وزیر صنعت ، معدن و تجارت ؛
35 درصد اشتغال کشور در اختیار بخش صنعت، معدن و تجارت است
نعمت زاده: بیش از 35 درصد از اشتغال فعال کشور و یک سوم تولید ناخالص ملی در اختیار بخش صنعت ، معدن و تجارت است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، محمدرضا نعمت زاده در نشست خبری به مناسبت هفته دولت با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دولت بویژه شهیدان رجایی و باهنر از این هفته بعنوان هفته ارتباط با مردم یاد کرد و گفت : دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته به تعهداتش عمل کرده است و با توجه به ایجاد فضای گفتمان در عرصه بین المللی و رفع تحریم های ظالمانه شرایط اقتصادی کشور رو به بهبود است .
وی افزود: ما طی ده سال گذشته رابطه ای با دنیا نداشتیم و در این مدت رابطه نظام بانکی با دنیا قطع بوده است و لذا با توجه به ایجاد نظامات جدید بانکی در دنیا لازم است بانکهای ما برای رفع مشکلات موجود با طرفهای خارجی وارد مذاکره با آنها شوند.
نعمت زاده افزود: توافق کشورهای 1+5 جدی بوده و طرفین مذاکره آنرا جدی تلقی کردند ، تاکنون به توافقات عیناً عمل شده ولی آثار آن متفاوت است مثلاً ممکن است اختلاف یک شرکت داخلی با یک شرکت خارجی به دادگاه کشیده شود که این موضوع ربطی به برجام ندارد .
وی گفت : امروز صنایع ما از نظر مذاکره، حل و فصل مسائل و موضوعاتی از این دست مشکلی ندارد ، واردات برخی قطعات که بخاطر تعاریف و مصرف دوگانه متوقف شده بود آزاد شد.
نعمت زاده با تاکید بر تقویت مراودات بانکی با هدف ارائه خدمت به فعالان بخش اقتصادی افزود: ما در بخش صنعت به جز با آمریکا هیچ محدودیتی نداریم و اختلافات ما با دیگر کشورها در حال برطرف شدن است .
وی گفت : سرمایه گذاری های جدید در حال شکل گیری است و ما در سه سال گذشته فقط در بخش صنعت ، معدن و تجارت حدود 3/6 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در شورای عالی سرمایه گذاری خارجی تصویب کردیم که 1/5 میلیارد دلار آن مربوط به شش ماه گذشته است .
نعمت زاده افزود: این شروع کار است و روند سرمایه گذاری خارجی نشان می دهد سرمایه گذاران خارجی می توانند با اطمینان روی فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری در ایران حساب کنند .
وی گفت : گاهی گفته می شود کارخانجات خوابیده و رکود پدر صنعت را درآورده است در حالیکه بسیاری از این صنایع از 5 تا 10 سال قبل متوقف بوده ، اگر صنعتی به تکنولوژی جدید روی نیاورد و محصولات خود را بروز نکند محکوم به نابودی است .
نعمت زاده با بیان اینکه تعطیلی برخی صنایع به دلیل ماهیت آنهاست افزود: کارخانه ارج به دلیل بی توجهی به نوسازی بعد از 50 سال تعطیل شد و ما در حال حاضر با سه گروه برای زنده کردن این برند در حال مذاکره هستیم و این موضوع تعطیلی کارخانجات شامل صنایع دیگر هم می شود چه اینکه اگر ایران خودرو روی پیکان متوقف می شد از بین می رفت .
وی گفت : سال گذشته در آلمان 350 هزار واحد صنعتی ورشکست شدند و این ناشی از رکود داخلی و خارجی بود ، اگر یک واحدی لطمه ببیند همه ما حساس هستیم و مانع از زیان و خسارت به آن می شویم .
نعمت زاده افزود: در این سالها میلیونها دلار در زنجیره تولید و نوسازی صنایع سرمایه گذاری کردیم و نزدیک به 5 میلیارد دلار حواله صادر و یا از فاینانس خارجی استفاده شده است.
وی گفت : بخش دیگری از نوسازی صنایع با گشایش در مناسبات بین المللی انجام خواهد شد و رشد منفی بخش صنعت در سال 91 که حدود ده درصد بود در سال 93 به 5/6 درصد رسید و سال قبل این رشد بخاطر فشار رکود و کاهش نرخ تورم صفر شد .
نعمت زاده افزود: کاهش نرخ تورم از نکات بسیار مهم اقتصادی دولت تدبیر و امید بود ولی سرعت کاهش تورم نمی تواند رکود را متوقف کند اما امسال با شرایط جدید داخلی و خارجی و بر اساس آمار مرکز آمار میزان رشد بخش صنعت ، معدن و تجارت به 4/2 درصد رسید که نسبت به سه ماهه سال گذشته رشد نشان می دهد .
وی گفت : از ابتدای امسال ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای راه اندازی حداقل 7500 طرح و واحد صنعتی کوچک و متوسط که بخاطر مشکلات نقدینگی و یا ظرفیت پایین تولید با مشکل مواجه بودند برنامه ریزی کرد و این موضوع از طریق کارگروه رونق تولید در حال پی گیری است .
نعمت زاده افزود: تا روز گذشته حدود سه هزار واحد صنعتی کوچک و متوسط نخستین قسط تسهیلات خود را از نظام بانکی دریافت کردند و ما تاکید داریم که تمام 7500 واحد تا آخر شهریور ماه تامین مالی شوند .
وی گفت : 36 طرح بزرگ و مهم با پیشرفت فیزیکی بالا در دستور کار داریم که تعدادی از آنها در هفته دولت و بقیه تا آخر سال به بهره برداری میرسد.
نعمت زاده افزود: تا پایان امسال بیش از 4 هزار طرح نیمه تمام صنعتی و معدنی تکمیل و به بهره برداری می رسد و وزارت صنعت متولی یکی از دوازده طرح ملی تحت عنوان اقتصاد دانش بنیان است .
*4 قرارداد سرمایه گذاری در بخش خودرو نهایی می شود
وزیر صنعت ، معدن و تجارت گفت : تا پایان امسال حدود 4 قرارداد سرمایه گذاری در بخش صنعت خودرو با طرف های خارجی نهایی می شود.
محمدرضا نعمت زاده در نشست خبری افزود: گروه صنعتی ایران خودرو یک قرارداد همکاری با یکی از شرکت های فرانسوی را نهایی کرده است و سایپا هم یک قرارداد ابتدایی را که تا چند ماه آینده نهایی خواهد شد با یکی دیگر از شرکت های فرانسوی امضا کرده است .
وی گفت : با دو شرکت آلمانی در گروه خودروهای سبک و تجاری سرمایه گذاری مشترک خواهیم داشت و هم اکنون با یک شرکت اروپایی و همزمان با آن با یک شرکت کره ای در حال مذاکره در حوزه صنعت خودرو هستیم.
نعمت زاده افزود: چون می خواهیم حداکثر امتیازات را از این قراردادها داشته باشیم در نهایی کردن آنها عجله زیادی نداریم به طور مثال بر صادرات 30 درصد از تولیدات مشترک تاکید داریم که اگر محقق نشود علاقه ای به ادامه مذاکره نداریم.
وی گفت : تا آخر امسال از دو شرکت خودروساز محصولات جدیدی را خواهیم داشت ،ضمن اینکه در بخش پرداخت تسهیلات 16 هزار میلیارد تومانی تاکنون 3.2 هزار میلیارد تومان در نظام بانکی به واحدهای صنعتی پرداخت شده است.
نعمت زاده افزود: دولت در بخش معدن اکتشافات را آزاد کرده و حداقل 80 درصد از پهنه ها را برای عملیات اکتشاف و مطالعات اکتشافی آزاد کرده و در اختیار مردم و بخش خصوصی قرار داده است.
وی گفت : برای سرمایه گذاری در بخش معدن در حال مذاکره با سرمایه گذاران داخلی و خارجی هستیم و تلاش داریم تسهیلاتی را برای خرید ماشین آلات معدنی در اختیار فعالان این حوزه قرار دهیم.
نعمت زاده افزود: تا سال 92 فقط 180 هزار کیلومتر مربع نقشه برداری هوایی شده بود در حالی که در سه سال گذشته 200 هزار کیلومتر مربع از مساحت کشور از طریق هوایی نقشه برداری شد و هم اکنون شرکت های خصوصی در این حوزه فعالیت می کنند.
* گله و شکایتی از آقای ترکان ندارم
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ما بعنوان برادر گله و شکایتی از آقای ترکان نداریم و به نظرم شما خبرنگاران آنقدر وی را سوال پیچ کردید که عصبانی شد، البته خودم برنامه را ندیدم اما شنیدم که در گفتگوی با تلویزیون وی از کوره در رفته است.
محمدرضا نعمت زاده در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات اخیر اکبر ترکان افزود: وی مسئول دبیرخانه مناطق آزاد است، قطعاً سوء نظری نداشت و در این زمینه کار کارشناسی کرد و این موضوع دوبار در شورا مطرح و گزارش شد ، شنیدم که وی گفت ما مخالف بودیم اما من رای مثبت دادم .
وی گفت : از ابزار مناطق آزاد می توان در جهت رونق تولید و اقتصاد استفاده کرد و آنچه که من بارها اعلام کردم اینکه ایجاد اولین منطقه ویژه اقتصادی سیرجان با امضای من بود و در اولین برنامه پنج ساله که تازه وزیر شده بودم در ماده 19 و 21 آن ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را تصویب کردیم. ما از حامیان مناطق آزاد هستیم اما اینکه فروشگاه ایجاد کنیم و از خارج جنس بیاوریم بفروشیم مخالفم. مناطق آزاد نباید محل واردات کالا باشد ما باید به مناطق آزاد کمک کنیم تا صنعت پا بگیرد و خارجی ها را برای سرمایه گذاری در این مناطق تشویق کنیم ، نظر آقای ترکان هم همین است اما آنچه اتفاق افتاد چیز دیگری است ما باید در مناطق آزاد مدیرانی تولید محور و صادرات نگر داشته باشیم .
نعمت زاده در پاسخ به این سوال که شما چه کاری انجام داده اید که آقای ترکان می گوید از گفتن آن خجالت می کشم ؟ گفت : از خودش بپرسید.
وزیر صنعت ، معدن و تجارت در خصوص تک نرخی شدن ارز گفت: این جزو سیاست های دولت است که به سمت تک نرخی شدن و آزاد سازی نرخ ارز برویم که در حال پیگیری است و دوستان بانک مرکزی قول دادند که تا آخر امسال ارز تک نرخی شود .
نعمت زاده در خصوص اینکه رئیس آینده اتاق بازرگانی تهران از دولتی ها خواهد بود یا خیر ؟ افزود: خیلی دوست داریم در خدمت آقای جلال پور باشیم اما وی بخاطر اینکه نباید در معرض کارهای پرتنش باشد به حرف پزشکان توجه دارد که کار خیلی خوبی است ولی اتاق ایران دو نائب رئیس دارد که آنجا را اداره می کنند و ما در انتخابات گذشته هم دخالت نداشتیم و هیچ رغبتی هم نداریم که از نمایندگان دولتی انتخاب و بعنوان رئیس اتاق تعیین شود ولی در مجموع این خود نمایندگان و اعضای اتاق هستند که باید مشارکت کنند تا انتخابات با حسن نیت و آرامش انجام شود.
وی با بیان اینکه رعایت قیمت گروه کالایی یک الزامی است گفت: در مورد شکر همه اختیارات از صادرات ، واردات و تنظیم بازار کالاهای اساسی با وزارت جهاد کشاورزی است ، آنها می گویند که این کالا وارد شود یا وارد نشود یا ثبت سفارش شود ، ما بعنوان وزارت صنعت بااین موضوع مخالفیم چون همه چیز باید شفاف باشد و بخش خصوصی بداند که چه اتفاقی در بازار می افتد.
نعمت زاده افزود: فعالان بازار وقتی می بینند کالایی نیامد ، قیمت را افزایش می دهند اما اعلام می کنم که اکنون کارخانجات تصفیه شکر فعالند و هیچ مشکلی از این بابت وجود ندارد .
وی گفت : ما معتقدیم کالایی که قیمت گذاری دارد نباید وارد بورس شود دولت قیمت شکر را کیلویی 2300 تومان تعیین کرد وقتی این کالا وارد بورس می شود و مقدار آنهم کم است قیمت بالا می رود .
نعمت زاده تصریح کرد: در حال حاضر وضع ما خوب است و تولید داخلی از اواخر شهریور و اوایل مهر آغاز می شود.