مدیریت بهینه منابع آب و خاک در مسیر اقتصاد مقاومتی
معاون وزیر جهاد کشاورزی از مدیریت بهینه منابع آب و خاک در مسیر اقتصاد مقاومتی خبر داد و گفت : در برنامه ششم توسعه در حوزه توسعه آبیاری نوین اعم از قطره ای و زیرزمینی تصمیم های خوبی گرفته می شود .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، علیمراد اکبری معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت :محدودیت منابع آب نشان می دهد که نمی توانیم طرحهای توسعه کشاورزی را با روشهای سنتی و یا نیمه صنعتی ادامه دهیم و باید مدیریت قطره ای و ذره ای منابع آب در اولویت همه نهادها باشد که ما هم توسعه شبکه های آبیاری نوین را در اولویت قرار دادیم.
وی همچنین از تغییر الگوی کشت و آرایش جدید زمانی و مکانی کشت محصولات خبر داد و گفت : کشت چغندر قند از فصل بهار به فصل پاییز منتقل شده است تا بتوانیم از آب باران یا آب سبز و رطوبت خاک بیشترین بهره وری را داشته باشیم .
اکبری همچنین گفت : کشت محصولات آب بر و پر آب در مناطقی که منابع آب کمتری دارند محدود شده است و کشت برنج در استانهای شمالی متمرکز خواهد شد.
وی افزود: کشاورزی حفاظتی هم و مدیریت خاک ورزی هم در اولویت وزارت جهاد کشاورزی است و همه تلاش ما بر این روند متمرکز می شود که بتوانیم از ترکیب مدیریت بهینه منابع آب و منابع خاک حداکثر محصولات را تولید کنیم که در مسیر اقتصاد مقاومتی و تامین امنیت غذایی و توجیه پذیری اقتصاد کشاورزی قرار دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی توسعه مبتنی بر اصول محیط زیست و توسعه پایدار را از ویژگیهای دوره جدید طرحهای توسعه اعلام کرد و گفت : بدون توجه به محیط زیست هر فعالیتی ، ارزش لازم را نخواهد داشت و توسعه ای هدفمند و هوشمند است که با رعایت اصول زیست محیطی انجام شود و مدیریت منابع آب و خاک نیز در این جهت قرار دارد.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: امسال 28 هزار میلیارد ریال برای اجرای طرحهای بخش آب و خاک کشاورزی هزینه می شود که حدود 15 هزار میلیارد ریال از این میزان مربوط به اعتبارات صندوق توسعه ملی است.
وی تاکید کرد : رویکرد معاونت آب و خاک ارتقای بهرهوری به جای توسعه سطح زیرکشت یا توسعه عمودی به جاری توسعه افقی است که با مدیریت بهینه منابع آب و خاک تحقق می یابد و از صندوق توسعه ملی رقم خوبی برای توسعه آبیاری مدرن اختصاص می یابد .
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت : تغییر اقلیم، مصرف بیرویه، افزایش چاههای غیرمجاز و خشکسالی سبب شده است از 650 دشت کشور، 300 دشت در معرض نابودی، خشک شدن و شرایط فوق بحرانی قرار گیرد و امروزه باید ارتقای بهرهوری در بخش کشاورزی به منظور مصرف بهینه آب و افزایش تولید نهادینه شود.
بنابراین گزارزش در سه سال اخیر با اجرای روش های آبیاری تحت فشار یک میلیارد متر مکعب، شبکه های فرعی 216 میلیون متر مکعب، انتقال آب با لوله 8 میلیون متر مکعب، پوشش انهار 2 میلیون متر مکعب، بهسازی کانال های آبیاری 32 میلیون متر مکعب، تجهیز و نوسازی مدرن 190 میلیون متر مکعب، نوسازی شالیزارها 13 میلیون متر مکعب،نوسازی اراضی سنتی 16میلیون متر مکعب و اجرای عملیات آب و خاک در عرصه های تعاونی 17 میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی شده است.
عملیات آب و خاک در سطح یک میلیون و 250 هزار هکتار اجرا می شود که 550 هزار هکتار آن در استان های خوزستان و ایلام، 46 هزار هکتار در سیستان و 400 هزار هکتار احداث شبکه های فرعی است.
اکبری گفت : همچنین در برنامه ششم توسعه سالانه برای 400 هزار هکتار اجرای روش های آبیاری تحت فشار و 100 هزار هکتار روش های مدرن سطحی برنامه ریزی شده است و در طرح تعادل بخشی به منابع اب با وزارت نیرو همکاری می کنیم و در زرح مشترک صرفه جویی 11 میلیارد متر مکعب آب ظرف برنامه ششم توسعه هدفگذاری شده است و تلاش می کنیم میزان آب مصرفی 34 محصول زراعی و باغی را به تفکیک دشت، استان و منابع آب و خاک تعیین و رعایت شود که ابتدا شامل جو، گندم، برنج، لوبیا، زیتون و پسته است.
اکبری درباره طرح خاک ورزی هم گفت : بهبود وضعیت 2.5 میلیون هکتار خاک کشاورزی در برنامه ششم توسعه مد نظر است و هر سال 500 هزار هکتار خاک کشاورزی مشمول
پایش، اصلاح شوری، کشاورزی حفاظتی می شود.
18 میلیون هکتار خاک کشور در چرخه تولید است که 7.8 میلیون هکتار اراضی آبی و بقیه اراضی دیم محسوب می شود.