ادامه اعتراض ها در کشمیر تحت کنترل هند
هزاران نفر برای بیست و هشتمین روز متوالی در این بخش از کشمیر با نیروهای دولتی هند درگیر شدند.
اعتراض های جدید در کشمیر تحت کنترل هند روز جمعه به کشته شدن دستکم دو تظاهرکننده و زخمی شدن بیش از یکصد نفر منجر شد. هزاران نفر برای بیست و هشتمین روز متوالی در این بخش از کشمیر با نیروهای دولتی هند درگیر شدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از سرینگر، به این ترتیب شمار تلفات تقریبا یک ماه ناآرامی ها در کشمیر به 54 نفر رسید.
در یک ماه گذشته این منطقه کشمیر شاهد برپایی بزرگترین اعتراضات بر ضد حاکمیت هند بر منطقه بوده است. اعتراضات پس از کشته شدن «برهان مظفر وانی» از فرماندهان گروه شبه نظامی حزب المجاهدین به دست پلیس و نیروهای امنیتی هند در روز هشتم ژوییه (18 تیر) آغاز شد.
این منطقه مسلمان نشین که در آن مقاومت در برابر حاکمیت هند بسیار شدید است، طی یک ماه اخیر پس از کشته شدن «وانی» دایما صحنه مقررات منع آمد و شد و اعتصاب بوده است. معترضان به رغم مقررات منع آمد و شد فریاد "هند باید برود" سردادند و مخالفت خود را با حاکمیت هند بر این منطقه اعلام کردند.
از طرفی اقدام خشونت بار دولت هند علیه مردم کشمیر با سکوت مجامع بین المللی مواجه شده است. دبیر کل سازمان ملل فقط از کشتار مردم کشمیر ابراز نگرانی کرد. سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد درباره وضعیت وخیم این منطقه گفت: «بان که مون دبیرکل سازمان ملل متحد در مورد خشونت نیروی امنیتی هند در جامو و کشمیر ابراز نگرانی کرده است.»
از جمله کشورهایی که بلافاصله اقدام حاکمیت هند در کشمیر را محکوم کرد کشور پاکستان بود، زیرا از زمان استقلال پاکستان از هند در سال 1947 میلادی، دو کشور بر سر منطقه کشمیر مناقشه دارند. هر کدام از دو کشور هند و پاکستان، منطقه کشمیر را کاملاً متعلق به خود می داند، اما هر یک از آنها عملاً نیمی از کشمیر را در اختیار دارد. از سال 1989 میلادی تاکنون، بیش از دوازده گروه شورشی برای استقلال کشمیر از هند و ضمیمه شدن این منطقه به خاک پاکستان مبارزه میکنند.
وزارت خارجه پاکستان در بیانیه ای ضمن محکوم کردن رفتار پلیس هند با ساکنان منطقه کشمیر در پی کشته شدن رهبر حزب مجاهدین این کشور اعلام کرد: قتل "برهان وانی" اقدام مردود و تاسف آور است. در این بیانیه آمده است: رفتار پلیس هند نقض حقوق اولیه اهالی کشمیر است و این در حالی است که اهالی مناطق جامو و کشمیر امکان طرح مطالبات خود را ندارند.
اعضای جوامع مذهبی، سیاسی، دیپلماتیک و جامعه مدنی پاکستان تظاهراتی را علیه خشونت نیروهای هندی در منطقه کشمیر برگزار کردند. شرکت کنندگان در این تظاهرات ضمن محکوم کردن حملات نیروهای امنیتی هند به مردم کشمیر آن را نقض صریح حقوق بشر و محروم کردن مردم کشمیر از حق تعیین سرنوشت دانستند.
شایان ذکر است نقشه کنونی این دو کشور، نحوه مهاجرت میان آنها و تعیین مرزها در دهه 1940 توسط سلطنت انگلیس مشخص شد و همین نقشه سازی اکنون عامل این مناقشه مرگبار گردیده است.
----------------------------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی