روزی برای تکریم حافظان طبیعت
عشق به طبیعت و حیات جانداران نمی تواند مانع از صعود به ارتفاعات ، حفاظت و حمایت از گونه های در حال انقراض شود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما همزمان با سالروز ولادت باسعادت امام رضا (ع) ضامن آهو روز محیط بان برای سبز پوشان طبیعت نامگذاری شد تا حافظ جان بی مثال طبیعت باشند و پاسدار امانت الهی به آیندگانی که قرار است در این کره خاکی زیست کنند.
عاشقانی که رفتنشان با خودشان است و آمدنشان با خدا، شغلشان سخت است و درآمدشان اندک اما عشق به طبیعت و حیات جانداران نمی تواند مانع از صعود به ارتفاعات ، حفاظت و حمایت از گونه های در حال انقراض شود.
حفاظت از محیط زیست ، حفاظت از نعمتها و مواهب الهی است که محیط بانان کاری آسمانی و ماموریت الهی انجام می دهند.
2 هزار و 850 محیط بان در کشور فعالیت دارند :
در این زمینه محمد درویش مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست می گوید: در حال حاضر دو هزار و 800 محیط بان در کشور وجود دارد که نسبت به قلمرو تحت حفاظت آنها ، این تعداد بسیار اندک است و در حقیقت هر یک محیط بان در کشور ما به طور متوسط ناچار است به اندازه ی 3 تا 4 محیط بان در دیگر کشورها از خود کارایی نشان دهد.
وی افزود: این موضوع سبب فشار بیش از حد بر محیط بانان کشور شده است .
درویش ادامه داد: محیط بانان در ایران با معضلات متعددی از جمله کمبود امکانات ، ضعف آموزش ، کمبود نیرو ، مشکلات معیشتی و ضعف در برخی حمایت های قضایی مواجه هستند و بیشتر وقت و انرژی آنها صرف مبارزه با شکارچیان متخلف می شود.
مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طی دو ماه گذشته سه تن از محیط بانان کشورمان ناجوانمردانه به شهادت رسیدند و سه محیط بان دیگر حین درگیری با شکارچیان متخلف مجروح شدند .
درویش با اشاره به وظایف محیط بانان تصریح کرد؛ وظیفه محیط بانان تنها به حفظ حیات وحش ختم نمی شود بلکه علاوه بر دستگیری قاچاقچیان غیر قانونی مسئولیت مقابله با آتش سوزی در عرصه های طبیعی ، مبارزه با صید غیر قانونی آبزیان ، حفاظت از آثار طبیعی و باستانی ، تحقیقات و آموزش و راهنمایی و هدایت گردشگران را نیز بعهده دارند.
محیط بانان ضابط قضایی هستند :
شهادت 119 محیط بان در 50 سال گذشته ، ضرورت حمایتهای قانونی از این ضابطان قضایی را بیشتر کرده است .
معاون پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با اشاره به شغل محیط بانی و سختی کار آنان معتقد است : محیط بانان ضابط دستگاه هستند و اگر در حین ماموریت مرتکب قتل شوند نباید به آنها به چشم قاتل نگاه کرد.
محمدباقر الفت ادامه داد: رسیدگی به پرونده های محیط بانان مبتنی بر قانونی است که درباره افراد نظامی اعمال می شود.
وی گفت : محیط بانان مثل سایر افراد نظامی کشور اجازه ی حمل سلاح و بکارگیری از آن در حین ماموریت را دارند.
معاون پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه تصریح کرد؛ برای رسیدگی به پرونده قضایی محیط بانان قوانین خاصی تدوین شده و کمیته هایی برای بررسی رفتار این ضابطان دادگستری و قوه قضائیه در حین ماموریت تشکیل شده است .
الفت افزود: این کمیته ها پس از بررسی شرایط وقوع حوادث در حین ماموریت محیط بانان نتیجه ی گزارش را به دادگاه ارجاع می دهند و در نهایت رای صادر می شود .
وی با بیان اینکه نباید به محیط بانان پس از ارتکاب قتل در ماموریت به چشم قاتل نگاه کرد افزود: محیط بان موظف است در حین ماموریت ، شکارچی و سایر افراد متخلفی را که به محیط زیست صدمه می زنند دستگیر کند.
معاون پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه بیان کرد : بارها در حین ماموریت و تعقیب و گریز با قاچاقچیان چوب ، شکارچی ها و افرادی که طبیعت را از بین می برند محیط بانان مجبور به شلیک شده اند و بدیهی است که در این شرایط ممکن است خلافکاران صدمه ببینند و یا حتی محیط بان مرتکب قتل شود.
الفت گفت : باید در قوانین رسیدگی به پرونده های قضایی محیط بانان همان نگاه مشترکی که برای سایر ضابطان قضائی در نظر گرفته شده است اعمال شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در حال حاضر این نگاه مشترک وجود دارد تاکید کرد؛ قطعاً وجود دارد ، محیط بانان سربازان گمنامی هستند که از طبیعت و محیط زیست محافظت می کنند و کم نیستند افرادی که از این صنف در در گیری با خلافکاران ، مجبور به شلیک تیر شده اند و همین تیر آنها را به فردی قاتل تبدیل کرده است.
اسد تقی زاده محیط بان دنا در سال 86 در حین ماموریت به اتفاق دو همکارش در گشت با 5 نفر از شکارچیان مواجه شدند شکارچیان به سمت آنها تیراندازی کردند و تقی زاده آتش آنها را با گلوله ای پاسخ داد که یکی از شکارچیان بر اثر این گلوله کشته شد و دادگاه وی را به اعدام محکوم کرد .
تقی زاده در نهایت اسفند سال 94 با رضایت اولیای دم پس از تحمل 7 سال زندان از چوبه دار رهایی یافت .
اما هنوز چند نفر از محیط بانان کشور به همین علت مشابه در آستانه اعدام قرار دارند.
به هر حال وقتی مسئولیت حفاظت از 11 درصد خاک کشور را بعنوان مناطق حفاظت شده به 2800 محیط بان واگذار می کنیم انتظار می رود تا با رفع مشکلات معیشتی حمایتهای قانونی بیشتری هم از آنها بعمل آوریم.