روز جهانی مسجد؛ محور وحدت امت اسلام
21آگوست هر سال که مصادف با 31 مرداد شمسی است، روز جهانی مساجد نامگذاری شده است. در سال 1348 در چنین روزی مسجدالاقصی که قبله اول مسلمین جهان است، توسط صهیونیست ها به آتش کشیده شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، مسجدالاقصی در اسلام، دومین مسجد بشمار میآید و از آنجایی که قبله اول مسلمانان بوده، نزد آنان از جایگاهی والایی برخوردار است. آنچه به عنوان مسجدالاقصی در قرآن از آن یادشده است، همه این مجموعه مسقف، قبة الصخرة، قبة السلسلة، مصلای مروانی و قبهها (گنبدها)، محرابها، راهها، چاهها، برکهها، رواقها و پلها را همراه با دیگر بخشهای باستانی و قدیمی در بر میگیرد.
بخش مسقف مسجدالاقصی در جنوب این مجموعه واقع شده است. بر اساس برخی اسناد تاریخی این مسجد توسط داوود نبی (ع) پایه گذاری و توسط حضرت سلیمان (ع) تکمیل شده است. مسجدالاقصی مسقف، بنایی مستطیلی است، با رواقی بزرگ در میانه آن که مستقیماً به گنبد میرسد. از شرق و غرب، سه رواق مسجدالاقصی را احاطه کرده است. طول آن از شمال به جنوب 80 متر و عرض آن از شرق به غرب 55 متر است.
یک جریان مسیحی صهیونیستی در آمریکا شکل گرفته که اعتقاد دارد، ویرانی مسجد الاقصی و ساخت معبد سوم سلیمان شرط ظهور حضرت مسیح (ع) است و در حال حاضر ظهور نمی کند. بر پایه این اعتقاد مسجدالاقصی توسط اشغالگران صهیونیست به آتش کشیده شد.
مدیر موسسه مسجد با اشاره به تاریخچه نامگذاری روز جهانی مسجد گفت: در سال 1373 نامگذاری 31 مرداد به نام روز جهانی مسجد توسط اینجانب به رییسجمهور وقت پیشنهاد که با استقبال مواجه شد.
این مسئله در دبیرخانه سازمان کنفرانس اسلامی در جده، توسط رییسجمهور وقت ایران مطرح شد و در نهایت این پیشنهاد در اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای اسلامی در تهران به تصویب رسید.
حجتالاسلام تقی قرائتی افزود: پیشنهادهایی برای نامگذاری روز جهانی مسجد ارایه شد، (روز 12 ربیعالاول مبنی بر ساخت اولین مسجد توسط پیامبر (ص) و یا روز به آتش کشیدهشدن مسجدالاقصی) که در نهایت مورد دوم تائید شد.
وی اظهار کرد: تصویب این پیشنهاد در اجلاس سی ام وزرای امور خارجه کشورهای اسلامی در تهران نشان از اهمیت و توجه جدی تر به مقوله مسجد با نگاه فراکشوری و جهان اسلامی است و در قطعنامه ای که به این مناسبت از سوی سازمان کنفرانس اسلامی صادر شد، از کشورهای عضو خواسته شد تا در راستای تحکیم جایگاه مساجد، در توسعه فرهنگ و ارزشهای اسلامی برای تکریم و بزرگداشت این روز تلاش کنند.
معاون فرهنگی امور مساجد هم در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به روز جهانی مسجد گفت: فلسفه نامگذاری31 مرداد به عنوان (روز مسجد، به آتش کشیده شدن مسجدالاقصی به دست صهیونیستهاست)، پیشنهاد ایران بوده و سازمان کنفرانس کشورهای اسلامی این روز را به عنوان روز جهانی مسجد نامگذاری کرده است.
حجت الاسلام کرمی افزود: اخیرا با تخریب مساجد توسط عناصر تندروی تکفیری که از طرف استکبار و کشورهای مخالف اسلام حمایت می شوند باعث شد تا تمرکز بیشتری درباره مساجد در جهان اسلام شود.
وی با اشاره به ادامه روند تخریب مساجد توسط رژیم صهیونیستی اضافه کرد: جریان تکفیری درحال تخریب مساجد در کشورهای یمن، بحرین، عراق، افغانستان، سوریه، کشورهای آسیای شرقی است و در اروپا فعالیت مسلمانان را در مساجد محدود می کنند.
معاون فرهنگی امور مساجد گفت: کشوری مانند آل سعود که تظاهر به اسلام دارد ولی با ماهیت اسلام آمریکایی و با جنایات اخیرش مانند حمایت از جریان تکفیری و داعش، حمله به یمن و کشتار حجاج در منا نشان از این دارد که از مسجد که باید کانون بیدارگری اسلامی و بصیرت بخشی باشد و مردم را برای هرگونه اقدام بر علیه شان آگاه کند، هراس دارند.
استاد دانشگاه امام صادق هم در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اهمیت و جایگاه مسجد در صدر اسلام گفت: در آیات الهی بر اهمیت خاص مسجد تأکید شده است.
مصطفی میرلوحی افزود: مسجد نخستین مرکز و پایگاهی است که به منظور عبادت و پرستش خدای یگانه در زمین نهاده شد و پیش از آن، عبادتگاه دیگری که کانون عبادت و نیایش موحدان و خدا پرستان باشد، وجود نداشته است.
وی با اشاره به اهمیت مسجد الاقصی در اسلام تاکید کرد: مسجد نخستین پدیده جغرافیایی است که به محض فتح سرزمینهای کفرتوسط سپاه اسلام به عنوان نماد یگانگی، توحید و مبارزه با شرک و بت پرستی در سرزمینهای تصرف شده بنا شد.
میر لوحی گفت: پیامبر اسلام (ص) نیز در هجرت به مدینه نخستین مکانی را که برای استقرار آیین اسلام بنا کرد مسجد«قبا» بود تا مردم در حول محور این مکان مقدس به کسب فضایل انسانی و آموزههای دینی بپردازند.
وی با اشاره به تخریب مساجد توسط آل خلیفه در بحرین و داعش در عراق و سویه افزود: در دین اسلام محور و کانون تمامی فعالیتها به مسجد ختم میشود و هیچ فعالیت و فعلی را نمیتوان پیدا کرد که در آمیختگی و ارتباط با دین باشد ولی به مسجد ختم نشده باشد و یا مرتبط با مسجد نباشد، این امر مهم نشان از جایگاه و اهمیت محوری مسجد دارد.
وی گفت:جریان تکفیری و آل سعود و آل خلیفه همه دست مایه کشورهای غربی هستند و از تجمع مسلمین در خانه خدا هراس دارند،درحال حاضر داعشی ها 210مسجد و مرکز دینی را تخریب کرده اند، اینها از بیداری اسلامی هراس دارند و به این علت از تجمع مسلیمن در خانه خدا جلوگیری می کنند.
هر دین و آیینی نمادها و نشانه هایی دارد؛ اسلام که آخرین دین آسمانی است، از میان نمادها و شعایر ظاهری و مکانی، به جایگاه مسجد و احکام آن بسیار اهمیت داده است.
مسجد تنها جایگاه عبادت نیست، بلکه مکانی برای ارشاد کردن و تبلیغ مسائل اسلامى است. کانونی عبادی، اجتماعى، سیاسی، آموزشی و حتی اقتصادی است.
گزارش از: خدیجه بیک پور