سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: عربستان سعودی دچار توهم جدی است و با توجه به مشکلات درونی و بیرونی خود گاه دست به حرکات هیجانی و نابخردانه می زند که راه به جایی هم نخواهد برد.
بهرام قاسمی در نخستین نشست خبری خود در پاسخ به پرسشی درباره انتشار خبر دعوت از مریم رجوی برای اجرای مناسک حج گفت: عربستان هر نقطه بد یا زخم چرکین پیدا می کند حتما بر آن دست می گذارد با این توهم که به کشورمان فشار وارد کند.
وی افزود: این موضوع هم یکی از همان حرکات می تواند باشد که دولت عربستان پیگیری می کند ؛ موضوعی که در تجمع منافقین در پاریس به نحوی عمل کردند و در ایجاد ارتباط با گروهک شناخته شده تروریستی منافقین ممکن است به نحو دیگر باشد.
سخنگوی وزارت امورخارجه با بیان اینکه هر اقدام غلط از جانب عربستان تعجب آور نیست ابراز امیدواری کرد عقلانیت به این کشور باز گردد و به آینده خود بیندیشد .
قاسمی تاکید کرد: مقامات عربستان بدانند که ثبات و امنیت به نفع خودشان نیز هست و از کارهای خطرناک و نابخردانه دست بردارند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره سفر آقای ظریف به آمریکای لاتین و همراهی هیئتی اقتصادی با وی با وجود تفاهمات اقتصادی با این کشورها در دولت پیشین گفت: مسائل دیپلماتیک و سیاسی انتها ندارد روابط با کشورها به علل مختلف می تواند متوقف شده باشد و نیاز است با تحریک دوباره به مسیر خودش بازگردد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به ادعای عربستان مبنی بر تلاش ایران برای ترور سفیر این کشور در عراق گفت: از این حرفها، زیاد از جانب عربستانیها زده می شود. در شرایط دشواری که عربستانیها دارند هیچ تعجب نیست که دائم فرافکنی کنند و در پی دشمن فرضی باشد تا بر شکستهای مستمر خود به ویژه در سوریه و یمن سرپوش بگذارند.
قاسمی افزود: آمریکای لاتین دارای ظرفیت های خاصی است گرچه برخی ممکن است به علت فاصله طولانی ما با این کشورها تصور کنند قرابت ما با آنان کم است در حالی که قرابت های دوجانبه بسیار است.
وی یکی از اهداف وزارت خارجه و دولت را پیشبرد اهداف در چارچوب دیپلماسی اقتصادی و زمینه سازی برای فعالیت های اقتصادی نهادهای دولتی و غیردولتی در کشورهای آمریکای لاتین دانست .
قاسمی گفت: آقای ظریف در نخستین مرحله از این سفر به کوبا رفت و سفر به پنج کشور دیگر این منطقه و دیدار با مقامات این کشورها نیز تنظیم شده است.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: فعالان حدود 80 شرکت عمدتا در بخش خصوصی آقای ظریف را در این سفر همراهی می کنند که این نشان دهنده اشتیاق بخش خصوصی برای گسترش روابط با امریکای لاتین است و امیدوارم زمینه توسعه روابط با این کشورها فراهم شود.
وی گفت: طرف مقابل نیز ظرفیت های خوبی برای همکاری با ما دارد و هر قدر دولت های پیشین در گسترش روابط با این کشورها تلاش کرده باشند ما سعی می کنیم روابط و همکاری با کشورهای منطقه را بهبود بدهیم و جلوتر برویم.
قاسمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره بازداشت سفیر ژاپن این خبر را رد کرد و افزود: این سفیر کارت شناسایی دیپلماتیک به همراه نداشت و برای دقایقی از او سوالاتی شد.
وی گفت: فردی که به همراه سفیر بود با تشریفات وزارت خارجه تماس برقرار کرد و همکارانم در توضیح به ماموران نیروی انتظامی سفیر بودن او را تایید و اعلام کردند او از مصونیت سیاسی برخوردار است و کارش را ادامه می دهد.
* در اعلام همکاری با روسها در نوژه پنهانکاری نکردهایم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در اعلام خبر همکاریهای راهبردی با روسیه پنهانکاری نشده و نحوه اطلاعرسانی در این باره طبق تفاهم قبلی بوده است.
قاسمی در پاسخ به پرسشی درباره علل تأخیر ایران در اعلام خبر همکاری های ایران و روسیه افزود: طبق تفاهمی که میان دو طرف وجود داشته است و ربطی هم به وزارت امور خارجه ندارد مقرر بود در محدوده زمانی مشخصی دو طرف این خبر را اعلام کنند که اینگونه نیز شد.
وی اضافه کرد: بر این اساس ابتدا طرف روسی و پس از آن آقای شمخانی این خبر را اعلام کرد و غرض این نبود که در این باره پنهانکاری شود بلکه به علت حساسیت ها، وضع منطقه و ویژگی های کار نظامی قرار بود پس از عملیات و زمانی که کار به اهداف مشخص رسید علنی شود و زودتر اطلاع رسانی نشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: روسیه در ایران پایگاه نظامی ندارد و مستقر نیست بلکه کاری مقطعی با تفاهم دو طرف بر اساس درخواست طرف روس و مجوز کشورمان صورت گرفت و عجالتاً پایان یافت.
قاسمی همچنین گفت: هیچ توافقنامه ای در این خصوص با روسیه نداریم بلکه روابط با این کشور در بعضی بخش ها راهبردی است که این گونه روابط در سال های اخیر توسعه بسیاری یافته است.
وی افزود: ما در مبارزه با تروریسم و داعش و مقابله با ناامنی ها در منطقه اشتراک نظر فراوانی با روسیه داریم، موضوعی که برای ملت و دولت ما مهم است که از آن آگاهی داریم امنیت است و در تأمین امنیت خود از هیچ کوششی دریغ نمی کنیم.
قاسمی گفت: ما از ابتدا بر مبارزه با تروریسم تأکید داشتیم و برای استفاده از زمینه های مشترک همکاری با روس ها نوعی تفاهم داشتیم تا بتوانیم اقداماتی علیه تروریسم انجام دهیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: یکی از این اقدامات این بود که با مجوز و اطلاع قبلی و با درخواست آنان اجازه دادیم که از فضا و برخی تسهیلات ما استفاده کنند تا در منطقه ناامن سوریه علیه تروریسم مبارزه شود که این هدف و خواست ما نیز هست.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره همکاری های ایران و ترکیه و سفر احتمالی اردوغان به تهران گفت: ما روابط خوبی با این کشور داریم دیدگاه های ما با این کشور در بسیاری از زمینه ها یکسان است اگرچه دیدگاه های متفاوتی داریم.
قاسمی افزود: پس از وقوع کودتا در ترکیه ایران نخستین کشوری بود که کودتا را محکوم کرد به نحوی که آقای ظریف در ساعت یک بامداد در توئیتر خود با توسل به زور و خشونت و کودتا مخالفت کرد و این حقیقتی است که ترک ها از آن آگاهی دارند.
وی گفت: ما از گذشته، ارتباطات و رایزنی های بسیاری با مقامات ترک داشته ایم و پس از تحولات این کشور نیز همکاری و گفتگوهای ما افزایش یافته است.
قاسمی افزود: روز پس از کودتا قرار بود وزیر امور خارجه کشورمان به آنکارا سفر کند اما با توجه به شرایط داخلی این کشور مقامات ترکیه اعلام کردند چند روز سفر را به تأخیر بیندازیم و پس از چند روز سفر انجام شد و آقای ظریف بیش از 3 ساعت با اردوغان درباره مسائل دوجانبه و منطقه ای مذاکره کرد.
وی گفت: در این دیدار مقرر شد با توجه به تحولات منطقه ای و مسائل دوجانبه، دیدار و مذاکرات مقامات دو کشور ادامه یابد و بر همین اساس وزیر امور خارجه ترکیه هفته پیش به تهران سفر کرد و در دیداری پنج ساعته با آقای ظریف دو طرف مذاکراتی سازنده انجام دادند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در این دیدار مقرر شد این تماس ها در سطوح مختلف اعم از سیاسی، پارلمانی و اقتصادی ادامه یابد تا دو طرف بتوانند با هم اندیشی بیشتر همکاری هایشان را در همه حوزه ها به ویژه مسائل منطقه ای توسعه دهند.
قاسمی گفت: بر این اساس سفر مقامات مختلف مطرح است اما برای سفر آقای اردوغان به تهران هیچ تاریخی تعیین نشده است و خبرهای منتشر شده در این باره نادرست بود هرگاه تاریخ این سفر مشخص شود حتماً اطلاع رسانی خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سفارتخانه های ایران و انگلیس در هر دو کشور در سطح کاردار فعال است و امکان ارتقاء روابط به سطح سفیر نیز وجود دارد.
بهرام قاسمی در نشست خبری امروز خود درباره روابط ایران و انگلیس افزود: یکی از اهداف ما این است که روابط با کشورهایی را که مانعی در گسترش همکاری ها با آنها وجود ندارد در سطح عادی و حتی بهتر حفظ کنیم ؛ یکی از این کشورها انگلیس است.
وی گفت: مدتی در روابط ایران و انگلیس به علل مختلف تنش وجود داشت اما اکنون هر دو سفارت در سطح کاردار فعالیت دارند و امکان ارتقاء روابط به سطح سفیر نیز وجود دارد.
قاسمی ابراز امیدواری کرد: با تفاهم دوجانبه در آینده سطح روابط دو کشور ارتقاء یابد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر موفق نبودن سیاست های منطقه ای وزارت امور خارجه گفت: در کشور ما چندصدایی حاکم است من به دیدگاه ها احترام می گذارم و در مقام دفاع یا رد این موضوع نیستم ؛ قضاوت با شماست.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: پس از آغاز به کار دولت جدید و با توجه به مشکلات گذشته در عرصه سیاست خارجی فضای باز ایجاد شد گرچه در برخی مناطق تا حدی که توقع داشتیم و علاقمند بودیم شاید پیش نرفتیم اما این ناشی از کارآمد نبودن دولت یا وزارت خارجه نیست بلکه دلایل خاص خود را دارد.
قاسمی گفت: وقتی توانستیم در مرحله جدید به تفاهمات خوب برسیم و دریچه های خوبی به روی ما باز شد برخی نگران شدند و مسیر حرکت خود را تغییر دادند.
وی تصریح کرد: یکی از این کشورها که دچار توهم است عربستان سعودی است که فکر نمی کردند در جامعه جهانی به جایگاه بهتری باز گردیم به همین علت و با توجه به جایگاه قدرت و پیشینه تمدنی هزاران ساله کشورمان و توانمندی های مختلفی که داریم نگران ارتقاء جایگاهمان شدند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: بخش از مشکلات ما ناشی از کارشکنی اینگونه کشورها به علت نگرانی از آینده درخشان ایران است ؛ من نمی پذیرم که کم کاری صورت گرفته یا فعالیتی نشده باشد.
قاسمی افزود: هر کشوری که دست دوستی به سوی ما دراز کند و آماده تعامل با ما باشد دستش را به گرمی فشرده ایم و خواهیم فشرد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره بحران سوریه گفت: مسائل سوریه بسیار پیچیده است نتایج این بحران تاکنون جز کشتار بی گناهان ، نابودی زیرساخت ها و بی ثباتی در منطقه نبوده که برای همگان نگران کننده است.
قاسمی درباره مذاکرات ایران و ترکیه درباره سوریه تصریح کرد: ما از گذشته با مقامات ترکیه در این خصوص اختلاف نظرهایی داشته ایم که البته طبیعی است ؛ قطعاً هیچ دو کشوری نمی توانند در همه زمینه ها یکسان بیندیشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ما با مقامات ترک مشغول رایزنی های جدید هستیم تعامل دوجانبه زمانی ایجاد می شود که دیدار مذاکرات مقامات دو کشور بیشتر شود.
وی ابراز امیدواری کرد: در آینده ظرفیت های بیشتری میان ایران و ترکیه ایجاد و از این ظرفیت ها برای ایجاد ثبات در منطقه استفاده شود.
قاسمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره زمان و مکان برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام گفت: طبق تفاهم در مجموعه برجام کمیسیونی برای رفع برخی مشکلات و تفاسیر در این خصوص ایجاد شده است و بدعهدی ها می تواند به آنجا ارجاع شود و این کمیسیون موظف به پیگیری است.
وی افزود: برخی مسائل که ما از آن به عنوان بدعهدی آمریکا نام می بریم در نشست آینده این کمیسیون که زمان و مکانش مشخص نیست حتماً مطرح و پیگیری خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره علل تأخیر در اعلام خبر سفر وزیر خارجه ترکیه به تهران گفت: قرار قبلی این بود که این خبر به هنگام سفر منتشر نشود و پس از سفر اطلاع رسانی شود که اینگونه شد.
قاسمی همچنین درباره میزان اطمینان از همسویی ترکیه در کنار ایران در موضوع سوریه افزود: موضوع سوریه بسیار پیچیده و حساس است و اگر اینطور نبود شاید بسیاری از تلاش های یکی دو سال اخیر در این باره در سطح منطقه و جهان به جایی می رسید اما همه تلاش ها در این باره تاکنون به جایی نرسیده است.
وی تاکید کرد: ما بر مواضع خود درباره سوریه ایستاده ایم و راه برون رفت از بحران سوریه را فقط در راه حل سیاسی و مراجعه به رأی مردم این کشور برای تعیین سرنوشتشان می دانیم.
قاسمی گفت: با ترکیه در گذشته اختلاف نظرهایی در این باره داشتیم و هنوز هم بخشی از اختلاف نظرها باقیست و هیچ انتظاری نداریم که با یکی دو دیدار با مقامات ترکیه این اختلاف نظرها رفع شود.
وی افزود: این که در آینده ترکیه واقعیات منطقه را بیشتر درک خواهد کرد و نگاه دیگری خواهد داشت قابل پیش بینی نیست اما با توجه به نقش ترکیه و نقش بزرگ ایران در منطقه تعامل دو کشور می تواند به گسترش صلح و ثبات در منطقه کمک کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره آخرین وضع ایرانیان زندانی در کویت گفت: اطلاعات جدیدی بیش از آنچه اعلام کردیم نداریم این افراد غیر قانونی وارد کویت شده بودند که بازداشت شدند.
قاسمی افزود: در پی این رویداد سریع به سفارتمان در کویت دستور دادیم که با دولت کویت مذاکره ، موضوع را پیگیری و تسهیلات کنسولی برای آنان درخواست کند.
وی گفت: به هنگام ورود این افراد به خاک کویت به علت بروز تنش میان آنان و نیروهای انتظامی کویت یکی از این افراد مجروح و به بیمارستان منتقل شد که از کاردارمان خواستیم امور مربوط به مداوای او را پیگیری کند و امیدواریم وضع این افراد مشخص شود.
*سفر دو دیپلمات اروپایی به غرب کشور با هدف گردشگری بود
بهرام قاسمی در نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات دو دیپلمات فرانسوی و انگلیسی در عکسبرداری از مراکز نظامی کشورمان در غرب کشور افزود: دیپلمات هایی که در تهران حضور دارند می توانند به هر نقطه ای از کشورمان سفر کنند که عمدتاً به تشریفات وزارت امور خارجه اطلاع می دهند و عموماً هم سفر کاری است که با هماهنگی نهادها به ویژه استانداری ها انجام می شود.
وی گفت: البته برخی از آنان با اهداف تفریحی سفر می کنند زیرا به آثار فرهنگی و تمدنی کشورمان علاقمندند به هر حال این سفرها منع و مشکلی ندارد و آنان بدون هیچ محدودیتی آزادند.
قاسمی تصریح کرد: در خصوص تخلف این دیپلمات ها تاکنون تخلف عمده ای به ما گزارش نشده گرچه ممکن است کسانی در بلندگوهای مختلف در این باره بحث کرده و خواستار مجازات آنان شده باشند اما تا زمانی که گزارشی از نهادهای امنیتی و انتظامی مبنی بر تخلف این افراد دریافت نکنیم اقدام و قضاوتی نخواهیم کرد.
وی تأکید کرد: اگر دیپلماتی حقوق حقه ما و مقررات کشورمان را نقض کند مانند هر جای دیگر دنیا از طرق مختلف با آن برخورد جدی خواهیم کرد اما این منوط به گزارش مستند است وگرنه بر اساس اظهارات افراد چنین چیزی ممکن نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: در دنیای جدید دوربین در اختیار همه افراد هست و هر کسی تلفن همراهی در اختیار دارد دوربین نیز در اختیار او هست؛ در عین حال اگر تخلفی صورت گرفته باشد با آن برخورد می کنیم.
در ادامه این نشست خبری، خبرنگار دیگری با استناد به اعلام استانداری کردستان خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: طبق اعلام استانداری این استان این دو دیپلمات مجوزی نداشتند و از مناطق حساس و نظامی کشورمان تصویربرداری کردند.
قاسمی در پاسخ اظهار داشت: سفر دو دیپلمات اروپایی به منطقه با اطلاع وزارت امور خارجه انجام شده است و ما در جریان سفرشان بوده ایم، وقتی ما در جریان این مسائل باشیم دیگر نهادها نیز مطلع می شوند، آنان تخلف خاصی نکرده اند و با مجوز و اطلاع قبلی به غرب کشور رفته اند البته استانداری کردستان نیز در ادامه اطلاعیه ای منتشر و اعلام کرد اطلاعات قبلی آنان خیلی دقیق نبوده است.
وی با تبیین جزئیات برخورد نیروهای امنیتی و انتظامی با این دو دیپلمات اروپایی گفت: پس از آنکه به این دیپلمات ها مشکوک شدند خودروی آنان را متوقف کردند و مدارکشان را خواستند و آنان نیز ارائه کردند و زمانی که مشخص شد دیپلماتند آزاد شدند و راهشان را ادامه دادند و به هیچ عنوان بازداشت نشدند.
قاسمی افزود: وزارت امور خارجه از حقوق و قوانین خود استفاده خواهد کرد و اگر گزارشی درباره تخلف این دو دیپلمات ها دریافت کند از آن استفاده و موضوع را پیگیری خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره برنامه کشورمان برای متقاعد کردن ترکیه در خصوص بحران سوریه گفت: ترکیه همسایه مهم ماست و اهمیت ارتباط با این کشور مربوط به دوره کنونی نیست بلکه از گذشته مطرح بوده است و مراودات بسیاری با این کشور در دوره های مختلف داشته ایم.
وی افزود: ما در خصوص موضوعات مختلف با مقامات ترکیه در حال مذاکره ایم و در خصوص مسائل دو جانبه نیز با توجه به ظرفیت های دو کشور زمینه های فراوانی برای همکاری در عرصه های مختلف وجود دارد که باید پیگیری شود و طرف ترک نیز به آن علاقمند است.
قاسمی گفت: در خصوص مسائل منطقه ممکن است در برخی زمینه ها اشتراک نظر داشته باشیم و در برخی مسائل نیز اختلاف نظر، اما این مانع از صحبت و همکاری نمی شود.
وی تأکید کرد: در خصوص سوریه هیچ اصراری نداریم که دیگران را متقاعد کنیم ما مواضع خود را پیگیری می کنیم و آنان نیز دیدگاه خود را دارند، ما دیدگاه هایمان را دیکته نمی کنیم بلکه در مذاکرات مواضع خود را تبیین می کنیم و در این تعامل نیز ممکن است به برخی اشتراکات برسیم بر این اساس قصد نداریم که آنان را متقاعد کنیم که تغییر مسیر دهند آنان مستقل هستند.
قاسمی در این حال گفت: ما نگرانی های خود را از مخاطرات کنونی در منطقه داریم و مخاطرات ناشی از ادامه وضع موجود را تبیین می کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره همکاری های نظامی ایران و ترکیه از نوع همکاری های ایران و روسیه افزود: همکاری نظامی میان ایران و ترکیه وجود ندارد البته همکاری های میان دو کشور همواره وجود داشته است.
وی درباره اینکه چرا با وجود تأکید بر راه حل سیاسی در موضوع سوریه با روسیه همکاری های نظامی دارید؟ گفت: آنچه درباره مسئله سوریه گفتم موضوع داخلی این کشور و مرتبط با دولت سوریه است زیرا پنج سال پیش برخی در پی سرنگونی بشار اسد بودند که خوشبختانه نتوانستند زیرا اگر این اتفاق می افتاد امروز داعش بر دمشق حکومت می کرد.
قاسمی تأکید کرد: بحث ما با روسیه غیر از موضوع تمامیت ارضی سوریه مبارزه با تروریسم است؛ ما در مبارزه با تروریسم بسیار جدی هستیم، همکاری های ما نیز حول محور مبارزه با تروریسم است گرچه در خصوص سوریه نیز دیدگاه های بسیار نزدیک و تبادل نظر داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره آخرین پیگیری پرونده فاجعه منا گفت: این پرونده باید مفتوح باشد و دائم پیگیری شود تا حقوق ملت ایران به ویژه بازماندگان قربانیان این فاجعه را دریافت کنیم.
وی افزود: کمیته مشخصی در وزارت امور خارجه متشکل از بخش های مختلف به ویژه از دو بخش حقوقی و کنسولی در این باره فعالیت بسیاری دارد و در حال بررسی و پیگیری موضوع است تا از ظرفیت های حقوقی بین المللی برای استیفای حقوق قربانیان استفاده شود.
قاسمی درباره احتمال شکل گیری مثلث ایران، روسیه و ترکیه نیز گفت: در پرونده روابط ما با ترکیه موضوعات بسیاری اعم از مسائل دو جانبه در عرصه های مختلف و مسائل منطقه ای به ویژه در خصوص بحران یمن، عراق، سوریه و کشورهای حوزه خلیج فارس مطرح است که در این خصوص تبادل نظر می کنیم.
وی افزود: سوریه از مسائل جدی دو طرف است و هیچ مذاکره ای انجام نمی شود الا اینکه در این باره صحبت کنیم موضوعی که حتی در مذاکره با اروپایی ها و دیگران نیز مطرح است.
قاسمی گفت: اینکه گفتگوهای ما به همکاری های سه جانبه میان ایران، ترکیه و روسیه منجر شود اکنون زود است که در این باره صحبت کنیم، روابط ما با روسیه از یک نوع و با ترکیه نوع دیگر است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین با استقبال از تجدید روابط ترکیه و روسیه افزود: پس از وقوع بحران در روابط دو کشور اعلام کردیم که این دو باید رابطه بهتری داشته باشند و به نفع ثبات منطقه از گذشته گذر کنند.
وی اشتراک نظر سه کشور ایران، روسیه و ترکیه را در موضوعاتی محتمل دانست و گفت: این اشتراک نظر در چه مسائلی و چه زمانی روی دهد قابل پیش بینی نیست؛ باید به رایزنی ها ادامه دهیم .
قاسمی همچنین درباره برگزاری اجلاس سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان گفت: ما در خصوص روابط با کشورهای منطقه حساس هستیم و تا جای ممکن برای تعامل بیشتر با آنان تلاش می کنیم یکی از کارهایی که در حال پیگیری هستیم و مبتکر آن شده ایم برگزاری اجلاس چند جانبه است؛ یکی از این اجلاس، اجلاس سه جانبه است که می تواند برای دیگر کشورها نیز تکرار شود.
وی افزود: برگزاری این اجلاس به افزایش ثبات در منطقه کمک می کند و سفر رئیس جمهور به این اجلاس سه جانبه نیز در این چارچوب بود که نتایج خوبی از آن گرفتیم و امیدواریم در آینده و در دوره های مشخص پیگیری شود.
قاسمی درباره اینکه چرا موضوع لغو روادید میان ایران و آذربایجان به تسهیل روادید کاهش یافت؟ گفت: یکی از سیاست های ما برای تسهیل رفت و آمد ایرانیان این است که تا جای ممکن لغو روادید با کشورها محقق شود که با ارمنستان و گرجستان اینگونه شد اما آنچه درباره آذربایجان مطرح و توقع بود تسهیل در دریافت روادید بود نه لغو آن.
وی افزود: ما با این کشورها ارتباطات بسیار داریم و این علاقمندی در دو طرف وجود دارد و امیدواریم این تسهیلات نیز افزایش یابد زیرا هم از نظر ثبات منطقه ای و از نظر عواید اقتصادی به ویژه در عرصه گردشگری آثار مطلوبی دارد.