مشاهده آتش بازی باشکوه در نزدیکی سیاره زمین؛
امشب شاهد اوج بارش شهابی باشید
بارش شهابی پرساوشی، یکی از هیجان انگیزترین اتفاقها طی یک سال نجومی است که در شب های تابستان، منجمان آماتور را گردهم میآورد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، حرکت زمین روی مدار خود، قطع ناگهانی یک مدار دنباله دار، نزدیک شدن ذرات جدا شده دنباله دار به اتمسفر زمین و گداخته شدن آنها باعث بارش شهابی می شود. منشاء بارش شهابی پرساوشی، دنباله دار سویفت - تاتل است.
این دنبالهدار هم اکنون از زمین دور شده اما آثار بجا مانده از دُم پهن آن عاملی برای ایجاد این بارش شهابی است.
بارشهای شهابی که در برخورد با جو زمین با ذرات میلیمتری و میکرومتری است برای انسان و زمین تهدیدی محسوب نمیشود.
در این باره با پدرعلم نجوم آماتوری ایران مصاحبه کردیم.
او می گوید رگبار شهابی پرساوشی از 27 تیر آغاز شده است و تا 2 شهریور ادامه پیدا می کند و این رگبار شهابی در شب 21 مرداد و بامداد 22 مرداد به اوج خود می رسد.
احمد د الکی دنباله دار سویفت -تاتل را دارای گردش 130 ساله بر می شمرد و می افزاید: این دنباله دار هر 130 سال یکبار به دور خورشید می گردد.
وی در ادامه تاکید می کند: نقطه نور باران این بارش شهابی در مجاورت محل برخورد سه صورت فلکی پرساوش، ذات الکرسی و زرافه است.
دالکی می گوید: شهاب هایی که به زمین می ایند معمولا به رنگ های زرد، سبز، قرمز و نارنجی هستند.
جالب است بدانید هر کدام از این رنگ ها نشاندهنده رنگ عنصری است که بیشتر یونیزه شده است. برای مثال رنگ سبز نشان از اکسیژن جو، رنگ آبی نشان از نیتروژن جو و رنگ زرد نشانه ای از سدیم موجود در شهابواره ها دارد و در صورت بالا بودن سرعت شهاب ها معمولا آنها به رنگ سفید خود نمایی می کنند.
مدرس نجوم هم در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: شب21 مرداد و بامداد22 مرداد زمانی است که اگر در محلی باشیم که آسمان بالای سرِ ما بسیار پر ستاره باشد و از نورهای مصنوعی شهری دور باشیم تعداد زیادی از شهاب ها در آسمان دیده می شود.
کاظم کوکرم با اشاره به اینکه در زمان به اوج رسیدن بارش شهابی، شهاب ها مثل تیر درآسمان شلیک می شوند، می افزاید: اگر آسمان تاریک باشد و نور ماه در آسمان نباشد و صورت فلکی برساووش، درآسمان بالای سرِ ما باشد، ممکن است دریک ساعت 100شهاب ببینیم.
سردبیر ماهنامه نجوم بیان می کند: اگر در یک منطقه روستایی باشیم، یک منطقه کویری و جایی که آسمان پر ستاره ای دارد و در زمان گفته شده در چنین محلی باشیم می توانیم در آسمان حتی برخی شهاب های پر نوری را ببینیم که مثل رعد و برق در آسمان منطقه را روشن می کنند.
دبیر گروه دانش روزنامه تصریح می کند: شاید خوش شانس باشیم و بتوانیم بقایای این شهاب ها را به شکل شهاب سنگ روی زمین دریافت کنیم.
برخی از شهاب ها پس از خاموشی ردی دود مانند در آسمان بجای می گذارند و این رد پرنورتا چند دقیقه در آسمان دیده می شود، اما سرانجام بر اثر جابجایی لایه های جوی، پخش و ناپدید می شوند.
در این شب ها می توانید از ثبت بارش باران شهابی پرساوشی به وسیله دوربین های عکاسیتان لذت ببرید همچنین می توان برای ضبط صدای شهاب ها با نصب آنتن هایی اقدام به ثبت رادیویی و ضبط صدای شهاب ها کرد.
بیشترین میزان بارش شهابی در ساعت24 پنجشنبه رخ می دهد.
گزارش از: فاطمه رهبر