پنجم ذیقعده؛ بزرگداشت امامزاده صالح (ع) و روز تجلیل از امامزداگان و بقاع متبرکه
در عناوین مناسبتهای کشور که به تصویب شورای فرهنگ عمومی رسیده است "پنجم ذیقعده" در تقویم رسمی به عنوان روز بزرگداشت حضرت صالحبنموسیالکاظم (ع) و روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه نامگذاری شده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، حضرت صالح ابن موسی الکاظم(ع) فرزند هفتمین پیشوای شیعیان حضرت امام موسی کاظم (ع) است.
علمای رجال قدیم نام این امامزاده را در کتب هود بیان کرده اند، متاخرین و علمای معاصر نیز از وی به عنوان فرزند مستقیم و بلاواسطه امام نام می برند و نسبت او را تائید می کنند.
او سیدی جلیل القدر و واجب التعظیم و یکی دیگر از برادران امام رضا (ع) است که به همراه دیگران به قصد دیدار برادر به ایران هجرت کرد اما عوامل حکومتی و دشمنان اهل بیت (ع) ایشان را به شهادت رساندند.
سید مرتضی علم الهدی رازی مینویسد: امام موسی بن جعفر (ع) دارای فرزندان زیادی بودهاند.
یکی از آنان صالح ابن موسی الکاظم (ع) است که در اواخر قرن دوم از عراق به سمت ایران کوچ می کند.
می گویند شخصی به نام حسن بهبهانی در پل کرخ، که امروز به کرج مشهور است در تعقیب امامزاده بوده است و چون خدای تعالی درجه شهادت برای ایشان نوشتند، در باغ جنت گلشن، زیر درخت چنار بزرگی نزدیک چشمه ساری ایشان را به شهادت می رسانند.
امامزاده صالح (ع) از جمله سادات عالی رتبه و از امام زادگان صحیح النسبی است که با شنیدن خبر ولایت عهدی امام رضا (ع) با یک گروه صد نفری به خراسان آمدند که در راه گذر از دشت بزرگ ساوجبلاغ که در آن روزگار از مناطق ری و در راه غرب به خراسان قرار داشته دچار شبیخون دشمنان شده است و شماری به شهادت می رسند و گروهی متواری می شوند.
*بنای امازاده امام صالح (ع)
به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، بنای اولیه و اصلی بقعه و بارگاه به دوران ایلخانی تعلق دارد و در سده هفتم و هشتم هجری قمری یا احتمالا در سده پنجم هجری ساخته شده است.
شاید همزمان با شهادت امامزاده صالح (ع) و احتمالا در سده پنجم هجری قمری، بنایی بر سر تربت وی بنیاد گرفته که با حمله مغولان در سال 617 هجری به ری خراب شده و از میان رفته، اما دوباره در سال 700 هجری با اقدامات عمرانی غازان خان در شهر ری احیا و بازسازی شده است.
در روزگار ما نیز ساختمان بقعه تجدید بنا شده است.
آستان مقدس امامزاده صالح (ع) از جمله بقعه های معتبر و زیارت گاهی مشهور است که در منطقه خوش آب و هوای شمال تهران واقع شده است.
شهرستان شمیران در شمال تهران یکی از شهرستان های شش گانه استان تهران است.
پیشینه و قدمت این منطقه را تا پایان هزاره دوم و آغاز هزاره اول پیش از میلاد می دانند.
تجریش مرکز شمیران و قدیمی تر از آن است و از زمان سلطنت داریوش اول هخامنشی در تخت جمشید، با کاخ معروف تجر پیشینه دارد.
نام تجریش نیز مانند شمیران، مرکب از دو بخش تجر و یش به معنای سرد و سرما است.
بیش از هزار سال است که منطقه تجریش به وجود نورانی صالح ابن موسی الکاظم (ع) متبرک است.
امامزاده صالح (ع) فرزند امام موسی الکاظم (ع) و برادر امام رضا (ع) است.
هر سال شمار زیادی از مشتاقان، ارادتمندان و شفاخواهان از گوشه و کنار ایران و کشورهای مختلف، برای زیارت و عرض حاجت به این مکان مقدس و معنوی می آیند تا از منبع نورانی مرقدش کسب فیض کنند.
تا کنون حدود 10 هزار و پانصد مقبره امامزادگان در ایران شناسایی شده است و البته از این تعداد 8 هزار مقبره فاقد شناسنامه و شجره نامه هستند و امید است نامگذاری این روز به نام تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه منشأ خیر و برکات برای ملت مسلمان ایران و شیعیان باشد و زمینه بهرهمندی هر چه بیشتر آحاد مختلف مردم از فیوضات معنوی و روحانی بقاع متبرکه امامزادگان فراهم شود.