چیت چیان:
بهرهبرداری از 3402 طرح و آغاز اجرای 167 طرح صنعت آب و برق
وزیر نیرو گفت: در هفته دولت 3 هزار و 402 طرح به بهرهبرداری میرسد و 167 طرح کلنگزنی خواهد شد.
بهگزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما، حمید چیتچیان در نشست خبری به مناسبت فرارسیدن هفته دولت با برشمردن بخشی از اقدامهای وزارت نیرو در صنعت آب و برق در هفته جاری افزود: در این هفته دو سد در خراسان شمالی و اصفهان و سه شبکه زهکشی و آبیاری در سه استان لرستان، مازندران و اردبیل به بهرهبرداری میرسد.
وی افزود: 212 مجتمع آب روستایی در 872 روستا با پوشش جمعیتی بالغ بر 431 هزار نفر در 24 استان کشور به بهرهبرداری خواهد رسید.
وزیر نیرو تصریح کرد: همچنین دو تصفیهخانه آب «ویس» و «خوانسار» و 6 تصفیهخانه فاضلاب در شهرهای رزن، نقده، سریش آباد، میگون، التیمور مشهد و سده لنجان اصفهان به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی ادامه داد: مجموع سرمایه گذاریهای انجام شده در طرحهای بخش آب که در این هفته به بهرهبرداری خواهد رسید، هزار و 366 میلیارد تومان است.
وزیر نیرو در ادامه با اشاره به بخشی از طرحهای قابل بهرهبرداری در صنعت برق، خاطرنشان کرد: در این هفته سه نیروگاه گناوه، بهبهان و سیرجان با ظرفیتی بالغ بر هزار و 460 مگاوات به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی افزود: همچنین در این هفته 7 پست 400 کیلووات، 19 پست 23 کیلووات، 32 پست 132 کیلووات و 33 پست 63 کیلووات به بهرهبرداری خواهند رسید.
وی تصریح کرد: در حوزه انرژیهای نو در این هفته جمعاً 22 طرح با سرمایه گذاری بالغ بر 284 میلیارد ریال به بهرهبرداری خواهند رسید.
چیت چیان افزود: از جمله این طرحها در حوزه انرژیهای نو بهرهبرداری از 3 توربین بادی مجموعاً به ظرفیت 5/7 مگاوات در کهک استان قزوین، پست انتقال برق بادی 132.20 کیلوولت بینالود، احداث نیروگاه 228 کیلوواتی خورشیدی در قم و... است.
وی در مورد ارائه خدمات برقرسانی روستایی گفت: تعداد روستاهای برقدار شده سراسر کشور از ابتدای امسال تا هفته دولت 62 روستا با 760 خانوار روستایی بوده که در مجموع60 میلیارد ریال هزینه در برداشته است.
وزیر نیرو تصریح کرد: با انجام این خدمات برقرسانی به روستاها، هم اکنون تعداد کل روستاهای برقدار کشور به 56 هزار و 232 روستا رسیده است.
وی تأکید کرد: به روستاییان زحمتکش کشور قول میدهم تا پایان امسال تمامی روستاهایی که بیش از 10 خانوار سکنه دارند، برقدار شوند.
وزیر نیرو افزود: براساس آمارهای اعلام شده تعداد کل این روستاها 580 روستا است.
وی در ادامه با اشاره به ارزش کل سرمایهگذاریهای انجام شده در طرحهای قابل بهرهبرداری در هفته دولت، گفت: تعداد کل طرحهای قابل بهرهبرداری در این هفته در صنعت آب و برق 3 هزار و 402 طرح است که در مجموع بیش از 6 هزار و 886 میلیارد تومان در آنها سرمایه گذاری شده است.
*آغاز عملیات اجرایی 12 نیروگاه و 22 طرح تصفیهخانه آب و فاضلاب در کشور
وزیر نیرو در ادامه با اشاره به شروع عملیات اجرایی بخشی از طرح های در صنعت آب و برق گفت: همچنین در این هفته عملیات اجرایی سد "کانیسیب" پیرانشهر با ظرفیت مخزن 220 میلیاردمترمکعب شروع خواهد شد.
وی افزود: عملیات اجرایی شبکههای آبیاری و زهکشی بیش از 2500 هکتار از زمینهای کشاورزی آذربایجان غربی آغاز خواهد شد.
چیتچیان همچنین تصریح کرد: عملیات اجرایی 22 طرح تصفیهخانه آب و فاضلاب کشور با حضور بخش خصوصی شروع میشود.
وی خاطرنشان کرد: در این هفته عملیات احداث 12 نیروگاه با ظرفیتی بالغ بر 6 هزار و 84 مگاوات در 11 شهر کشور کلنگزنی خواهد شد.
وزیر نیرو در ادامه مجموع کل طرحهایی را که در این هفته عملیات اجرایی آنها آغاز خواهد شد؛ 167 طرح با بودجه ای بیش از 189 هزار میلیارد ریال عنوان کرد.
*کارنامه سه ساله دولت در صنعت آب و برق
وزیر نیرو با اشاره به کارنامه سه ساله دولت در وزارت نیرو اظهار داشت: در مدت سه سال گذشته 38 واحد نیروگاهی با ظرفیت بیش از 6 هزار مگاوات به بهرهبرداری رسیده است.
وی افزود: در طول این سه سال ظرفیت نیروگاهی کشور از 69 هزار مگاوات به 75 هزار و 199 مگاوات رسیده است.
همچنین وی تصریح کرد: در این سه سال هزار و 538 روستای محروم کشور برقدار شدهاند.
وزیر نیرو خاطر نشان کرد: تلفات برق که پیش از این به بیش از 15 درصد بود، به 1.7 درصد رسیده است.
چیتچیان در ادامه با اشاره به بخشی از کارنامه سه ساله دولت در حوزه آب، اظهارداشت: در طول این سه سال، 19 سد به بهرهبرداری رسیده که ظرفیت مخازن آنها بیش از 4 میلیارد مترمکعب آب است.
وی افزود: این میزان از افزایش ظرفیت مخازن سدها، 20 برابر حجم مخزن سد کرج است.
وزیر نیرو گفت: در طول این مدت بیش از 150 هزار هکتار به شبکههای آبیاری و زهکشی کشور اضافه شده است.
همچنین وی تصریح کرد: 3 هزار و 800 روستای کشور با جعیتی بیش از 2 میلیون نفر از شبکه آب شرب سالم بهرهمند شدهاند.
چیتچیان در پایان اظهار داشت: 26 تصفیهخانه فاضلاب در شهرهای مختلف کشور با پوشش جمعیتی بالغ بر 3.6 میلیون نفر نیز در طی این مدت احداث شده است.
*معیار ما در جذب سرمایهگذاری خارجی تأمین منافع ملی است
وزیر نیرو گفت: تشویق و حمایت از سرمایهگذاری خارجی هم در قانون مورد تأکید قرار گرفته و هم در سیاستهای کلی نظام از سوی مقام معظم رهبری بر آن تأکید شده است و بهیقین معیار اصلی وزارت نیرو در جذب سرمایهگذاری خارجی، تأمین منافع و مصالح ملی خواهد بود.
حمید چیتچیان در باره قیمت تعرفههای آب و برق در سال جاری، افزود: ما در شرایط ناپایداری از نظر اقتصاد آب و برق هستیم، اما با این اوصاف آنچه که در سه سال گذشته اتفاق افتاده میزان افزایش تعرفهها در مقایسه با نرخ تورم بسیار پایینتر بوده است.
وی تأکید کرد: تا حالا درخواستی از سوی وزارت نیرو به هیئت دولت مبنی بر افزایش تعرفههای آب و برق ارسال نشده است.
وزیر نیرو در ادامه با اشاره به قرارداد وزارت نیرو با یک شرکت ترک برای احداث 6 هزار مگاوات نیروگاه، گفت: در باره سرمایهگذاری خارجی در این مدت اطلاعات جامعی از سوی مسئولان ارشد وزارتخانه در رسانههای مختلف ارائه شده است.
وی افزود: در قرارداد مورد نظر با شرکت ترکیهای هیچ امتیاز خاصی به این شرکت داده نشده است، بلکه براساس قرارداد شرکت ترک ملزم است برق تولیدی نیروگاهها را 19 درصد پایینتر از قیمت سایر نیروگاههای در اختیار بخش خصوصی داخلی، در اختیار وزارت نیرو ارائه دهد.
چیتچیان تصریح کرد: براساس این قرارداد بناست راندمان نیروگاههای ما به 58 درصد برسد.
وی گفت: براساس قرارداد این سرمایهگذار خارجی باید سرمایه موردنیاز این طرحها را از خارج تامین کند و این به معنی اضافه کردن یک ظرفیت جدید به کشور است.
وزیر نیرو تأکید کرد: تاکنون 37 هزار مگاوات قرارداد با بخش خصوصی منعقد شده که تا امروز 11 هزار مگاوات آن به بهرهبرداری رسیده است.
وزیر نیرو در پایان ضمن اعلام آمادگی وزارت نیرو برای انعقاد قرارداد ساخت نیروگاه با شرکتهای خصوصی داخلی گفت: وزارت نیرو خود را متعهد به انعقاد قرارداد با شرکتهای خصوصی داخلی با همان شرایط قرارداد شرکت یونیت میداند و از تمام شرکتهای داخلی دعوت میکنیم با همین شرایط در عرصه نیروگاهسازی وارد شوند.
* برای تکمیل طرح های آبی با اعتبار فعلی 18 سال زمان نیاز داریم
وزیر نیرو گفت : 550 هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل طرحهای آبی نیاز داریم .
حمید چیت چیان در نشست خبری امروز خود در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه 542 طرح آبی ناتمام داریم افزود: این در حالیست که میزان اعتبارات عمرانی وزارت نیرو 3 هزار و 500 میلیارد تومان است که به این ترتیب برای تکمیل این طرح ها حدود 17 تا 18 سال زمان نیاز است ؛ در صورتیکه هزینه ها افزایش نیابد.
وی گفت: برای تکمیل یک طرح آبی 2 تا 4 سال زمان نیاز داریم و یکی از انتقادات به دولت گذشته اینست که به صورت خلق الساعه طرحها ایجاد شده در حالیکه اضافه شدن طرح های عمرانی به انجام کار بیشتر کمک نمی کند.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه در دولت یازدهم از شروع طرح های جدید جلوگیری شد افزود: حتی در اجرای طرحهای گذشته نیر بازنگری صورت گرفت تا بر اساس اولویت و اقتصادی بودن طرح اجرا شود.
وی گفت: 144 طرح سدسازی در ابتدای دولت یازدهم داشتیم که 50 طرح آن چون از نظر اقتصادی به صرفه نبود کنار گذاشته شد و ساخت 94 طرح را ادامه دادیم که 19 طرح آن تکمیل و به بهره برداری رسیده است.
وی در باره آلوده کردن رودخانه ها با ورود فاضلاب شهری و صنعتی گفت: پیگیری این موضوع بعهده محیط زیست است اما ساخت تصفیه خانه های فاضلاب در سالهای گذشته که 3 میلیون و 600 هزار نفر می توانند از خدمات آن استفاده کنند موجب جلوگیری آلاینده ها به طبیعت می شود.
وزیر نیرو همچنین در باره رودخانه کارون نیز گفت: برای جلوگیری از ورود آلاینده ها به رودخانه کارون نیز با سرعت و جدیت مشغول ساخت تصفیه خانه هایی در خوزستان هستیم.
چیت چیان تصریح کرد: بر اساس مصوبه شورای عالی آب قرار است احیای رودخانه کارون در طول برنامه ششم توسعه اجرا شود و در پایان برنامه رودخانه ای عاری از آلودگی داشته باشیم.
وی همچنین درباره افزایش تخصیص آب بخش صنعت نیز گفت: هم اکنون سهم صنعت در سبد مصرف آب دو درصد است که می خواهیم آنرا با توسعه صنعت به سه و نیم درصد افزایش دهیم و هر زمان توسعه صنعت صورت گیرد وزارت نیرو آمادگی افزایش تخصیص سهم آب به صنعت را دارد.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه سهم صنعت در مصرف آب در کشورهای پیشرفته حدود 6 درصد و سهم کشاورزی حدود 70 درصد است افزود: باید مصرف آب در بخش کشاورزی که عمده ترین مصرف کننده آب قابل استحصال کشور است کاهش یابد و سهم صنعت همزمان با رشد صنعت افزایش پیدا کند.
* اقتصاد آب و برق در شرایط غیر پایداری قرار دارد
وزیر نیرو گفت: اقتصاد آب و برق در شرایط غیر پایداری قرار دارد و دولت با توجه به اثرات اجتماعی تغییرات قیمت آب و برق پیشنهاد جدیدی برای افزایش قیمت آن مطرح نکرده است.
حمید چیت چیان درباره سرمایه گذاری خارجی افزود: بر اساس قوانین موجود کشور سرمایه گذاری خارجی در کشور مورد تایید و مطلوب است اما معیار اصلی برای پذیرفتن سرمایه خارجی مصالح کشور است ، بر این اساس اصل سرمایه گذاری خارجی از نظر قانونی پذیرفته شده است .
وی گفت : در خصوص سرمایه گذاری خارجی در بخش صنعت برق نیز در قانون صراحتاً بیان شده که اقدام به سرمایه گذاری در این صنعت با استفاده از سرمایه بخش خصوصی داخلی و خارجی شود و تاکنون قراردادهایی که با سرمایه گذاران خارجی در صنعت برق بسته شده طبق قانون بوده است .
وزیر نیرو با اشاره به اینکه از شورای اقتصاد مجوز ساخت 37 هزار مگا وات گرفته شده و تاکنون 11 هزار مگاوات آن ساخته شده است تصریح کرد؛ 26 هزار مگاوات باقیمانده است که هر سرمایه گذار داخلی تمایل به ساخت این میزان نیروگاه داشته باشد قرارداد آن همانند قرارداد سرمایه گذاری خارجی منعقد خواهد شد و ما از سرمایه گذاران داخلی استقبال می کنیم.
وی درباره متن قراردادهای وزارت نیرو با سرمایه گذاران خارجی گفت : متن تمام قراردادها در سایت وزارت نیرو موجود است و حتی تیپ قرارداد سرمایه گذاری را هم می توانند در این سایت مشاهده کنند.
چیت چیان درباره بیلان منفی آب دشتهای کشور گفت: آنچه در باره بیلان منفی دشتهای کشور گفته می شود صحت دارد و آمارهای خلاف ارائه نمی کنیم و دلیلی برای محافظه کاری نمی بینیم .
وی درباره مسدود کردن چاههای غیر مجاز افزود: از ابتدای امسال تاکنون 5700 حلقه چاه غیر مجاز مسدود شده است و در نظر داریم بر اساس برنامه پیش بینی شده اقتصاد مقاومتی تا پایان سال 20 هزار حلقه چاه غیر مجاز را مسدود کنیم که این موضوع موجب پایداری کشاورزی در دشتها می شود.
وی با اشاره به اینکه در اطراف کرمان چند هزار هکتار از باغهای پسته به دلیل برداشت بی دلیل از آبهای زیرزمینی از بین رفته و از درختان که بعنوان هیزم استفاده می شود گفت : وزارت جهاد کشاورزی برای تبدیل شیوه آبیاری تحت فشار امسال سه هزار و 500 میلیارد تومان دریافت خواهد کرد بنابراین با مدیریت صحیح در دشتهای کشور از برداشت غیر مجاز آب جلوگیری خواهد شد تا سایر کشاورزان بتوانند با اصلاح کشت و آبیاری به کشاورزی ادامه دهند.
وزیر نیرو گفت : برای جلوگیری از تلفات آب اقدامات وسیع در حال انجام است ، کانال کشی بتونی ، انتقال آب با لوله که موجب جلوگیری از تبخیر و کاهش تلفات می شود و استفاده از شیوه های نوین آبیاری از آن جمله است .
وی اضافه کرد : در شبکه آب شهری نیز زوم بندی شبکه های آب شهری و استفاده از ابزارهای کاهش فشار از دیگر موارد جلوگیری از تلفات آب محسوب می شود .
وی با اشاره به اینکه بازسازی شبکه های آب شهری بسیار پرهزینه است اگر بخواهیم یک درصد تلفات آب شهری را کاهش دهیم 1000 میلیارد تومان اعتبار نیاز است افزود: برای این سرمایه گذاری سنگین دولت اعتبار لازم را ندارد و نیاز به سرمایه گذاری بخش خصوصی است.
*بدهی وزارت نیرو تا یک سال اینده تسویه می شود
وزیر نیرو گفت : 32 هزار میلیارد تومان بدهی داریم که تلاش می کنیم تا یک سال آینده آن تسویه کنیم.
حمید چیت چیان در نشست خبری گفت : وزارت نیرو به دلیل شکاف قابل ملاحظه ای که بین قیمت تمام شده و قیمت فروش آب و برق وجود دارد ، از نظر درآمد و هزینه این دو صنعت با مشکل مواجه است.
وی افزود: اولین اقدام برای کاهش بدهی های وزارت نیرو ماده 6 قانون رفع موانع تولید است که بر اساس آن بخشی از نیروگاهها که پیش تر بابت بدهی به بخش خصوصی واگذار شده ولی بدهی این نیروگاهها برای وزارت نیرو باقیمانده است باید ساماندهی شود.
وزیر نیرو اضافه کرد : اخیراً سازمان حسابرسی بررسی دقیق انجام داده است که 12 هزار میلیارد تومان از بدهی های نیروگاههای واگذار شده به دولت سپرده شود.
چیت چیان افزود : استفاده از مکانیسم اوراق خزانه اسلامی به میزان 12 هزار و 500 میلیارد تومان و استفاده از اسناد خزانه اسلامی به میزان7 هزار و 500 میلیارد تومان نیز می تواند بخشی از بدهی های وزارت نیرو را کاهش دهد.
وی گفت : تاکنون 1500 میلیارد تومان از بدهی وزارت نیرو از طریق اسناد خزانه اسلامی پرداخت شده است.
چیت چیان درباره میزان پرداخت یارانه به دولت از محل فروش برق نیز گفت : در سال 95 بر اساس مصوبه دولت قرار بود پرداخت یارانه از محل فروش برق به دولت قطع شود اما در سه ماه اول 550 میلیارد تومان پرداخت کردیم که قرار است بازگردانده شود و 183 میلیارد تومان نیز در در تیرماه بابت پرداخت یارانه از صنعت برق پرداخت کرده بودیم که بازگردانده شد.
وی اضافه کرد: با حذف پرداخت یارانه برق به دولت ، سالانه 2200 میلیارد تومان به درآمد وزارت نیرو افزوده می شود.