتی بلاروسی دارد با واکنش های عجیب کارشناسان همراه شد و برای این بانوی مسلمان حاشیه هایی ایجاد کرد که البته او در واکنش به این صحبت ها اعلام کرد؛ که "ایران را بسیار دوست دارد".
-در شمشیربازی مجتبی عابدینی غیرقابل تصور در مسابقات شرکت کرد و با حذف بزرگان جهان و المپیک نخستین بار به نیمه نهایی رسید. او با ناداوری نتوانست به فینال مسابقات برسد و مدال طلا را با چهارمی المپیک عوض کرد.
ظهور شاهنامه جدید
-طلاهای کیانوش رستمی و سهراب مرادی 2 قهرمان وزنه برداری ایران به افتخارآفرینی رستم و سهراب در شاهنامه تشبیه شد. بعد از المپیک سیدنی وزنه برداری ایران در المپیک ریو توانست به نشان ارزشمند طلا برسد.
-احسان حدادی پس از ناکامی در مسابقات پرتاب دیسک در اظهارنظری عجیب گفت؛ که شرمنده هیچ کس به جز کیومرث هاشمی رییس کمیته ملی المپیک به علت حمایت هایش نیست.
-مسابقات بوکس المپیک ریو برخلاف دوره های گذشته مسابقات آماتور با قوانین جدید بدون کلاه برگزار شد.
-با حذف احسان روزبهانی بوکسور ایران در مسابقه نخستش در المپیک ریو فدراسیون بوکس بلافاصله با بازگشت روزبهانی و مربی اش، در نشستی رسانه ای اکبر احدی سرمربی این بوکسور را برکنار روزبهانی را ورزشکاری تمام شده اعلام کرد.
-برخلاف محمدجعفر مرادی نخستین دونده مارتن ایران در المپپیک که در ریو توانست از خط پایان مسابقات به زحمت عبور کند، دوچرخه سواران ایران همچون المپیک 2012 لندن نتوانست از خط پایان مسابقات استقامت عبور کنند و حذف شدند و البته همچون دوره گذشته المپیک برخی از دوچرخه سواران دچار سانحه شدند.
ناکام در شیاپ چانگ
-فرزان عاشورزاده نخستین تکواندوکار ایران روی شیاپ چانگ ریو در حالیکه تا ثانیه های پایانی مسابقه با حریفش سه بر صفر پیش بود، در سه ثانیه چهار بر صفر مسابقه برده را باخت و حذف شد. این باخت شوک بدی نصیب تکواندو کرد. تکواندو و کشتی فرنگی برخلاف انتظارات نتیجه نگرفتند و عملکرد ضعیفی داشتند.
-مهدی بی باک مربی تیم ملی تکواندو بیشتر از مهرو کمرانی مربی کیمیا علیزاده در زمان مسابقات وی این ورزشکار را کوچ کرد.
-شکست مهدی خدابخشی تکواندوکار ایران در مقابل میلاد بیگی از تیم ملی جمهوری آذربایجان باعث اظهارنظر عجیب سیدمحمد پولادگر رییس فدراسیون تکواندو در پایان این مسابقه شد. او بیگی و رضا مهماندوست سرمربی تیم ملی جمهوری آذربایجان را "مزدور و خائن" معرفی کرد. در حالیکه در زمان کوچ برخی تکواندوکاران به کشورهای دیگر اعلام کرده بود که کوچ بازیکنان درجه 2 و سه برای تکواندو ایران مهم نیستند و حضور آنها در سایر کشورها باعث شنیده شدن بیشتر نام ایران می شود.
بد و خوب دایره طلایی
-در کشتی فرنگی و آزاد حمید سوریان، حبیب اله اخلاقی و رضا یزدانی با ضربه فنی از دور رقابت ها کنار رفتند.
-کشتی فرنگی و تکواندو مردان ایران که امید زیادی برای مدال آوری آنها وجود داشت بدون نمایش فنی مناسب، عملکرد ضعیفی در ریو داشتند.
-کمیل قاسمی نخستین کشتی گیر فرنگی کار ایرانی است که پس از مدال طلای المپیک لندن با مدال برنز المپیک ریو، فرنگی کار 2 مداله ایران در المپیک ها لقب گرفت.
-آمادگی خوب آزادکاران ایران برخلاف کشتی فرنگی و بردهای قابل توجه آنها کمتر از زمان قانونی مسابقه جالب توجه بود.
-حسن رحیمی کشتی گیر آزادکار ایران در وزن 57- کیلوگرم در مسابقه رده بندی پس از برد مقتدرانه خود با امتیازات عالی مقابل حریف کوبایی با نمایش غیرت ایرانی با جوانمردی از حریف خود دلجویی کرد.