26 مرداد ، پرستوها به خانه بازگشتند
بوی اسپند و دود و بوی عطر استقامت تمام سرزمینم را فرا گرفته بود؛ 26 سال پیش در چنین روزی هزار پرستوی مهاجر با کوله باری از خاطرات که نشان از صلابت و استقامت آنان داشت به خانه بازگشتند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ 26 مرداد 1369 ، ایران اسلامى شاهد بازگشت آزادگان سرافرازى بود که پس از تحمل سالها اسارت در اردوگاههاى عراق، به آغوش خانوادههاى خود بازگشتند.
این رویداد بزرگ، دو هفته پس از اقدام ارتش صدام در اشغال نظامى کویت و 2 روز پس از آن صورت گرفت که صدام در نامهاى به رئیس جمهور وقت ایران، بار دیگر عهدنامه 1975 الجزیره را پذیرفت و با تن دادن به شرایط کشورمان براى پایان جنگ ، قول عقبنشینى از مرزهاى ایران و آزادسازى اسرا را داد.
محمد صادق پازوکی معلم آزاده ای که 10 سال طعم اسارت را چشیده بود در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه در 26 مرداد 69 از اسارت آزاد شده است ، گفت: صدام نخستین گروه آزادگان را که هزار نفر بودند بدون مبادله اسرا به جمهوری اسلامی فرستاد تا ایران نیروهای خود را از مرزها عقب بکشد و خودش بتواند در جنگ علیه کویت نیروهایش را به کار بگیرد و آزادی اسرا بعد از این با مبادله انجام می شد.
پازوکی علت استقامت اسرا در شرایط سخت اردوگاه های عراق را لطف خدا دانست و گفت: باورهای نیروهای اول جنگ، قوی تر بود و شوری که امام در سر بچه ها انداخت باعث شد که کلام امام را با جان بشنوند و بدان عمل کنند.
وی خاطر نشان کرد: اسرا در اردوگاه ها ابتدا زیرساخت های فرهنگی را بر مبنای دستورات اسلامی پایه ریزی کردند و براساس اسلام و قرآن آن را پیش بردند.
این معلم آزاده افزود: بچه ها در اردوگاه ، وحدت ایدئولوژیک را بنیانگذاری کردند به طوری که دیگر ما قبول کرده بودیم تنها راه دوام این است که با هم باشیم و با کنار گذاشتن اختلاف سلیقه ها ، نقاط مشترک را تقویت کنیم.
پازوکی گفت: در بین اسرا پیرمرد، نوجوان، جوان و زنان حضور داشتند که بالطبع ناهمگونی سنی و فکری موجب اختلاف سلیقه می شد اما با ایجاد وحدت باید این اختلاف سلیقه ها را کمرنگ می کردیم.
وی افزود: ما فهمیده بودیم اینها می خواهند انقلاب ما را زمین بزنند و بحث آنها از تجاوز به خاک ما، گرفتن زمین نیست به همین دلیل باید پای عقایدمان استوار می ایستادیم.
این معلم آزاده درباره حاج آقا ابوترابی سیدالاسرا به بیان خاطره ای پرداخت و گفت: زمانی عراقی ها از ما خواستند تا در ساخت بلوک به آنها کمک کنیم اما به علت این که قرار بود این بلوکها در جنگ علیه ایران استفاده شود از این کار سر باز زدیم و همین باعث شد که ما را چهار ماه پشت درهای بسته زندانی کنند.
پازوکی ادامه داد: وقتی حاج آقا ابوترابی به میان ما آمد به ما گفت اکنون دیگر نوع مبارزه و مقاومت تغییر کرده ، همیشه مبارزه به یک شکل نیست و ما را قانع کرد که این نوع مبارزه پشت درهای بسته را باید کنار گذاشت و کاری کرد که خود عراقی ها از پیشنهادشان منصرف شوند.
پازوکی افزود: حاج آقا ابوترابی هیچ وقت لبخند از لبشان کنار نمی رفت و همیشه در انجام کارها داوطلب می شد به گونه ای که ایشان کاری کرده بود تا اسرا برای همدیگر جان می دادند و کتک می خوردند و این اثر حضور حاج آقا ابوترابی در بین اسرا بود.
این معلم آزاده با بیان اینکه در اردوگاه ها از حداقل منابع حداکثر استفاده و بازدهی را انجام دادیم، افزود: هم اکنون نیز باید با شناخت منابع در کشور زیرساخت های فکری را نیز تقویت و از منابع حداکثر استفاده را ببریم.
پازوکی با بیان اینکه آموزش و پرورش و دانشگاه ها از لحاظ فرهنگی کوتاهی کرده اند ، گفت: این جوانان باید تقویت فرهنگی شوند همان کاری که ما در اسارت با کمترین امکانات انجام دادیم.
آری آن روزها عده ای عاشقانه به جنگ علیه دشمن غاصب رفتند، افرادی که عده ای وصال و عده ای نیز اسارت نصیبشان شد.
آنهایی که سرنوشتشان از جنگ تحمیلی اسارت بود وصل را در استقامت و پایداری یافتند و می دانستند اگر ذره ای از اعتقاداتشان کوتاه بیایند دشمن به هدف خود خواهد رسید، پس آبروی انقلاب و خون شهیدان را تا پای جان حفظ کردند و تن به خواسته های رژیم بعث ندادند.
و حال امروز؛ ما جوانان نسل سوم و چهارم انقلاب، به عنوان فرزندان این مرز و بوم، باید راه پدرانمان را حفظ کنیم و این جمله را در ذهنمان به خاطر بسپاریم که استقامت و پایداری در برابر خواسته های شوم دشمن تنها راه پیروزی است.
گزارش از: زینب سلیمانی