تشخیص به موقع سرطان پوست سلول سنگفرشی از طریق نوعی ژن
پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اجرای طرحی توانستند موفق به تشخیص به موقع سرطان پوست سلول سنگفرشی از طریق نوعی ژن شوند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر؛ مجری این طرح گفت: سرطان سلول سنگفرشی پوست رشد بدخیم لایه اپیتلیالی (سطح خارجی) پوست است و این نوع سرطان معمولا پوست نواحی در معرض آفتاب، شامل صورت، گوشها، دستها یا بازوها رخ می دهد.
فرزانه نایب حبیب افزود: هدف از اجرای این طرح ارائه روشهای کم تهاجمی و تشخیص زودرس این نوع سرطان بوده است.
وی گفت: هم اکنون روش بیوبسی (نمونه برداری) روشی مرسوم برای تشخیص انواع سرطان پوست است و به عنوان روش تهاجمی شناخته می شود. سرطان پوست منجر به خونریزی، عفونت و ایجاد استرس در بیمار میشود.
نایب حبیب افزود: در این طرح درصدد حذف بیوبسی و جایگزین کردن روش غیرتهاجمی بوده ایم و بسیاری از کشورهای جهان به سمت روشهای کم تهاجمی برای درمان بیماران رفته اند و در این باره از روش بایوماکرها استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه در این پروژه تحقیقاتی بایومارکری در ادرار و خون بیماران پیدا کردیم گفت: این بایومارکر در بسیاری از مواقعی که افراد دچار استرس میشوند و یا برخی از مواد غذایی را مصرف میکنند و یا مبتلا به برخی از بیماریها هستند، میزان H2O2 آنها افزایش مییابد.
نایب حبیب با بیان اینکه با اجرای طرح پایلوتی بر روی 10 بیمار به بیومارکر اختصاصی برای سلول سنگفرشی سرطان پوست دست یافتیم که کاملاً اختصاصی برای این بیماری است افزود: در این طرح تحقیقاتی مشاهده شد که این ژن در بیماران مبتلا بیش از میزان طبیعی بیان شده بود.
وی با تأکید بر این که با استفاده از این بیومارکر تنها با یک قطره خون میتوان سلول سنگ فرشی سرطان پوست را تشخیص داد گفت: در روشهای ژنتیکی از نمونه های بسیار اندک بیمار میتوان بیماری را تشخیص داد.
نایب حبیب افزود: نتایج به دست آمده در مرحله آزمایشی گزارش شده است و تحقیقات تا رسیدن به مرحله بالینی ادامه دارد.