دولت هم اکنون برنج کشاورزان را خریداری کند
نایب رئیس انجمن برنج ایران گفت: دولت هم اکنون درحمایت از شالیکاران و مدیریت بازار باید برنج کشاورزان را به صورت توافقی خریداری کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ علی اکبریان در مصاحبه با رادیو اقتصاد با اشاره به افزایش قیمت برنج قبل از برداشت این محصول در سال جاری افزود: این مسئله از دغدغه های مهم انجمن برنج و کشاورزان بوده که برای جلوگیری از تکرار دوباره آن باید بازار برنج از هم اکنون مدیریت شود.
نایب رئیس انجمن برنج ایران ادامه داد: اگر خریداران هم اکنون نسبت به خرید برنج از کشاورزان و شالیکوبی ها اقدام کنند ، چندماه بعد تعیین کننده نهایی قیمت برنج این خریداران خواهند بود.
وی تاکید کرد : اگر دولت هم اکنون برای خرید برنج کشاورزان وارد عمل شود و برای خرید توافقی این محصول از شالیکاران اقدام کند شرایط مطلوبی در بازار ایجاد می شود.
اکبریان خاطرنشان کرد: متاسفانه هیچ کشاورزی راضی نیست برنج خود را به مباشران دولتی تحویل دهد چرا که دولت در آبان ماه برنج را از کشاورزان خریداری می کند در شرایطی که هیچ برنجی در اختیار آنها نیست.
اکبریان با بیان اینکه متاسفانه تاکنون شرکت های مباشر دولت هیچ کدام نسبت به خرید تضمینی برنج از کشاورزان اقدام نکرده اند ، گفت : این در حالی است که محصول در دو تا سه ماهه آینده از شالیکوبی ها و انبارهای کشاورزان خارج خواهد شد.
وی افزود : با وجود این می توان انتظار داشت که تصمیم گیرندگان بازار و تعیین کنندگان قیمت برنج دلالان یا دپوکنندگان این محصول استراتژیک خواهند بود.
اکبریان گفت : سال های اخیر گرایش مردم به سمت مصرف برنج ایرانی پیش رفته است اما باید با مدیریت صحیح برنج با قیمت مناسبی در شب عید و روزهای پایانی سال عرضه شود.
نایب رئیس انجمن برنج ایران اظهار داشت : افزایش قیمت در تیرماه معقول است اما اگر در بهمن ماه و شب عید هر کیلوگرم برنج با قیمت 12 هزار تومان در بازار عرضه شود اجحاف در حق کشاورز و مصرف کننده است.
وی با اشاره به اینکه دولت برای حمایت از کشاورز باید هم اکنون نسبت به خرید برنج اقدام کند نه آبان ماه که دیگر هیچ برنجی در اختیار کشاورز و شالیکوبی ها نیست، ادامه داد: هم اکنون بیش از 65 درصد از اراضی شالیکاری مازندران برداشت مکانیزه شده و قیمت این محصول استراتژیک در شالیکوبی ها طی یک ماهه اخیر ثابت مانده است.
اکبریان با اعلام اینکه مازندران یک هزار و 200 واحد شالیکوبی دارد که بازار عمده فروشی انواع برنج در این واحدها صورت می گیرد ، بیان کرد : درصد شکستگی یکی از مهم ترین علت های تفاوت قیمت برنج به شمار می رود.
وی درباره میزان برداشت برنج در سال جاری افزود: باتوجه به نزولات آسمانی مطلوب در ماه های اردیبهشت و خرداد پیش بینی می شود امسال نسبت به سال گذشته 10 درصد افزایش برداشت برنج صورت گیرد.
نایب رئیس انجمن برنج ایران اظهار داشت: کیفیت برنج تولیدی امسال با توجه به نزولات مناسب جوی مطلوب بوده و درصد شکستگی برنج نیز با کاهش چشمگیری روبرو بوده است.
وی ادامه داد: علاوه بر این با توجه به اصلاح ساختاری که در شالیکوبی ها انجام شده و برداشت نیز در اکثر مواقع مکانیزه با کمباین های شالیتراش صورت گرفته درصد شکستگی ها در کارخانه های شالیکوبی تا حد زیادی کاهش یافته است.
اکبریان تصریح کرد: برداشت شالی با کمباین های گندمکوب همواره از اعتراضات و دغدغه های انجمن برنج ایران بوده که خوشبختانه طی چندسال اخیر نسبت به برداشت با کمباین های شالیتراش اقدام های موثری صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه اگر در موقع کشت نیز از ماشین های نشاگر استفاده شود و برداشت نیز با کمباین شالی تراش صورت گیرد درصد شکستگی ها تا حد زیادی کاهش می یابد، افزود: هم اکنون درصد انباشت نیمه دانه و شکستگی برنج با کاهش روبروست.
نایب رئیس انجمن برنج ایران ادامه داد: مازندران هزار و 260 واحد شالیکوبی دارد که 800 واحد فعال است که از این میان افزون بر 200 واحد شالیکوبی با اصلاح ساختاری مکانیزه شده اند.
وی همچنین به کشت دوم برنج اشاره کرد و اظهارداشت: کشت دوم در زمین هایی که برداشت کشت اول سریعتر انجام گرفته است ، صورت می گیرد به طوریکه زمان برداشت رقم هاشمی و امراللهی نسبت به ارقام دیگر کوتاه تر است و پس از آماده سازی زمین مانند کشت اول نسبت به کشت دوم اقدام می شود.
اکبریان درباره کشت رتون نیز خاطرنشان کرد: در کشت رتون ساقه برنج های باقیمانده از برداشت کشت اول با آبیاری دوباره به مرحله برداشت می رسد که حاصل آن برنج باکیفیتی خواهد بود که نسبت به کشت اول میزان کمتری را به خود اختصاص می دهد.
وی با اشاره به اینکه در کشت دوم اکثر برنج های کشت شده از نوع امراللهی است که در زمان کوتاه تری به مرحله برداشت می رسد، ادامه داد: مصرف سموم بیشتر در کشت دوم شایعه است و اینکه محصول سم بیشتری به جهت مبارزه با آفات مصرف می کند به هیچ عنوان صحیح نیست.
نایب رئیس انجمن برنج ایران درباره قیمت رقم های مختلف برنج گفت: قیمت برنج بر اساس اینکه کیفی یا پرمحصول باشد ، متفاوت است به
طوری که ارقام کیفی را طارم، هاشمی و امراللهی به خود اختصاص داده و ارقام پرمحصول نیز شامل ندا، شیرودی و فجر است.
وی همچنین قیمت برنج طارم را کمتر از 9 هزار تومان اعلام کرد و بیان داشت: در دو ماه پیش قیمت این نوع برنج در بازار 10 تا 11 هزار تومان بوده و هم اکنون در کارخانه های شالیکوبی هشت هزار و 500 تا هشت هزار و 700 تومان بوجار شده تحویل گرفته می شود.
اکبریان همچنین قیمت برنج هاشمی را هشت هزار و 700 تومان و با بوجار به همراه 10 درصد شکستگی هفت هزار و 800 تومان اعلام کرد و اظهار داشت: نوع پرمحصول شیرودی نیز دوماه قبل هفت هزار و 500 تومان عرضه می شد که هم اکنون به پنج هزار و 500 تومان کاهش یافته است.
وی با تاکید بر اینکه گونه فجر در حال حاضر با قیمت شش هزار تا شش هزار و 500 تومان در بازار عرضه می شود، اعلام کرد: رقم ندا نیز با شکستگی 10 درصد پنج تا پنج هزار و 500 تومان در بازار خرید و فروش می شود.