؛ عیسی کلانتری در نشست خبری افزود: از زمانی که آقای روحانی رئیس جمهور شده است قول احیای دریاچه ارومیه را داد که اکنون از نظر فنی قابل احیاست، البته عده ای موافق و عده ای مخالف احیا بودند و در واقع عده ای می گفتند
دریاچه ارومیه قابلیت احیا دارد و عده ای نیز می گفتند ندارد.
وی افزود: بعد از مطالعات زمین شناسی ساختار دریاچه و اطراف آن به روشهای مختلف مسجل شد که آب دریاچه ارتباطی با خانه های اطراف ندارد و به این نتیجه رسیدند که می توانیم برای احیای آن سرمایه گذاری کنیم چون در غیر این صورت هر چه آب وارد پیکره دریاچه می شد هدر می رفت .
کلانتری گفت : در شرق دریاچه ارومیه (عجب شیر) 9 کیلومتر و در منطقه غرب دریاچه نیز 17 کیلومتر از 900 کیلومتر پیرامون دریاچه با آب خانه های اطراف ارتباط دارد که ارتباط کوچکی است و مشکل جدی برای دریاچه نیست.
وی افزود: اگر آب قابل توجهی وارد پیکره دریاچه شود دریاچه قابلیت احیا دارد و خوشبختانه در سال های گذشته اقدامات صورت گرفته نشان داده که اگر آبی وارد دریاچه شود از دریاچه خارج نمی شود.
مشاور رئیس جمهور در حوزه آب و محیط زیست گفت: البته در این خصوص عده ای می گفتند که کف دریاچه سوراخ است و عده ای از کارشناسان نیز نظر دیگری داشتند اما بررسی ها نشان داد که آب داخل دریاچه ماندگار است و با مطالعاتی که با حضور 650 نفر از متخصصین داخلی و خارجی در مدت 6 ماه انجام شد و تقریباً مطالعات درستی نیز بود به این نتیجه رسیدیم که قابلیت احیا دارد .
وی ادامه داد : بر اساس همین مطالعات، عملیات اجرایی از زمستان سال 93 شروع شد که تقریباً 20 ماه است عملیات اجرایی آن را آغاز کرده ایم.
وی با بیان اینکه با بهره گیری از کارشناسان داخلی و خارجی راهکاری اجرایی طرح احیای دریاچه به هیات وزیران ارائه شد، افزود: در آذر 93 نخستین منبع مالی برای عملیاتی شدن پروژه احیای دریاچه ارومیه اختصاص یافت .
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه ما برای احیای دریاچه ارومیه توانستیم از تجربیات دیگر کشورهای دنیا استفاده کنیم، گفت : سه سال نخست پروژه برای تثبیت دریاچه اختصاص داشت که هدف این بود در مدت 20 سال اخیر که به طور میانگین 40 سانت تراز آب دریاچه پایین آمده است در سه سال آن را تثبیت کنیم .
وی با بیان اینکه در طول دو سال فعالیت ستاد توانستیم شرایط را در حالت تثبیت نگهداریم، افزود : هم اکنون آب دریاچه ارومیه در شرایط تثبیت قرار دارد و حتی تراز آب دریاچه 48 سانتی متر بالاتر از آن چیزی است که انتظار داشتیم ضمن اینکه عمق دریاچه نیز 15 سانتی متر بیشتر شده است.
تجریشی با بیان اینکه البته امسال بارش های خوبی داشتیم که همه اینها باعث شده است تا تراز دریاچه بالا بیاید، گفت : در این خصوص مهمترین اقدام اتصال رودخانه سیمینهرود و زرینهرود به یکدیگر بود که باعث کمک به بهبود روند احیای دریاچه ارومیه شد.
وی افزود : در گذشته آب وقتی وارد رودخانه زرینه رود می شد به دلیل شیب منفی رودخانه وارد دریاچه نمی شد و آب شیرین این رودخانه پخش می شد .
وی ادامه داد : با برداشت رسوبات کف دریاچه و لایروبیهای صورت گرفته در کف دریاچه، باعث سیلاب ها به پیکره اصلی دریاچه برسد .
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت : اقدام دیگر این بود که سر دهنه های دریاچه ارومیه را مسدود کنیم تا آب به پیکره دریاچه وارد شود که از سالهای گذشته مطالعات و تلاش زیادی در این خصوص صورت گرفت .
وی با بیان اینکه اقدامات صورت گرفته باعث شده است که هم اکنون 2 میلیارد مترمکعب آب در دریاچه ارومیه داشته باشیم، افزود : تراز آب دریاچه به جایی رسیده است که 2 هزار متر مکعب آب در سطح دریاچه هم اکنون وجود دارد در حالی که این سد در سال گذشته یک میلیارد و 110 میلیون مترمربع بوده است.
تجریشی با بیان اینکه امسال سطح دریاچه ارومیه 2265 کیلومتر مربع است در حالی که سال گذشته این میزان 1525 کیلومتر مربع بود ، گفت: افزایش 740 کیلومتر مربعی نسبت به سال گذشته نشان از میزان افزایش آب دریاچه ارومیه است.
وی با بیان اینکه با عملیات احیاء هم اکنون به شرایط تثبیت دریاچه ارومیه رسیده ایم ، افزود : ضمن اینکه رنگ قرمز آب دریاچه نیز نشان دهنده بازگشت حیات به این دریاچه است و علاوه برآن سطح آب به حدی رسیده است که شاهد گرد و غبار کمتری هستیم.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت : هم اکنون 330 تا 350 گرم در لیتر میزان شوری آب دریاچه ارومیه است که اگر این میزان بالاتر از میزان 350 گرم باشد " آرتمیا" توانایی زندگی در این دریاچه را نخواهد داشت .
وی افزود : این در حالی است که سال گذشته این میزان شوری 490 گرم در هر لیتر بود .
تجریشی با بیان اینکه بارشهای طبیعی در سال گذشته برای احیای دریاچه کمک زیادی کرده است، گفت : مرحله نخست احیای دریاچه ارومیه به پایان رسیده است ، تلاش می کنیم در مرحله بعد احیای دریاچه را آغاز کنیم .
وی با بیان اینکه در مرحله دوم، فرآیند 5 ساله احیای دریاچه ارومیه باید شاهد کاهش 45 درصدی مصرف آب در تمام حوزه ها باشیم ، افزود : کشاورزان در جنوب دریاچه ارومیه آب بیشتری را برای تولید و کاشت گیاهان خود استفاده میکنند که این میزان باعث ضرر و زیان به مقدار آب موجود در دریاچه ارومیه شده است.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت : اگر 40 درصد مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش دهیم این امر به هیچ وجه ضرری را متوجه نیاز ضروری گیاهان در حال رشد و کشاورزی منطقه نخواهد رساند.
وی با بیان اینکه مطالعات کارشناسی غرب دریاچه ارومیه را به دانشگاه ارومیه و شرق دریاچه را به دانشگاه تبریز واگذار و با آنها برای احیای دریاچه قرارداد مجزا امضا کرده ایم ، افزود : قرار است آنها اقدامات خود را برای احیای دریاچه آغاز کنند.
وی تصریح کرد : دانشگاهی در هلند به ما در احیای دریاچه ارومیه کمک خواهد کرد و قرار است تجارب خود را برای کاهش 40 درصدی آب و همچنین اقدامات حمایتی از دانشگاههای ارومیه و تبریز انجام دهند.
تجریشی با بیان اینکه برای احیای دریاچه ارومیه دولت ژاپن 3 میلیون و 680 هزار دلار آورده خواهد داشت، گفت : قرار است ستاد احیا نیز همین مقدار آورده را برای این پروژه اختصاص دهد .
وی افزود : همچنین قرار است ظرف مدت 4 سال به کمک مهندسین مشاور ، دانشگاه های ارومیه ، تبریز و دانشگاهی در هلند با کمک سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) به دنبال کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش آب دریاچه و احیای آن اقداماتی صورت گیرد که در همین راستا دولت ژاپن قسط اول خود را نیز پرداخت کرده است.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه قرار است در هفته آینده ستاد احیای دریاچه ارومیه اقدامات مشترک خود را با فائو اعلام کند، گفت : غبار موجود در غرب دریاچه ارومیه و در منطقه جبل به سمت جاده سلماس ارومیه باعث تأثیرات منفی بر زندگی 700 هزار نفر شده است لذا تلاش شده با کاهش برخی گیاهان بومی و همچنین گسترش کاشت گیاه گز اقدامات پیشگیرانه انجام شود و میزان غبار را بکاهیم.
وی با بیان اینکه در سه سال آینده آب را پشت سد ارومیه نگه خواهیم داشت، افزود: با کمک وزارت نیرو قرار است 250 میلیون مترمکعب از آبهای ذخیره شده پشت سد را در ابتدای سال آبی یعنی در فصل پاییز و همچنین در انتهای فصل زمستان در ماه اسفند و ابتدای سال آینده در ماه فروردین برای استفاده بخش غیرکشاورزی رها کنیم.
وی ادامه داد : 250 میلیون مترمکعب آب پشت سدها به صورت سیلابی به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی می شود که این امر کمک بزرگی به افزایش سطح آب دریاچه خواهد کرد.